Közösen a kiútért - lezárult a program

Lezárult a Közösen a kiútért című projekt Nyíregyházán. Magyarország Kormánya 2017 márciusában a foglalkoztatást, a társadalmi integrációt, a közösségfejlesztést, iskolai felzárkóztatást, családsegítést, valamint az egyéni fejlesztési és szociális munkát biztosító komplex programok megvalósítása érdekében pályázati felhívást hirdetett meg. Nyíregyháza MJV Önkormányzata a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központtal közösen támogatási kérelmet nyújtott be, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek talált. A projekt zárórendezvényét csütörtökön tartották a Váci Mihály Kulturális Központban. 

A Közösen a kiútért elnevezésű projekt célja, hogy a programok hatására javuljanak a hátrányos helyzetű lakosság életkörülményei, az alacsony státuszú lakosság társadalmi és fizikai integrációja révén hozzájáruljon a népesség megtartásához, az életminőség javításához, továbbá a munkaképesség fenntartásához. Átfogó célként megfogalmazódott a Nyíregyháza leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területein élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja, amelynek eredményeként a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei is javulnak. Jászai Menyhért alpolgármester, a projektzáró rendezvényen felszólaló Balogh Artúrt, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét idézve arról beszélt, hogy történelmi jelentőségű volt ez a projekt a város életében.

Köszönöm, hogy ezt ő mondta ki, mert mi is úgy érezzünk, hogy ez a közös munka, amelyet az önkormányzattal és a civil szervezetekkel végrehajtottunk, valóban történelmi jelentőségű, hiszen két programelemről beszélhetünk, két külön pályázat volt, amely közül az egyik egy városrehabilitációs program, amely során nagyon sok lakás megújult a Huszártelepen és integrált környezetekben is. Ennek volt egy kísérőprogramja, a Közösen a kiútért, amelynek most a záróeseményén vagyunk. Ez hét célt tűzött ki maga elé, az integráció erősítését, a munkához jutás segítését, a közbiztonság erősítését, de ugyanígy az egészségügyi alapellátás, vagy akár a higiénia javítását is. Jól megtervezett, szerteágazó, átfogó programot valósítottunk meg, ami a szegregátumban élők mindennapjait teljesen átfogta.”

Az alpolgármester hozzátette, bizakodva tekintenek a jövő elé, a cél, hogy a megkezdett munka folytatódhasson, a jövőbeli programokba pedig be fogják építeni ennek a projektnek a tanulságait és tapasztalatait is.