Heti hírösszefoglaló: újabb autópályaszakasz, laptop diákoknak és tanároknak, Disznótoros Fesztivál
Fotó: Trifonov Éva

Heti hírösszefoglaló. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen.

Közvetlen autópálya-összeköttetést kap Nyíregyháza és Debrecen

Közvetlen autópálya-összeköttetést kap hamarosan Nyíregyháza és Debrecen. Megépül az M35-ös autópálya Debrecen–Nyíregyháza és a Nyíregyháza–Debrecen csomóponti ága Görbeházánál. Az egyik ág a Nyíregyháza irányából az M3-as autópályán érkezők számára nyújt lehetőséget Debrecen irányába tovább haladni, a másik pedig Debrecen felől az M35 autópályán, Nyíregyháza irányába az M3 autópályán való tovább haladást biztosítja. A munka várhatóan 2023 végére készül el.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozvetlen-autopalya-osszekottetest-kap-nyiregyhaza-es-debrecen-2022-02-15

autopalya.jpg

Laptopot kapnak a diákok és a tanárok!

150 laptopot kaptak szerdán a kilencedik osztályos diákok és tanáraik a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A számítástechnikai eszközöket a kormányzat biztosítja a köznevelési intézményeknek. Február 15-e és március 31-e között összesen 120 ezer laptopot osztanak ki országszerte a középiskolák kilencedikes diákjainak. A kormányzat ehhez több mint 33 milliárd forintot használ fel. A cél a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/laptopot-kapnak-a-diakok-es-a-tanarok-2022-02-16

laptop.jpg

Újra disznótortól volt hangos a múzeumfalu!
Sült a hurka és a kolbász, jutott mindenkinek lacipecsenye és közben a mohácsi busók és a panyolai alakoskodók is szórakoztatták a nagyközönséget a negyedik alkalommal megrendezett Nyírségi Disznótoros Fesztiválon. Húsz csapat vágott mangalicát, amelyeket hagyományos módon dolgoztak fel. Az így készült ételek, a csapatok portái és még a fogópálinkák is megmérkőztek egymással, szakértő zsűri véleményezte a finomságokat. A fesztiválon ráadásul részt vett az agrártárca vezetője is, aki bejelentette, a kormány 4 milliárd forint gyorssegélyt biztosít a sertéstenyésztőknek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujra-disznotortol-volt-hangos-a-muzeumfalu-2022-02-21

disznotoros.jpg

Oltás – Többen választják az akciónapokat

Az oltási akció kampány fokozza az oltakozási hajlamot. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagintézményeiben, a megye 6 városában, minden hétvégén van lehetőség regisztráció és időpontfoglalás nélkül a 12 év feletti kamaszok és felnőtt lakosság számára védettséget szerezni vagy erősíteni a szervezet immunválaszát. Nyíregyházán a regisztrációt és időpontfoglalást követően az 5–11 éves gyermekeket is várják.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oltas-tobben-valasztjak-az-akcionapokat-2022-02-15

olotas.jpg

Türelmet kér a NAV – Minden jogosult megkapja az adó-visszatérítést

Hét elején kapták meg az érintettek a személyi jövedelemadó-visszatérítéseket. A kormány döntése alapján szülőnként maximum 809 ezer forintot térített vissza az állam, így akár másfél millió forintnál nagyobb összeget is kaphattak a családok. Annak sem kell aggódni, aki bár jogosult a visszatérítésre, de mégsem kapta meg az összeget, ők az adóbevallásuk érvényesítése után, 30 napon belül visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/turelmet-ker-a-nav-minden-jogosult-megkapja-az-ado-visszateritest-2022-02-18

nav.jpg

E-bejelentő szolgáltatás – Megszűnik az órákon át tartó sorban állás az ügyfélszolgálatokon

Elindult az e-bejelentő szolgáltatás, összesen 34 közműcég felé tudják ezentúl egyszerűen és gyorsan jelezni az adatváltozást az ügyfelek. A szolgáltatás egy újabb mérföldkőnek számít a kormány közigazgatás-fejlesztési és bürokráciacsökkentő programjában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/e-bejelento-szolgaltatas-megszunik-az-orakon-at-tarto-sorban-allas-az-ugyfelszolgalatokon-2022-02-17

ebejelento.jpg

Tél végi feladatok – Városszerte folynak a kátyúzási és metszési munkálatok

Városszerte folynak a hideg aszfaltos kátyújavítások, azon a mintegy 300 kilométernyi útszakaszon, amely a NYÍRVV Nonprofit Kft. gondozásában van. Az időjárásnak köszönhetően pedig a város zöldfelületeinek karbantartása is megkezdődött, ebből mintegy 4 millió négyzetmétert gondoz a városüzemeltető cég.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tel-vegi-feladatok-varosszerte-folynak-a-katyuzasi-es-metszesi-munkalatok-2022-02-16

katyu.jpg

Folyamatosan javítja a kátyúkat a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a téli hónapokban is folyamatosan végez lokális burkolatjavítási munkákat, amikor azt az időjárás is engedi. Az enyhébb idő kedvez a munkáknak, ugyanakkor a csapadékos és változékony időjárás hatással van az országos utakra is. A társaság most videóban mutatja be, hogyan és mi alapján végzik tavaszig a burkolathibák javítását.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/folyamatosan-javitja-a-katyukat-a-magyar-kozut-2022-02-18

kozut.jpg

Érkeznek az értesítések – Március 15-ig kell befizetni az éves gépjárműadó első felét

