Oltás – Többen választják az akciónapokat
Fotó: Illusztráció

Az oltási akció kampány fokozza az oltakozási hajlamot. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagintézményeiben, a megye 6 városában, minden hétvégén van lehetőség regisztráció és időpontfoglalás nélkül a 12 év feletti kamaszok és felnőtt lakosság számára védettséget szerezni vagy erősíteni a szervezet immunválaszát. Nyíregyházán a regisztrációt és időpontfoglalást követően az 5–11 éves gyermekeket is várják.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80–90%-ra emelhető a védettség. A kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben minden még rendelkezésre álló vakcina elérhető, így Pfizer, Sinopharm, Moderna, Janssen és AstraZeneca közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében februárban ismét minden hétvégén tart az oltási akció a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben.

Az oltási lelkesedés úgy tűnik, hogy egy kicsit csökkent az elmúlt időben. Nyíregyházán minden nap zajlik az oltás, hétvégén is az akciónapokon. Úgy vesszük észre, hogy a nem akciónapokon kevesebb az oltás, jelenleg egy oltópont elegendő, itt tudjuk oltani a jelentkezőket. Ezen kívül szintén minden hétköznap van gyermekoltás, az 5–11 évesek számára, ott is vannak szabad kapacitásaink, lehet időpontot foglalni, ott nincs hétvégi oltás, tehát az kívül esik az akciónapokon” – mondta dr. Francz Mónika, a Jósa András Egyetemi Oktatókórház telephelyi orvosigazgató-helyettese.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nyíregyházán sikeresen zárult a januári oltási akció. Összesen 1881 vakcinát adtak be a négy hétvége alatt. Az oltakozni vágyók nagy többsége a Pfizer vakcináját kérte, és a legtöbben a harmadik oltásukat vették fel, több mint ezerötszázan.