Menekültek az Esély Centrumban – 44 fő érkezett péntek hajnalban Nyíregyházára

Péntek hajnalban 44 menekült érkezett az Esély Centrumba, mozgássérült és beteg gyermekek, illetve családtagjaik. Ellátásukban a nyíregyházi önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is segít.

Péntek hajnalban, kettő óra körül érkeztek meg ide, a Tiszavasvári úti Esély Centrumba a háborúból menekülők. A busz Fehérgyarmatról hozta ide a családokat, akik egy Kijev melletti településről jöttek. Többen nagyobb bőrönddel érkeztek, a tervek szerint hamarosan tovább utaznak egy másik országba. Éjszaka még nehézkes volt a kommunikáció az egyesület munkatársai és az ukrán menekültek között, mert nem beszéltek magyarul, péntek reggel viszont már egy tolmács segített nekik. Hajnalban vacsorával, ébredés után pedig reggelivel is várták őket az Esély Centrumban.

Tegnap este folyamán 9 óra körül kaptuk a tájékoztatást, hogy valószínűleg fognak jönni, akkor kezdtük el a készülődést, először úgy tudtuk, hogy húszan érkeznek, így húsz főre volt kialakítva hely, hogy ezeket a mozgássérülteket tudjuk fogadni, de végül 44 fő jött. A katasztrófavédelem is besegített ágyakkal, illetve különböző eszközökkel, lepedővel, hálózsákkal” – nyilatkozta Kovács Károly, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke.

A most befogadott menekültek egy részét, ha kell, akár hosszabb távon is el tudják szállásolni az Esély Centrumban, másik részük viszont egy olyan helyiségben kapott most helyet, ami egyébként napi használatban van. A menekültek ellátásában a nyíregyházi önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is segít itt, a Tiszavasvári úton.