Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban. A csorda legifjabb tagjával már 6 tagot számlál a nyíregyházi csapat. A februárban született állat 220 nap vemhesség után jött világra, egy hónap alatt kellően felerősödött, így már a vendégek is láthatják a park legifjabb lakóját.

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban! A csorda legifjabb tagjával már 5 tagot számlál a nyíregyházi takincsapat. A zömök testű takinoknak négy alfaja él a világon, a Mishmi takin az élőhelye közelében fekvő hegyről kapta a nevét. Általában ezer és háromezer méteres tengerszint feletti magasság között élnek és a hideg ellen vastag bundájuk mellett a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, ami előmelegíti a levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek és testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. A természetben élőhelyük fokozatos csökkenése és az orvvadászat miatt az elmúlt huszonöt évben állományuk harminc százalékkal csökkent, ezért is fontos, hogy az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) koordinált tenyésztéssel növelje állományukat az állatkertekben. Állatparkunk Mishmi takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Berlinből, nőivarú társai pedig 2014-ben követték a franciaországi Beauval Zooból. Szerelmük azóta is töretlen, hiszen minden évben gyarapodik a takinállomány kertünkben. Bár első ránézésre a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak ezek a furcsa külsejű állatok, valójában azonban a juhok és a kecskék állnak rokonságban legközelebb hozzájuk” – mondta el televíziónknak Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

A takincsapat legifjabb tagja 220 nap vemhesség után jött a világra és pár órával a születése után már lábra is állt. A februárban született állat egészen kilenc hónapos koráig anyatejjel is fog táplálkozni, de hamarosan a szálas takarmány fogyasztását is megkezdi. Ezt követően a faj koordinátora dönt a hím állat további elhelyezéséről.