Iskolaavató – Elkészült a Jókai református iskola új épületszárnya
Fotó: Szarka Lajos

Átadták a Jókai Mór Református Általános Iskola új épületszárnyát. A másfél milliárdos beruházás után 6 tanteremmel, tornateremmel, ebédlővel és tetőterasszal bővült a Jókai épületegyüttese. Az avatáson köszöntőt mondott dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, dr. Kovács Ferenc polgármester, országgyűlési képviselőnk és egyházi méltóságok.

 

Szerdán délután dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg a Jókai Mór Református Általános Iskola új épületegyüttesét az avatóünnepség után. Istennek és a támogatóknak mondott köszönetet. A való világból és a Bibliából hozott köszöntőjében példabeszédet. Máté írását idézte a Szent Evangéliumból: Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.

„Sokan és sokszor halljuk ezt a veled vagyok-ot. Veled vagyok, amíg segítesz nekem, amíg rád szorulok, amíg elviselsz, amíg megéri nekem. Veled vagyok a tanév végéig, aztán váltok másik barátot. Veled vagyok 8. osztályig. Veled vagyok a ballagásig. Veled vagyok, amíg élek, vagy amíg te élsz. De a világ végéig? Ki az, aki ilyen vakmerőséget mondhat? Ember nincs olyan” – osztotta meg gondolatait a püspök a jelenlévőkkel.

180 milliárd forint támogatást fordított a kormány az elmúlt 12 esztendőben a református köznevelésre. 4600 óvodai és iskolai beruházás indult el, illetve valósult meg, 983 millió forint kormányzati ráfordítás révén az utóbbi négy évben – tudatta a számokat a Jókai színpadán dr. Kövér László házelnök.

„Egy mintaszerű, európai oktatási intézmény gyarapodásának alkalmából találkozunk ma, hiszen a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola írásba foglalt intézményi hitvallása az, hogy Isten közelségében, biztonságban, jó kedvben, modern módszerekkel, minőségi tárgyi és szellemi környezetben nevelni a gyerekeket úgy, hogy majdan a megszerzett tudást Isten dicsőségére, vagyis mások javára fordíthassák. Mi Istenszerető, hazaszerető, és a keresztény Európában bízó magyarok, napjainkban egyetlen európai iskolának sem kívánhatnánk tisztább eszmeiséget és célokat, mint amilyen szellemben, amilyen célok elérésére ezen iskola pedagógusai vállalkoznak” – mondta köszöntőjében dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

115 esztendős ez a küldetés, és büszke lehet rá mindenki, aki hozzájárult a sikerhez – folytatta a házelnök. Olyan impozáns ez az új épületszárny, hogy önálló iskolának is megfelelne – köszöntötte az avatóünnepség résztvevőit Nyíregyháza polgármestere. A Jókai régóta fontos szerepet tölt be a város életében, hiszen Nyíregyháza második legrégebbi iskolája, mely 1906-ban polgári fiúiskolaként indult. A mai építkezés másfél milliárd forintjához 500 milliós céltámogatást nyújtott a kormány. Így épült 6 tanterem, tornaterem, ebédlő és tetőterasz a Színház utcai épületben.

„Mindannyiunknak jó egy olyan városban élni, ahol templomok épülnek, iskolák, óvodák és bölcsődék. Ez a város jövője szempontjából nagyon biztató. Én azt kívánom püspök úrnak, esperes úrnak, minden pedagógusnak, lelkipásztornak, hogy itt tényleg olyan zsibongó élet legyen, és növekvő létszámú diákság, akik egy erős hittel és erős értékrenddel jönnek ide és kerülnek ki az iskolából, majd folytatják életüket. Kívánom az itt dolgozóknak és itt tanuló gyerekeknek, hogy érezzék jól magukat, és tudják átérezni, befogadni, átadni mindazt, amit ez az iskola ad” – így köszöntötte az új iskolát és diákjait dr. Kovács Ferenc polgármester.

Szólt a polgármester arról a templomról is, amit a közeli múltban adtak át Örökösföldön, de elindult két református óvoda építése is, mely szeptemberben már gyerekeket fogad.

„A legelső lépésnél is itt lehettem, és amikor igazgató asszony megfogalmazta a kéréseit, akkor is meghallgattuk. Nagyon szerencsés vagyok, mert egy olyan kormányunk van, aki támogatja a családokat, támogatja a fiatalokat. Ez a létesítmény kiszolgálja minden téren a tanulókat, a pedagógusokat és a szülőket. Fontos, hogy egy ilyen létesítmény nemcsak oktatásra alkalmas, hanem kulturális és sporteseményeket is lehet benne szervezni, amellyel ténylegesen a jövő generációját tudjuk szolgálni” – buzdította a diákságot dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő.

A sportért felelős államtitkár utalt arra, hogy az új tornaterem és az udvari rekortán hozzásegítheti a gyerekeket az egészséges életmódhoz. Méltó helyen, Nyíregyháza Kulturális Negyedében avatták az új épületszárnyat, melynek építését a bontástól nyomon követhetik a Jókai Facebook-oldalán.

Kapcsolódó galéria

Átadták a református iskolát - 2022