Kitüntetés – A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta Szepessy Béla grafikusművész

A hagyományokból építkező, mégis a műfaj és a technika kereteit feszegető, ugyanakkor festői indíttatású grafikái, nemzetközi szinten is elismert alkotóművészete, illetve közel négy évtizedes, magas színvonalú és határokon átívelő képzőművészeti mozgalmak iránt elkötelezett szakmai tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta a márciusi ünnepkörben Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem tanára.

Kiállítások főszereplője, szakmai megnyitója, alkotóközösségek szervezője, egyetemi tanár, intézetigazgató, kultúraszervező, grafikusművész a kitüntetett. Szepessy Béla Magyarország köztársasági elnöke elismerését március 17-én, a Vigadóban vette át.

„Ami élethosszig tart, az az első megnevezés, hogy grafikusművész. Ez az a szakma, amiből nem lehet nyugdíjba menni, ez az, ami az embernek a mindennapi létét jelenti. Ha a kertben fát vágok, akkor is az agyam ott jár, hogy mit és hogyan kellene, hogyan kellene jobban csinálni. Ettől elválaszthatatlan az oktatói tevékenység. Öröm az, amikor az ember kitalál egy eljárást, vagy összesűrűsödnek a tapasztalatok a közel félszázéves időszak alatt, és azt átadja” – fogalmazott Szepessy Béla grafikusművész.

Az oktatás bipoláris folyamat. Oda-vissza hat tanárra, diákra. Ugyanilyen hatású valamennyi művésztelep, melyek között az első a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Alkotótelep, melynek alapítója és vezetője is közel 20 éve. Kötődik a gyergyószárhegyi vagy a jáki közösségekhez is. Festőnek jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, de ott hamar kitűnt rajzaival, meg aztán a család és a gyerekek miatt is megvalósíthatóbb volt a grafika. Nemcsak a Nyíregyházi Egyetemen tanít, hanem a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen is. Rajzot, művészet- és kultúrtörténetet, de az emberi alak morfológiája kurzust is ő vezeti. Tudományos munkássága is kapcsolódik az oktatáshoz. A múltban, a mitológiában találta meg egyik érdeklődési körét. Tudatosan lép új utakra, próbálkozik kísérleti megoldásokkal Nyíregyháza Krúdy-díjas művésze.

„Vannak nagy munkáim, nagy terveim, amik már közelednek a megvalósuláshoz. A tavalyelőtti évben kaptam egy egyéves ösztöndíjat a Magyar Művészeti Akadémiától. Erre csináltam egy munkatervet, ami 12 db nagyméretű nyomatból áll, ami több mint 100 linómetszetből nyomódik össze. Ez egy 17. századi történetből indul ki, és nagyjából az egykori királyi Magyarországot és Erdélyt fedi le. Tizenkét nagyvárost, Nagyváradtól Pozsonyig, és az adott időszaknak megfelelő ruházatot, fegyverzetet, tájat mutatja be. Több olyan réteg található benne, ami utal a jelenkorra is” – beszélt a jövőről a kitüntetett.

Szepessy Béla ösztöndíjas beszámoló kiállítása szeptember elején nyílik a Vigadóban. Nyilván olyan ösztönző lesz, mint korábbi számos bemutatója Nagybányától Messináig. Büszkeségei között említi egykori tanítványaikat. Nyíregyházán végzett például a Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese, de a szobrász tanszék vezetője is.