Heti hírösszefoglaló: Nyíregyházára látogatott Kövér László és Novák Katalin, épül a Jégkorszak, versenyképes a megyénk
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen.

Iskolaavató – Elkészült a Jókai református iskola új épületszárnya

Átadták a Jókai Mór Református Általános Iskola új épületszárnyát. A másfél milliárdos beruházás után 6 tanteremmel, tornateremmel, ebédlővel és tetőterasszal bővült a Jókai épületegyüttese. Az avatáson köszöntőt mondott dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, dr. Kovács Ferenc polgármester, országgyűlési képviselőnk és egyházi méltóságok.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/iskolaavato-elkeszult-a-jokai-reformatus-iskola-uj-epuletszarnya-2022-03-24

jokai.jpg

Nyíregyháza is segít a menekülteknek – Novák Katalin az egyetemre és a kórházba is ellátogatott

Szállást és étkezést biztosítanak a menekülteknek a Nyíregyházi Egyetemen, a kórház pedig a betegellátásban segít az Ukrajnából érkezőkön. Több mint kétszáz főt láttak el eddig az egészségügyi intézményben és az ötven főt is meghaladja a jelenleg is bent fekvők száma. Szerdán Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök is ellátogatott az egyetemre és a kórházba.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyiregyhaza-is-segit-a-menekulteknek-novak-katalin-az-egyetemre-es-a-korhazba-is-ellatogatott-2022-03-23

novak.jpg

Épül a Jégkorszak – jól halad az első ütem

Folyamatban van „A Jégkorszak Interaktív Állatbemutató” című projekt I. ütemének kivitelezése. Az ennek keretében megépülő főépület szerkezete, a kivitelező tájékoztatása szerint elérte a legmagasabb pontját. Ebből az alkalomból dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője és Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni bejárást tartottak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/epul-a-jegkorszak-jol-halad-az-elso-utem-2022-03-25

jegkorszak.jpg

Versenyképes Szabolcs megye – Nyíregyházán harmadára csökkent a munkanélküliség

Négy százalék alatt van jelenleg a munkanélküliség aránya Nyíregyházán és a térségben, ez 2010-ben még háromszor ekkora volt – mondta dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője. A vállalatok beruházásai új munkahelyeket teremtenek, illetve a jelenlegieket tudják megvédeni, így az elmúlt időszakban 12 ezer állás került biztonságba a megyében a fejlesztéseknek és a kormány támogatásának köszönhetően, erről már Szijjártó Péter miniszter beszélt Nyírtelken.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/versenykepes-szabolcs-megye-nyiregyhazan-harmadara-csokkent-a-munkanelkuliseg-2022-03-24

versenykepes.jpg

Közösen a kiútért - lezárult a program

Lezárult a Közösen a kiútért című projekt Nyíregyházán. Magyarország Kormánya 2017 márciusában a foglalkoztatást, a társadalmi integrációt, a közösségfejlesztést, iskolai felzárkóztatást, családsegítést, valamint az egyéni fejlesztési és szociális munkát biztosító komplex programok megvalósítása érdekében pályázati felhívást hirdetett meg. Nyíregyháza MJV Önkormányzata a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központtal közösen támogatási kérelmet nyújtott be, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek talált. A projekt zárórendezvényét csütörtökön tartották a Váci Mihály Kulturális Központban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozosen-a-kiutert-lezarult-a-program-2022-03-25

kiut.jpg

Szállás, étkezés, munkahely – Nyíregyháza is segít az Ukrajnából érkező menekülteknek

Szállással, étkezéssel, de akár munkahelyek biztosításával is segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a nyíregyházi önkormányzat. Jelenleg már többen is dolgoznak a NYÍRVV-nél, illetve a köznevelési intézményekben is megjelentek a gyerekek. A Nyíregyházi Humanitárius Csoport folyamatosan dolgozik, koordinál és ahol tud, ott segít a háború elől menekülőknek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szallas-etkezes-munkahely-nyiregyhaza-is-segit-az-ukrajnabol-erkezo-menekulteknek-2022-03-25

nyh segit.jpg

Újabb faültetés Nyíregyházán – Húsz darab amerikai hárs került a 4-es Huszárok útja mellé

