Újra disznótortól volt hangos a múzeumfalu!
Fotó: Trifonov Éva

Sült a hurka és a kolbász, jutott mindenkinek lacipecsenye és közben a mohácsi busók és a panyolai alakoskodók is szórakoztatták a nagyközönséget a negyedik alkalommal megrendezett Nyírségi Disznótoros Fesztiválon. Húsz csapat vágott mangalicát, amelyeket hagyományos módon dolgoztak fel. Az így készült ételek, a csapatok portái és még a fogópálinkák is megmérkőztek egymással, szakértő zsűri véleményezte a finomságokat. A fesztiválon ráadásul részt vett az agrártárca vezetője is, aki bejelentette, a kormány 4 milliárd forint gyorssegélyt biztosít a sertéstenyésztőknek.

Volt, ahol a fogópálinkával, máshol késélezéssel, az igazán profiknál pedig nem éppen hagyományos, de annál inkább hatékony sarokcsiszoló hangjával indult a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál. Az idei rendezvényen húsz csapat vállalta, hogy portát alakít ki, hagyományos módszerrel mangalicát vág, majd a sertésből valódi disznótoros ételeket készít.

– Ez a szalonna még reggel mozgott és ezt fogjuk felszolgálni a vendégeknek – mondta Ferkó Mira, aki a Kert és Csempecentrum portájánál kínálgatta szalonnával a barátaikat. Reggel természetesen még szalonnát sütöttek és hagymás vért készítettek a csapatok, de közben elkezdődött a kolbásznak való előkészítése is.

– Mi mangalicából készítjük, az egy kicsit zsírosabb, olyan 60-70% hústartalma van, 30-40% zsírtartalma, ez egy jó vegyes kolbász, ami tényleg jó – mondta el Toldi Tibor, a Lángoló malacok böllére. Késő délelőtt azonban már a felszálló párából és illatokból arra is lehetett következtetni, hogy egy-egy portán milyen menüt szolgálnak majd fel a szakértő zsűrinek.

– Nálunk hagymás rostélyos is készül! Először a hagyma meg lett dinsztelve, illetve a fűszerezett hús került rá – mondta Gálik Sándor, aki a Hübner csapatát erősítette.

Fogópálinkából sem volt hiány

A disznótoros fesztiválon nem csupán a böllérek, a csapatok és az ételek mérkőztek meg egymással, de még a fogópálinkák is, ebből sem volt hiány.

– Ha a főböllérünk szól, hogy sürgős az itatás, akkor villogó, piros fénnyel kell vinni az italt, mert a Covid betegséget is fertőtleníti – mutatta a máriapócsi Kiss István a speciális nyeles kínálóját, amire egy csengőt és piros szirénát is szereltek. A kisüsti papramorgókat a pálinka lovagrend képviselői minősítették.

– Tiszta gyümölcsből kell főzni és 42-től 50 fokig szokták csinálni. Az ötven fokos az már jobban mar, ezért szokták 42, 44-re levinni, a lényeg, hogy jó pálinka legyen – magyarázta Panykó Béla pálinkalovag.

Busók, alakoskodók, népzenészek

A negyedik Nyírségi Disznótoros Fesztivált, ami egyben a hagyományok miatt a 20. Böllérfesztivál is volt, hivatalosan nagy csinnadrattával – a Nyíregyházi Egyetem népzenészei, a mohácsi busók és a panyolai alakoskodók közreműködésével –, politikusok nyitották meg. A város polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy Nyíregyházán fontosnak tartják az évszázados tradíciókat.

– Minden nagyrendezvényünkön arra törekszünk, hogy a hagyományokat is megmutassuk, az értékeinket is, itt pedig ezen a helyen, a múzeumfaluban, azt hiszem, hogy a legjobb helyre került ez a disznótoros fesztivál és böllérverseny – jelentette ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője annak örült, hogy a látogatók között sok volt a gyerek, mivel nekik is meg lehet mutatni, mit jelentett egykor egy disznótor.

– Nagyon nagy öröm, hogy látok itt gyerekeket is, hiszen ezzel a hagyományos ünnepséggel, fesztivállal, ami egyben farsangi jeleneteket tartalmaz, bizony át tudjuk adni a fiataloknak mindazt, amiben hiszünk, amik az értékeink, a tradícióink – szögezte le dr. Szabó Tünde.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál bepillantást enged a népi kultúrába és a hagyományos disznófeldolgozás összes mozzanatát nyomon lehet itt követni.

– A néphagyományokat a szúrástól, a hagymás vérig, történelmileg a hurkafőzésig, a kolbásztöltésig, az egész folyamatot lehet látni – fejtette ki dr. Vinnai Győző.

Gyorssegély a sertéstenyésztőknek!

A rendezvényen részt vett az agrártárca vezetője is. Az újfehértói származású Nagy István arról is beszélt, hogy a megemelkedett energiaárak, a drága takarmány és a sertéspestis következtében kialakult nyomott felvásárlói árak miatt, nehéz helyzetbe kerültek a magyar sertéstenyésztők. A kormány ezért gyorssegélyt biztosít számukra.

– Döntött Magyarország Kormánya arról, hogy mintegy 4 milliárd forint azonnali támogatást nyújt a sertéstartóknak, ez 20 ezer forintot jelent anyakocánként, pontosan azért, hogy jövőre is lehessen disznótor, jövőre is együtt lehessünk és legyen mit enni jövőre is és ne a sertés egye meg a sertéstartók házát – jelentette be Nagy István.

Lenyűgöző ételek készültek!

Délre aztán elkészült a versenyző csapatok menüsora is. A disznótoros ételeket és fogópálinkákat a mesterszakácsokból álló szakértők asztalán szolgálták fel. Idén a fesztivál történetének legszínesebb, legkreatívabb ételfelhozatala közül kellett kiválasztani a legjobbakat a zsűrinek.

– Volt például egy olyan csapat, aki teljes menüsort hozott, kétféle levest, egy orjalevest, egy gulyáslevest, hurka-kolbászt, toroskáposztát. Készítettek egy vegán ételt is, mert az egyik családi hozzátartozó vegán, tehát ezt mi abszolút értékeltük – mesélte István András mesterszakács.

A zsűri döntése értelmében idén a legjobb hagymás vért a polgármesteri hivatal csapata készítette. Májas hurkát és a toroskáposztát illetően a Lángoló malacok, azaz a tűzoltók jártak élen. A véres hurka készítésében a Duna House és a Sunshine Rádió közös csapata jeleskedett. A legmesésebb kolbászt a határon túlról érkezett kaplonyi betyárok töltötték, így nem csoda, hogy őket választották a legnépszerűbb csapatnak is. A legjobb fogópálinkát a kormányhivatal szolgálta fel. A legszebb portát és a legkreatívabb menüsort a Hübner csapata hozta össze. A legjobb böllér díját pedig a tiszaeszláriak vehették át. A rendezvényre, a kellemes, tavaszias időnek köszönhetően, tizennyolcezren látogattak ki, így a disznótoros fesztivál délutánra igazi népünnepéllyé alakult át.

Kapcsolódó galéria

Disznótoros fesztivál eredményhirdetés