„Hulladékért virágot” – Utalványt adnak a szelektíven gyűjtött és leadott hulladékért

Ismét indul a Hulladékért virágot elnevezésű akció Nyíregyházán. A hulladékudvarokba bevitt különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém-csomagolási hulladékért, valamint italos kartondobozokért utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők. A kezdeményezés március 21-e és április 2-a között tart.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ebben az évben is megszervezte a kezdeményezést, így március 21-e hétfőtől várják a lakosságot a hulladékudvarokban. Az ackió két héten át tart, április 2-ig.

A lakosságtól szelektíven gyűjtött hulladékot várunk. A hulladékudvarokba kell beszállítani és a mérlegelés után természetesen egy árjegyzék alapján, ellenértéket adunk ezért a hulladékért. Megpróbáljuk a lakosságot motiválni ezzel az utalvánnyal, hogy hozza be hozzánk a hulladékudvarba, mert azt tapasztaljuk, hogy a lomtalanítás alkalmával nagyon sok ilyen hasznosítható, újrahasznosítható jellegű hulladék kikerül és a lommal együtt kerül begyűjtésre. Az, hogy a hulladékudvarba hozzák, mindenképpen meg kell a lakosságnak valamilyen formában köszönni.” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Népszerű az akció

10 kg papír 50 forintot, három kg PET palack 100 forintot, 5 kg fém pedig 50 forintot ér a hulladékgyűjtő akcióban. A kezdeményezést három helyszín indította a társaság, Nyíregyházán a Korányi Frigyes és a Kerék utcai udvarokban, valamint Mátészalkán is várják a szelektíven gyűjtött, különválogatott hulladékot. A kezdeményezés már hagyománynak számít, alkalmanként nagyon sok hulladék érkezik tavasszal az udvarokba, volt olyan év, amikor az 50 tonnát is meghaladta az akció során beszállított hulladék mennyisége.

Tavaszi lomtalanítás

A tavaszi lomtalanítás során a város tisztasági összképét rombolta a közterületre kihelyezett hulladék, ezért 2020-tól egy fontos változást vezetett be az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

A lomtalanítás tulajdonképpen házhoz hívható lett, ami azt jelenti, hogy a honlapunkon meghirdetett időpontokból a lakosság kiválasztja a számára alkalmas időpontot, amikor a lom hulladékát át tudja adni a szolgáltatónak. A kollégákkal ezt telefonon leegyeztetik és időpontra megyünk ki a lom hulladékért, így nem kerül ki a lom a közterületre, nem csúfítja a várost, nem rombolja a város tisztasági összképét és a hulladék is megfelelően, szervezett formában kerül átvételre.” – tette hozzá Petró Árpád.

Részletek a honlapon

Fontos viszont kiemelni, hogy a társaság többek között veszélyes, elektronikai és építési-bontási hulladékot nem szállít el a lomtalanítás során, ezekre más megoldást biztosítanak. A részletes lomtalanítási tájékoztatót mindenki elolvashatja az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján.