Érkeznek az értesítések – Március 15-ig kell befizetni az éves gépjárműadó első felét

Idén már kerekítés nélkül kell befizetni a gépjárműadót a tulajdonosoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdi kiküldeni a befizetéssel kapcsolatos dokumentumokat az érintetteknek. Az adó első részletét idén is március 15-ig kell befizetni, aki ez után fizet, már késedelmi pótlékkal is számoljon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 3 millió 920 ezer gépjármű közlekedik a magyar utakon, a tulajdonosok számára egy fontos dátum közeleg. A gépjárműadót minden Magyarországon forgalomba helyezett, magyar rendszámmal rendelkező gépjárműre, pótkocsira kell megfizetni. Az adó számítása az adott jármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye alapján történik, a típusától és a korától is függ. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már kezdi kiküldeni a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat. Azok, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, idén is határozatot kapnak, akiknek viszont változatlan az adó összege, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre.

Közeleg a határidő

Ami mindenkire vonatkozik, hogy az adó első részletét 2022. március 15-ig kell befizetni, a második részletet pedig szeptember 15-ig. Azért fontos a határidőt szem előtt tartanunk, mert ha valaki ezzel megcsúszik és nem sikerül időben befizetnie a gépjárműadó összegét, akkor késedelmi kamatot fognak felszámítani a fennálló tartozás összege után. Ami fontos változás a tavalyi évhez képest, hogy idén az adót kerekítés nélkül kell megfizetni, nincs az az ezer forintos kerekítés mint az előző évben. Hogy ha valaki átutalással fogja rendezni a gépjárműadó összegét, az nagyon figyeljen arra, hogy az átutaláskor az adószámát vagy az adóazonosító jelét mindenképpen tüntesse fel a közlemény rovatban” – nyilatkozta Simon-Fodor Henriett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A tulajdonos fizet

Az adót a tulajdonos fizeti, adásvétel esetén az új tulajdonosnak mindig a szerződés jogerőre emelkedését követő naptári évtől keletkezik adófizetési kötelezettsége, így tehát, ha valaki 2021 nyarán vásárolt autót, most először kell gépjárműadót fizetnie. 2021 januárjától már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezelése alá tartozik ez az adó, így a járművenként meghatározott összegeket a hatóság belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára kell befizetni. Ha valakinek olyan képviselője, meghatalmazottja van, aki eljárhat a gépjárműadóval kapcsolatban, akkor a határozatot csak a képviselő kapja. Az emlékeztető értesítést viszont az adózó és a képviselő is megkapja a hatóságtól.

Nem mindenki kap értesítést

Fontos lehet még kiemelni, hogy nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek, valamint nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.