Flashmob – A Down világnapon Nyíregyházán is szerveztek flashmobot
Fotó: Trifonov Éva

Egy nemzetközi szervezet felhívásához csatlakozott a Rejtett Kincsek Down Egyesület azért, hogy a Down-szindróma világnapján kapcsolódjanak az Európa számtalan városában megszervezett flashmob eseményéhez. A tánc az együttérzés és a kiállás jelképe, a közösségek elfogadása a kisebbségben élőkkel szemben. A Kossuth téren Kalapos Tamás hívta táncba a gyerekeket és felnőtteket.

 

Jó 10 éve rendeznek március 21-én, a Down világnapon különféle nyilvános eseményeket. A világnap jelképe lett a felemás zokni, melyet többen is viseltek hétfő délután a nyíregyházi Kossuth téren szervezett flashmobon. Ez az angol szó villámcsődületet jelent, mely hirtelen jön létre egy nyilvános helyen, majd ugyanolyan gyorsan fel is oszlik az előre szervezett demonstráció. A 21-es kromoszóma háromfelé osztódása adja a genetikai eltérést, emiatt lett március 21. a világnap. Amikor a zoknit a sarkainál összefogjuk, az olyan, mintha egy x lenne, ezért lett jelkép a színes zokni.

„A világon majdnem minden ezredik születésre esik egy Down-szindrómás gyerek. Alapvetően ezzel nincs gond. Az ember maga nem a Down-szindróma, hanem ez egy tulajdonság. Olyan tulajdonság, ahogy vörös a hajunk, vagy fekete. Ez ennyi, ez egy genetikai állapot, nem betegség. A világnapokon erre próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy nem mint beteg emberekkel, hanem mint a társadalom teljes jogú tagjaival akarjunk kommunikálni a Down-szindrómás emberekkel. Én azt gondolom, hogy Magyarországon az elmúlt 15-16 év – mióta mi is kommunikálunk ebben a témában – azért hozott változásokat. Szeretnénk látni a mindennapokban minél több Down-szindrómás gyereket a normál iskolák padjaiban, vagy a nyílt munkaerőpiacon, ezért a továbbiakban is dolgozunk, de tök jó megállni, és ünnepelni a többi gyerekkel együtt” – szólt a világnapon Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

Évek óta együtt dolgozik a Csodavárral a T-Dance Tánciskola, mert hisznek a zene és a mozgás erejében. Ők vezették a hétfő délutáni flashmob résztvevőit. Büszkén álltak bele a kezdeményezésbe, hiszen nagyon kell az elfogadás a világban.

„Nagyon régóta foglalkozom gyerekekkel és tanítok gyerekeket. Nagyon sok olyan kis tanítványunk volt, akik Down-szindrómásak voltak, vagy bármilyen minimális kis fogyatékossággal rendelkeztek, ami miatt elhozták a szülők a gyerekeket. Maga a mozgás, a tánc, a zene hatása, öröme, pozitív változást vált ki a gyerekekből. Mindenfajta közösségi forma, ahol a gyerekek együtt vannak, és elfogadják egymást, egy kicsit is be tudnak illeszkedni – mindegy, hogy úszásról, táncról, zenéről, bármiről beszélünk –, nagyon pozitív hatással van az életükre. A tánciskolával gyakran meglátogattuk ezeket az intézményeket farsangon, vagy más eseményen, hogy megtapasztalják, ezek a gyerekek nem mások, csak örüljenek annak, hogy nekik az a picike kis kromoszómájuk jó helyen van” – nyilatkozta Kalapos Tamás, a T-Dance Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

Határon átnyúló kezdeményezés keretében egy pályázat támogatásával dolgozik az egyesület a régióban, de országos szinten is magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak. Egy példa erre az agyat serkentő ún. neurofeedback, de kiváló lehetőség a Csodavár Játszóház is, ahol tipikus és Down-szindrómával élő gyerekek együtt játszhatnak.

Kapcsolódó galéria

Flash mob a Down-szindróma Világnapján a Kossuth téren