Szállás, étkezés, munkahely – Nyíregyháza is segít az Ukrajnából érkező menekülteknek

Szállással, étkezéssel, de akár munkahelyek biztosításával is segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a nyíregyházi önkormányzat. Jelenleg már többen is dolgoznak a NYÍRVV-nél, illetve a köznevelési intézményekben is megjelentek a gyerekek. A Nyíregyházi Humanitárius Csoport folyamatosan dolgozik, koordinál és ahol tud, ott segít a háború elől menekülőknek.

Február 24-én kezdődött az orosz–ukrán konfliktus, azóta folyamatosan érkeznek a menekültek Magyarországra is, a határátkelőhelyeknél már egy hónapja nap mint nap önkéntesek, az önkormányzatok és karitatív szervezetek segítik a háború elől menekülőket. A szomszéd országban zajló eseményekre Nyíregyháza is gyorsan reagált és megalakult a helyi humanitárius csoport.

Folyamatos a munka

A segélyszervezetekkel mindennapos az egyeztetés, sokszor percről percre változik a helyzet, amire rögtön kell reagálni – mondta Jászai Menyhért alpolgármester, a csoport vezetője. Nyíregyháza rendelkezésére áll jelenleg egy közel 100 fős kapacitás, itt akár ideiglenesen, akár több hétig is el tudnak látni családokat, megfelelő körülmények között. Ehhez különböző elektronikai eszközöket vásároltak, de a kommunális szolgáltatásokat is elrendezték számukra, sőt, a gyerekeknek még állatkerti látogatást is szerveztek, hogy kicsit ki tudjanak kapcsolódni, tette hozzá az alpolgármester. Az önkormányzat többek között a Nyíregyházi Egyetemen elszállásoltaknak napi háromszori étkezést is biztosít, segít a testvérvárosainak, illetve adományok gyűjtését és szállítását koordinálja.

Munkahely és oktatás

Nyíregyháza azokon is tud segíteni, akik rövidebb-hosszabb távon a városban szeretnének maradni, akár munkalehetőséget is kínálnak nekik.

Azok, akik családdal érkeznek, barátokhoz, rokonokhoz, ismerősökhöz jöttek, őket már elhelyezte a rokonság. Nyilván az az elemi érdek, hogy azonnal elkezdjenek dolgozni. Számunkra jelzésérték, hogy a gyerekek már megjelentek a mi köznevelési intézményeinkben, óvodákban, iskolákban. Természetesen erre azért van igény, mert a szülő dolgozik. Ami konkrétumot tudok mondani a munkaállással kapcsolatban, hogy akinek nem tudunk más munkát biztosítani, azt bevonjuk a közcélú munkaprogramba a NYÍRVV-n keresztül, tehát erre van egy külön keretünk, hogy mekkora létszámot tudunk alkalmazni és jelenleg is dolgoznak már így Nyíregyházán” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Jászai Menyhért alpolgármester, a Nyíregyházi Humanitárius Csoport vezetője.

Elérhetőségek

A segítségnyújtással kapcsolatban továbbra is kizárólag az alábbi elérhetőségeken fogadják a megkereséseket: munkaidőben a 42/524-585-ös telefonszámon, 0–24 órában pedig a Periféria Egyesület 42/504-618-as telefonszámán vagy a human@nyiregyhaza.hu e-mail-címen. Az egycsatornás kommunikációra nagy szükség van, ezért kérnek mindenkit, hogy ezeket az elérhetőségeket használják.