Épül a Jégkorszak – Jól halad az első ütem
Fotó: Szarka Lajos

Folyamatban van „A Jégkorszak Interaktív Állatbemutató” című projekt I. ütemének kivitelezése. Az ennek keretében megépülő főépület szerkezete, a kivitelező tájékoztatása szerint elérte a legmagasabb pontját. Ebből az alkalomból dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője és Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni bejárást tartottak.

Modern Városok Program

A Modern Városok Program keretében, hazai forrásból megvalósuló állatparki fejlesztések leglátványosabb eleme a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató építése. A komplexum főépülete a napokban érte el a legmagasabb pontját.

2020-tól indult el ez a támogatás, amelyre a magyar kormány 14 milliárd forintot biztosított. Ez ma Magyarországon az egyik legnagyobb beruházás. Nagyon fontos, hogy a mai nappal elértük a főépület egyik legmagasabb pontját, minden a legjobb ütemben zajlik, év végén már pingvineket is láthatunk itt. Ezt nagyon várják az itt élők, de az egész országban, sőt, azt lehet mondani, hogy a környező országok lakói is, hiszen Európa legszebb állatparkjáról beszélünk” mondta dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

Fejlesztéssorozat a Nyíregyházi Állatparkban

A Jégkorszak rendkívül attraktív módon, a modern technikákat felhasználva mutatja majd be a sarkkörök állatvilágát. A teljes beruházás öt ütemben valósul meg. A jelenleg kivitelezés alatt álló 1. ütemben megépül a főépület, a takarmánykonyha, a gazdasági udvar, a jegesmedve- és a pingvinbemutató, röpdék, egy panoptikum és egy étterem. Dr. Kovács Ferenc polgármester a pénteki bejáráson arról beszélt, hogy 2015 végén a Modern Városok Program keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel az állatpark beruházássorozatáról is megegyeztek, így hazai forrásból valósulhattak meg a korábbi fejlesztések, valamint költségvetési forrásból épülhet meg a Jégkorszak is.

Ez egy 14,5 milliárd forintos beruházás, az pedig, hogy a Modern Városok Program keretében valósulhat meg, azt jelenti, hogy a magyar kormány döntése alapján, a magyar költségvetésből kaptunk 100 százalékos támogatású finanszírozást. Ez egy nagyon érdekes, attraktív, újszerű dolog lesz, amely semmihez sem hasonlítható, de hát a Nyíregyházi Állatpark erről is ismert, akár már a látogatócentrumot, vagy a Pangea Hotelt tekintve. A kreativitás itt is megjelenik, amellett, hogy ezáltal is 4 évszakossá válhat az állatkert, hiszen itt is zárt térben leszünk, és ez a fejlesztés bemutatja majd a jégkorszak állatvilágát, egy nagyon egyedi módon.”

Tervek a jövőre nézve

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, számos elismerést kaptak az elmúlt években, a következő időszakra pedig az az állatpark célja, hogy átlépjék az 500 ezer látogatót.

Így másik kategóriába kerülünk, de jó lenne, ha inkább egymillióhoz közelítene a látogatók száma. Remélem, hogy a járvány múlóban van, az emberek újra fognak kirándulni, és ezért is szeretnénk, ha 2024 tavaszára ez a látványosság elkészülne, azt gondoljuk, hogy egész Európából kíváncsiak lesznek ránk, de Magyarországról is sokan eljönnek majd megnézni. Nekünk az is fontos, hogy nagyon sok állatot mutatunk majd itt be, soknak lesz különleges és komfortos élőhelye, és tudjuk tenyészteni majd a jegesmedvét, a patagóniai oroszlánfókát, a császárpingvint és még sorolhatnám.”

Az igazgató hozzátette, az épületet a tervek szerint egyben adják majd át 2024-ben, azonban már idén karácsonykor is lesznek olyan látványos részei, amelyek meglepetés élményeket nyújthatnak majd a vendégek számára.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Jégkorszak munkálatainál