Kerékpáros örökségtúrák és a Nyíregyházi Bringakör
Fotó: Szarka Lajos

Szervezett, kerékpáros túralehetőségeket kínál a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület. A kirándulások a Nyírségbe, a Felső-Tisza-vidékére és Északkelet-Magyarország régióiba viszik a turistákat április elejétől október végéig. Az első alkalom április 2-án, egy közel 40 km-es nyíregyházi bringakör lesz. Részletek a szervezők honlapján.

 

Idén ismét a Középkori Templomok Útja Egyesülettel közösen szervez tavasztól ősz végéig 18 kerékpáros túrát a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. Ezekhez térkép és részletes útleírás is készült, melyet a belvárosi irodában érhetnek el, illetve májustól a sóstói Tourinform irodában is megtalálhatják.

„Nyíregyháza és a Nyírség történelmi emlékhelyeit, örökségvédelmi helyszíneit mutatjuk be a kerékpártúrák keretén belül. Vannak rövidebb és hosszabb utak. A rövidek Nyíregyháza belvárosát, Sóstógyógyfürdőt érintik. A hosszabb útvonalak elmennek egészen a Dél-Nyírség, Rétköz, illetve Tokaj irányába. Azt gondoljuk, hogy a rövidebb és hosszabb utak között is lehet választani. Mindenki megtalálja majd a számára leginkább megfelelő túrát” – tájékoztatott Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kerékpárt – férfi, női és gyerek cross kerékpárt – is lehet bérelni a belvárosi irodában, illetve az állatpark előtti Tourinform irodában. Magyarország leghosszabb kerékpározható nyomvonala érhető el a régióban, első fázisban a Felső-Tisza-vidék és a Hajdúság, mely 356 km. Ez újabb szakasszal bővül majd Nyírbátor és Tokaj között, várhatóan a közeljövőben. A kerekezőket művészettörténész, örökségvédelmi szakértő, történész, geográfus, de néprajzkutató is kísérheti.

„18 ilyen túrával készülünk idén. A szezonnyitó túra április 2-án lesz, a Nyíregyházi Bringakör, ahol nagyon egyedi módon Nyíregyházát fogjuk bemutatni vezetett túra keretében, szakvezető segítségével. Meggyőződésem, hogy még a nyíregyháziaknak is rengeteg új információ hangzik el a város kialakulásával, történelmével, fontosabb épületeivel kapcsolatban, amelyek kevésbé ismertek. Ezen túl több nyírségi, több felső-Tisza-vidéki, több hegyi túránk lesz a Mátrától a Bükkig, a Zemplén, alapvetően Északkelet-Magyarország összes fontosabb tájegységét meg fogjuk mutatni az érdeklődőknek” – fogalmazott Deák Attila, a Középkori Templomok Útja Egyesület titkára.

A Rétköztől Gömör-vidékig van tehát lehetőség a bringás túrákra. Fél vagy egy nap, illetve a többnapos kirándulás messzebb is visz majd. Idén az egyesület vállalása szerint a Gömör-vidékre is kerekeznek a csoportok. Szlovákiába, ahol a világörökségi templomokban igen gazdag terület található. Részletes információt többek között a nyiregyhaza.info.hu weboldalon olvashatnak.

Kapcsolódó galéria

Kerékpár turizmus - sajtótájékoztató