Lengyel-magyar két jó barát – Csapatversenyt szervezett a Bem József Általános Iskola

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával – immár hagyományosan – „Lengyel-magyar két jó barát” címmel játékos csapatversenyre hívta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye általános iskoláinak 7. évfolyamos diákjait. A verseny célja a hagyományosan jó lengyel-magyar baráti viszony tudatosítása és ápolása.

Hét általános iskolai csapat érkezett a megyéből szerda reggel a Váci Mihály Kulturális Központba. Egy online fordulót követően jutottak be a diákok a Lengyel-magyar két jó barát játékos csapatversenyre.

Szeretnénk megismerni a lengyel kultúrát és mivel tudjuk, hogy a múltban is sok kapcsolatunk van velük, ezért szeretnénk jobban belemélyedni ebbe a témába. A csapat nagyon sokat készült erre a versenyre, a tanárunk rengeteget segített, sok feladatlapot töltöttünk ki és reméljük, hogy minden jól fog menni” – mondta Pethő Nóra, a verseny egyik résztvevője.

10 éves hagyomány

„Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele” – ez az idézet lehetne a mottója a közel 10 éves hagyománnyal bíró versenynek, mondta a szervező Nyíregyházi Bem József Általános Iskola intézményvezetője.

Bem József és Hedvig

Nagyon fontosnak tartjuk a kapcsolatunkat a lengyel testvériskolánkkal, a lengyel testvéreinkkel és azt gondolom, hogy nagyon nagy múltra tekint vissza ez a verseny a Bem életében, hiszen a név is kötelez bennünket, Bem József neve. Mindig egy adott téma köré csoportosítjuk a versenyünket, most Bem József és Hedvig élete köré. Bem József lengyel születésű magyar tábornok volt, Hedvig pedig magyar születésű lengyel királynő és a lengyelek egyik szentje” – nyilatkozta dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola intézményvezetője.

Az intézmény vezetése fontosnak tartja, hogy a diákok már fiatalkorban megismerkedjenek a különböző kultúrákkal. A „Lengyel-magyar két jó barát” címmel meghirdetett csapatversenyre a megye hetedik osztályosait várták, a megmérettetés célja, hogy a két nemzet baráti viszonyát megismerjék és ápolják a fiatalok is.

Testvérvárosi kapcsolatok

Nyíregyházának három lengyel testvérvárosa is van, a települések között igen aktív kapcsolat van.

Nyilvánvalóan nagyon fontosak nekünk a lengyelek, a régi történelmi kapcsolatok miatt is, de amiatt is, mert igazán baráti kapcsolatokat ápolunk ezekkel a városokkal, közös programjaink vannak, akár gazdasági, kulturális, de más területen is. Mi ezt szeretnénk életben tartani és élővé tenni, ahogy a világnak a folyása ezt engedi” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A csapatverseny legjobbjai pénteken vehetik át elismerésüket az önkormányzat lengyel-magyar barátság napján szervezett ünnepségén.

Kapcsolódó galéria

Lengyel-magyar két jó barát - iskolai vetélkedő