Húsz darab előnevelt amerikai hárssal lett gazdagabb a 4-es Huszárok útja. A VárosFa programsorozat keretében több ezer fa ültetését támogatja a MOL-Új Európa Alapítvány az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel karöltve.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujabb-faultetes-nyiregyhazan-husz-darab-amerikai-hars-kerult-a-4-es-huszarok-utja-melle-2022-03-21

fa 4es.jpg

Faültetés – Gömbjuharok kerültek földbe Örökösföldön

A dr. Kovács Ferenc polgármester által meghirdetett fásítási program keretében újabb fákkal gyarapodott városunk, ezúttal a Törzs utcai edzőközpont mellett. A Socca Hungary által felajánlott növényeket, 20 gömbjuharfát dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő közreműködésével ültették el szerda délután.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/faultetes-gombjuharok-kerultek-foldbe-orokosfoldon-2022-03-24

fa orokos.jpg

Felelős vízgazdálkodás – Több csatornát és tározótavat akar építeni a kormány Magyarországon

A felelős vízgazdálkodás fontosságára hívta fel az agrárminiszter a figyelmet a víz világnapja alkalmából szervezett nyíregyházi konferencián. Nagy István arról is beszélt, hogy a következő kormányzati időszakban minél több csatornát és tározótavat akarnak létesíteni Magyarországon.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felelos-vizgazdalkodas-tobb-csatornat-es-tarozotavat-akar-epiteni-a-kormany-magyarorszagon-2022-03-23

viz.jpg

Kerékpáros örökségtúrák és a Nyíregyházi Bringakör

Szervezett, kerékpáros túralehetőségeket kínál a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület. A kirándulások a Nyírségbe, a Felső-Tisza-vidékére és Északkelet-Magyarország régióiba viszik a turistákat április elejétől október végéig. Az első alkalom április 2-án, egy közel 40 km-es nyíregyházi bringakör lesz. Részletek a szervezők honlapján.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kerekparos-oroksegturak-es-a-nyiregyhazi-bringakor-2022-03-22

kerekparos.jpg

Lengyel-magyar két jó barát – Csapatversenyt szervezett a Bem József Általános Iskola

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával – immár hagyományosan – „Lengyel-magyar két jó barát” címmel játékos csapatversenyre hívta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye általános iskoláinak 7. évfolyamos diákjait. A verseny célja a hagyományosan jó lengyel-magyar baráti viszony tudatosítása és ápolása.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/lengyel-magyar-ket-jo-barat-csapatversenyt-szervezett-a-bem-jozsef-altalanos-iskola-2022-03-23

lengyel.jpg

Kitüntetés – A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta Szepessy Béla grafikusművész

A hagyományokból építkező, mégis a műfaj és a technika kereteit feszegető, ugyanakkor festői indíttatású grafikái, nemzetközi szinten is elismert alkotóművészete, illetve közel négy évtizedes, magas színvonalú és határokon átívelő képzőművészeti mozgalmak iránt elkötelezett szakmai tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta a márciusi ünnepkörben Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem tanára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kituntetes-a-magyar-erdemrend-lovagkeresztjet-kapta-szepessy-bela-grafikusmuvesz-2022-03-23

szepesy.jpg

Menekültek az Esély Centrumban – 44 fő érkezett péntek hajnalban Nyíregyházára

Péntek hajnalban 44 menekült érkezett az Esély Centrumba, mozgássérült és beteg gyermekek, illetve családtagjaik. Ellátásukban a nyíregyházi önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is segít.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/menekultek-az-esely-centrumban-44-fo-erkezett-pentek-hajnalban-nyiregyhazara-2022-03-25

eselycentrum.jpg

Digitális kihívások - Három éven át tartó nemzetközi program indul

Három éven át tartó nemzetközi programot indít a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, amelyben konzorciumvezetőként vesz részt az intézmény. A cél, hogy olyan módszertanokat dolgozzanak ki, amelyek révén a kar és együttműködő partnerei megfelelnek a digitális oktatás kihívásaink.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/digitalis-kihivasok-harom-even-at-tarto-nemzetkozi-program-indul-2022-03-23