Idén már kerekítés nélkül kell befizetni a gépjárműadót a tulajdonosoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdi kiküldeni a befizetéssel kapcsolatos dokumentumokat az érintetteknek. Az adó első részletét idén is március 15-ig kell befizetni, aki ez után fizet, már késedelmi pótlékkal is számoljon.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/erkeznek-az-ertesitesek-marcius-15-ig-kell-befizetni-az-eves-gepjarmuado-elso-felet-2022-02-17

gepjarmuado.jpg

Parkinson Centrum – Szakmai elismerés és új lehetőség a Neurológiai Osztály minősítése

Parkinson Centrum lett a Jósa András Oktatókórház korábbi Neurológiai Osztálya. A minisztériumi átminősítés nemcsak szakmai elismerés, hanem új orvosi eszközöket és gyógymódokat is jelent a régióban, hiszen a Dunától keletre a Debreceni Klinika mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház kapott 2022. január 1-től lehetőséget az emelt szintű gyógyításra.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/parkinson-centrum-szakmai-elismeres-es-uj-lehetoseg-a-neurologiai-osztaly-minositese-2022-02-16

parkinson.jpg

Jubileum – Harminc éves a népzene képzés Nyíregyházán

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete kétnapos rendezvény keretében ünnepli meg a népzene képzés 30 éves jubileumát. Pénteken konferencia és ünnepi koncert lesz, majd szombaton a Sóstói Múzeumfaluban a böllérversenyen vesznek részt a hagyományőrző programon. Háromszáznál is több volt hallgató jelezte érkezését, így több évfolyamtalálkozóra is sor kerül.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jubileum-harminc-eves-a-nepzene-kepzes-nyiregyhazan-2022-02-17

nepzene.jpg

Sportverseny – Harmadik alkalommal adott otthont ügyességi csapatversenynek a Városi Jégpálya

Harmadik alkalommal adott otthont ügyességi csapatversenynek a Városi Jégpálya a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezésében. A vidám feladatok után a legügyesebb általános iskolás csapatok éremdíjazásban részesültek, de minden versenyző ajándékkal térhetett haza a versengés után.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sportverseny-harmadik-alkalommal-adott-otthont-ugyessegi-csapatversenynek-a-varosi-jegpalya-2022-02-16

jeg.jpg

CISM – Futás a békéért

136 ország katonáival együtt futottak a nyíregyházi kadétok pénteken reggel, ezzel emlékezve a Nemzetközi Katonai Sporttanács 1948-as megalakulására. Az idei futás a békéről szólt – mint elhangzott, a katonáknak is a legfontosabb a békés környezet –, éppen ezért az összefogás jelmondata a „béke és barátság a sporton keresztül”.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/cism-futas-a-bekeert-2022-02-18

futas.jpg

Maradjunk együtt! – Ez a mottója az idei esztendő Házasság Hete programjának

Maradjunk együtt! – ez a mottója az idei esztendő Házasság Hete programjának. Idén már 170 pár jelentette be házassági szándékát a Polgármesteri Hivatalban. A városi webportálon ismét lehet online időpontot foglalni az ügyintézéshez a hazassag@nyiregyhaza.hu e-mail címen. Igen szívmelengető a tény, hogy a gróf Károlyi Ferenc Házasságkötő Terem szépsége, a belvárosi környezet, és persze az anyakönyvvezetők megható ceremóniája távoli városok, de még idegen országok fiataljai számára is vonzó.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/maradjunk-egyutt-ez-a-mottoja-az-idei-esztendo-hazassag-hete-programjanak-2022-02-15

hazassag.jpg

Bemutatjuk a Lélekpark című filmet

A Móricz Zsigmond Színház művészei a szereplői, és a teátrum művészeti vezetője, Horváth Illés a társrendezője annak az izgalmas, skandináv típusú misztikus thrillernek, melyet a múlt év márciusában forgattak megyénk székhelyén. Az elkészült alkotást a nézők először a Nyíregyházi Televízióban láthatják szerdán, vagyis február 16-án este kilenc órától.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/bemutatjuk-a-lelekpark-cimu-filmet-2022-02-16

lelekpark.jpg

Lehozzuk Önnek a csillagokat! – Tájékoztató a Váci Mihály Kulturális Központban

Megjelent és bemutatták a Váci Mihály Kulturális Központ Lehozzuk Önnek a csillagokat programsorozatának műsorfüzetét. Ray Cooney bohózatával indul szombaton az esemény, majd jön Halász Judit, Szentpéteri Csilla és Vastag Csaba. A Veres1 Színház, Csík János és a Mezzo. Thuróczy Szabolcs, Malek Andrea és Jáger Bandi. ...illetve lesz interaktív párkapcsolati est is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/lehozzuk-onnek-a-csillagokat-tajekoztato-a-vaci-mihaly-kulturalis-kozpontban-2022-02-16

csillag.jpg

Tündérkönyvtáros – A Vécsey utcai fiókkönyvtár Edit nénije is a kitüntetettek között

Találjuk meg együtt a köztünk élő tündérkönyvtárosokat! – ez a felhívás szerepel a manapság oly sikeres gyermekkönyv szerző, Bosnyák Viktória és a Kolibri Kiadó hirdetményében. A címre minden olyan felnőtt nevezhető, aki gyermekkönyvtárat vezet, vagy ott dolgozik. A tavalyi kitüntetettek között volt Bakosné Mikula Edit, a Móricz Zsigmond Könyvtár Vécsey utcai Fiókkönyvtárának főkönyvtárosa.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tunderkonyvtaros-a-vecsey-utcai-fiokkonyvtar-edit-nenije-is-a-kituntetettek-kozott-2022-02-14

konyvtaros.jpg