Laptopot kapnak a diákok és a tanárok!
Fotó: Trifonov Éva

150 laptopot kaptak szerdán a kilencedik osztályos diákok és tanáraik a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A számítástechnikai eszközöket a kormányzat biztosítja a köznevelési intézményeknek. Február 15-e és március 31-e között összesen 120 ezer laptopot osztanak ki országszerte a középiskolák kilencedikes diákjainak. A kormányzat ehhez több mint 33 milliárd forintot használ fel. A cél a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása.

„A passzív szerkezettel fogunk foglalkozni, ezt láthatjátok a digitális táblán!” – az angolórához digitális táblát használnak a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az egyik diák azt mondja, nemcsak az iskolában, hanem otthon is számítógépet, okostelefont és tabletet használnak a tanuláshoz. „Én rengeteget használok számítástechnikai eszközöket a tanuláshoz, leginkább laptopot használok. Sokszor egy PPT elkészítéséhez, vagy bármely olyan tananyaghoz, amit az iskolában nem tudok leírni, vagy megérteni, azt a neten könnyen elérem…” – mondta el Lőrincz Kolos.

A tanárok szerint ma már elképzelhetetlen a tanítás és a tanulás internet és számítástechnikai eszközök nélkül. „Ezeket mi kihasználjuk a különböző nyelvórákon, azáltal, hogy az online fórumokon megosztunk velük különböző tananyagokat, megkérjük őket, hogy különböző hallgatási és online szövegértési feladatokat végezzenek el” – fogalmazott Markovics Orsolya angoltanárnő.

„Használjátok egészséggel!”

Szerdán, a kormányzat támogatásával 150 laptop érkezett a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumba. A hordozható számítógépek közül egyet a köznevelésért felelős államtitkár adott át a diákok képviselőinek a középiskolában. Maruzsa Zoltán elmondta, február 15-e és március 31-e között, az ország összes kilencedik osztályos középiskolása, és tanáraik is laptopot kapnak használatra. A digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférési programra több mint 33 milliárd forintot fordít a kormányzat. Ráadásul a digitalizációs fejlesztés a következő években is folytatódik.

A következő négy esztendőben, összesen 615 ezer notebookot vásárolunk. Ebből 55 ezret a pedagógusok, a kollégák számára, a többi pedig, 560 ezer eszköz a program végére, az 5-12 évfolyamig, minden tanuló számára biztosítja majd a digitális tartalmakhoz való hozzáférés lehetőségét. Nagy utat tettünk meg az elmúlt években a digitalizáció terén! Talán emlékezhetnek, hogy a kormány 2016-ban fogadta el a Digitális Oktatási Stratégiát, ami akkor az iskolai WIFI-telepítések, a sávszélesség-bővítés és az eszközök beszerzése terén is számos intézkedést tartalmazott. 27 milliárd forintot fordítottunk arra, hogy az ország összes közintézményében széles sávú internet legyen, illetve 2018-2019 között uniós forrásból vásároltunk mintegy 100 ezer informatikai eszközt – szögezte le Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára.

A digitális fejlesztés fontosságát a világjárvány bizonyította, hiszen az internet és a hordozható informatikai eszközök segítségével lehetett megvalósítani az online tanítást – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

„A digitális készségeket fejleszti!”

A digitális készségeket fejlesztik az informatikai eszközök. Erről már Vinnai Győző beszélt a Kölcseyben. Az országgyűlési képviselő, aki parlament oktatási bizottságának is a tagja, elmondta, a megyébe 3000 tanulói és 2100 pedagógusoknak szánt informatikai eszköz érkezik.

Láttuk a világjárvány idején, hogy erre nagyon nagy szükség van. Szükség van az eszközökre. Szükség van azokra a tanárokra, akik megfelelő módon, összefüggésrendszerbe helyezik a tartalmas tananyagokat és ez segíti a gyerekeket és a tanárokat – fejtette ki Vinnai Győző, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a tantermi digitális eszközpark is bővül a következő másfél hónapban. A megyébe a kormányzati program segítségével összesen 500 digitális eszköz jut majd el.     

Kapcsolódó galéria

Laptopot kaptak a Kölcsey Ferenc Gimnázium kilencedik évfolyamos tanulói