de.jpg

Cigányhősök – Vándorkiállítás nyílt a Szabadság téren

A Terror Háza Múzeum, a Közép–Kelet Európai Történelem és Társadalmi Kutatásért Alapítvány, valamint a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztos közös együttműködése jóvoltából rendeztek vándorkiállítást, mely a hét végén eljutott Nyíregyházára is. A köszöntőnek és Oláh Gergő eseményt záró koncertjének a Váci Mihály Kulturális Központ adott helyet. A kiállítást a Szabadság téren tekinthetik meg.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ciganyhosok-vandorkiallitas-nyilt-a-szabadsag-teren-2022-03-21

cigany hosok.jpg

Teljes kapacitással működnek a határátkelők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A határátkelőhelyeken továbbra is folyamatosan, nagy számban érkeznek Magyarországra a háború elől vagy a háborúból menekülők. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai hetek óta a megszokottól eltérő munkavégzésre kényszerülnek ebben a helyzetben, közreműködő tolmácsok és a készenléti rendőrség munkatársai segítik gördülékennyé tenni a napi munkavégzést, ennek köszönhető, hogy még egyik határátkelőhelyen sem alakult ki torlódás.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/teljes-kapacitassal-mukodnek-a-hataratkelok-szabolcs-szatmar-bereg-megyeben-2022-03-21

hatar.jpg

„Hulladékért virágot” – Utalványt adnak a szelektíven gyűjtött és leadott hulladékért

Ismét indul a Hulladékért virágot elnevezésű akció Nyíregyházán. A hulladékudvarokba bevitt különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém-csomagolási hulladékért, valamint italos kartondobozokért utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők. A kezdeményezés március 21-e és április 2-a között tart.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hulladekert-viragot-utalvanyt-adnak-a-szelektiven-gyujtott-es-leadott-hulladekert-2022-03-2
1

hulladekert.jpg

Tavasznyitó hangverseny – Koncertet adott a Debrecen Helyőrségi Zenekar

Tavasznyitó hangversenyt szervezett a Debrecen Helyőrségi Zenekar a Váci Mihály Kulturális Központban. A zenészek mindig kiveszik a részüket a Magyar Honvédség előtt álló feladatokból, mivel elsősorban ők is katonák, ezt Ruszin-Szendi Romulusz parancsnok emelte ki a vasárnapi koncerten.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tavasznyito-hangverseny-koncertet-adott-a-debrecen-helyorsegi-zenekar-2022-03-21

koncert.jpg

Flashmob – A Down világnapon Nyíregyházán is szerveztek flashmobot

Egy nemzetközi szervezet felhívásához csatlakozott a Rejtett Kincsek Down Egyesület azért, hogy a Down-szindróma világnapján kapcsolódjanak az Európa számtalan városában megszervezett flashmob eseményéhez. A tánc az együttérzés és a kiállás jelképe, a közösségek elfogadása a kisebbségben élőkkel szemben. A Kossuth téren Kalapos Tamás hívta táncba a gyerekeket és felnőtteket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/flashmob-a-down-vilagnapon-nyiregyhazan-is-szerveztek-flashmobot-2022-03-22

flashmob.jpg

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban. A csorda legifjabb tagjával már 6 tagot számlál a nyíregyházi csapat. A februárban született állat 220 nap vemhesség után jött világra, egy hónap alatt kellően felerősödött, így már a vendégek is láthatják a park legifjabb lakóját.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mishmi-takin-szuletett-a-nyiregyhazi-allatparkban-2022-03-22

takin.jpg

Tojásból lesz a csoda – Húsvéti kiállítás nyílt a Kállay Gyűjteményben

Tojásból lesz a csoda – ezzel a címmel nyílt húsvéti kiállítás a Kállay Házban. Láthatnak a bemutatóban mindenféle technikával készült hímest. Mészáros Józsefné orosi tojásfestő lenyomatos, írókázott, hímzett vagy aranyporos, éppen 1200 darab kincse látható április 22-ig. Nagyböjt havában, húsvét előtt, a legjelentősebb keresztény hagyományra emlékeztetnek a szervezők, és kézműves foglalkozást is hirdetnek a kiállításhoz.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tojasbol-lesz-a-csoda-husveti-kiallitas-nyilt-a-kallay-gyujtemenyben-2022-03-25tojas.jpg