Újabb faültetés Nyíregyházán – Húsz darab amerikai hárs került a 4-es Huszárok útja mellé

Húsz darab előnevelt amerikai hárssal lett gazdagabb a 4-es Huszárok útja. A VárosFa programsorozat keretében több ezer fa ültetését támogatja a MOL-Új Európa Alapítvány az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel karöltve.

A „Neked Zöldül” fenntarthatósági programsorozat első szakaszában meghirdetett VárosFa program a 10 ezer főnél nagyobb települések faállományát hivatott bővíteni. „VárosFa” néven indult el a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közös fenntarthatósági programja. A program két fázisában, összesen hétezer sorfával járul hozzá a hazai települések fásításához.

Nyíregyháza is csatlakozott

Ez a Megyei Jogú Városok Szövetségének kezdeményezése volt még a Covid járvány alatt, tavaly tavasszal indult el ez a kezdeményezés. Felmérték a megyei jogú városok igényeit, hogy a belterületeken milyen típusú fákat és növényeket igényeljenek. A végén csatlakozott ehhez a MOL is és most tavasszal kaptuk ezt az első adagot, az első 20 darab fát, ezeket az amerikai hársokat és ősszel jön a második fordulója, második köre” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Faültetések a városban

A kezdeményezés jól kiegészíti a Nyíregyházán évek óta zajló polgármesteri fásítási programot és a városüzemeltető cég „Ültess egy fát a holnapért” városszépítő akcióját.

Most már nagyon nehéz dolga van a városnak, hiszen különleges, speciális szabályok vonatkoznak arra, hogy hova lehet ilyen szabad gyökerű fákat ültetni. Nem mindegy, hogy mennyire megy le a gyökere, hogy a gyökérzet mellett hol helyezkednek el olyan vezetékek és különböző optikai kábelek, amelyek futnak földben, de az sem mindegy, hogy milyen magasra nőnek a fák, a felső áramvezeték miatt. Így nagyon nehéz Nyíregyházán újabb fasorokat ültetni, inkább pótolni tudunk” – tette hozzá az alpolgármester.

A városvezetés a NYÍRVV-vel egyeztetve választotta a 4-es Huszárok útját a faültetés következő helyszínéül, hiszen korábban már elkezdték ennek a fasornak az ültetését, az elmúlt években pedig egyre több lakás és ház épült a környéken, így szükség van a zöldterület és növények jótékony hatására a város ezen részén is.

Kapcsolódó galéria

Folytatódik a fásítási program Nyíregyházán