Versenyképes Szabolcs megye – Nyíregyházán harmadára csökkent a munkanélküliség

Négy százalék alatt van jelenleg a munkanélküliség aránya Nyíregyházán és a térségben, ez 2010-ben még háromszor ekkora volt – mondta dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője. A vállalatok beruházásai új munkahelyeket teremtenek, illetve a jelenlegieket tudják megvédeni, így az elmúlt időszakban 12 ezer állás került biztonságba a megyében a fejlesztéseknek és a kormány támogatásának köszönhetően, erről már Szijjártó Péter miniszter beszélt Nyírtelken.

Befejezte 565 millió forintos beruházását a mezőgazdasági járműgyártással foglalkozó AJG Agrogép Kft. A kormány 282 millió forintos támogatásával egy ezer négyzetméteres csarnokot épített, így már hatezer négyzetméteren tudnak dolgozni. A többségi magyar tulajdonú vállalat két és fél milliárd forintos éves árbevételének több mint felét az exporttevékenység adja.

Értékteremtő folyamataink a termékfejlesztéstől a gyártáson, értékesítésen és az értékesítést követő szolgáltatásokon keresztül lefedi az értékteremtés teljes spektrumát, erre büszkék vagyunk, mint ahogy büszkék vagyunk saját fejlesztésű termékeinkre is” – mondta beszédében dr. Ferencz Géza, az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. ügyvezetője.

Exportszerepünk

A vállalat tartály- és pótkocsikat, valamint járműfelépítményeket gyárt mind a mezőgazdasági, mind a közúti szállítmányozás részére. Magyarország egyébként a pótkocsik és félpótkocsik exportjának a 7. legfontosabb szereplője világszinten, Nyírtelekről tíz európai országba szállítanak járműveket, ezeken a partnereken keresztül viszont Észak-Amerikába és Ausztráliába is eljutnak a termékek.

Csökkent a munkanélküliség

A cég mintegy 130 embert foglalkoztat, így ez a vállalat is hozzájárul ahhoz, hogy a munkanélküliségi ráta egyre kisebb Nyíregyházán és a térségben.

Nyíregyháza közelében négy százalék alatt van a munkanélküliség, tehát Nyíregyháza és vonzáskörzete. Ez 2010-ben 12 százalék volt, sőt azt tudom mondani, hogy a megyében is 8-9 százalék a munkanélküliség, erről pontos adatok vannak. De volt 2010 előtt 22-23-25 százalékos munkanélküliség is. Most, aki akar és tud dolgozni, az dolgozhat” – tette hozzá dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Rekordok 2021-ben

A magyar gazdaság rekordokat döntött 2021-ben, soha nem volt még annyi beruházás az országban, mint tavaly, a munkavállalók száma eléri a 4,7 milliót, a gazdasági növekedés 7,1 százalék volt – erről már Szijjártó Péter beszélt Nyírtelken. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a korábban hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az elmúlt években rengeteget fejlődött.

Versenyképes Szabolcs megye

Az AJG Agrogép mellett még 51 másik vállalat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből döntött úgy, hogy a világpiaci trendekkel ellentétben nem leépít, hanem fejleszt. Az 52 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cég összesen 30 milliárd forintnyi beruházást fejez be ezekben a napokban, hiszen lejár a határidő. 13 milliárd forintos támogatást adott a kormány ezekhez a beruházásokhoz és így összesen 12 ezer munkahelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meg tudunk védeni. Ez nyilvánvalóan segít bennünket abban, hogy a térségben a munkanélküliség csökkenő tendenciája fennmaradjon. Büszkeség, hogy tíz esztendő leforgása alatt a felére, 19 százalékról 10 százalék alá tudtuk csökkenteni a munkanélküliséget ebben a megyében, amivel párhuzamosan az ipari termelés pedig 400 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt, tehát a háromszorosára növekedett tíz esztendő alatt” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Ezeknek az eredményeknek is köszönhető, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mára az ország egyik legversenyképesebb beruházási környezetét biztosító térsége. Ezt bizonyítja az is, hogy 2021-ben a harmadik legtöbb beruházás ebbe a megyébe érkezett Magyarországon.