Maradjunk együtt! – Ez a mottója az idei esztendő Házasság Hete programjának
Fotó: Illusztráció

Maradjunk együtt! ez a mottója az idei esztendő Házasság Hete programjának. Idén már 170 pár jelentette be házassági szándékát a Polgármesteri Hivatalban. A városi webportálon ismét lehet online időpontot foglalni az ügyintézéshez a hazassag@nyiregyhaza.hu e-mail címen. Igen szívmelengető a tény, hogy a gróf Károlyi Ferenc Házasságkötő Terem szépsége, a belvárosi környezet, és persze az anyakönyvvezetők megható ceremóniája távoli városok, de még idegen országok fiataljai számára is vonzó.

Nyíregyházán többéves hagyománya van a 25-50 éve házasságot kötött párok köszöntésének. Ők már tudják, hogy a szeretet, a megbocsátás és a hűség a záloga a meghitt és a biztonságos kapcsolatnak. Már 15 éve, egy februári hetet szánnak egyházak, civil szervezetek arra, hogy kiemeljék a házasság és a család örökkévaló értékeit. Közel két évtizede Angliából, így Valentin-nap környékén indult a nemzetközi eseménysorozat. Ahogy írják a hazai program szervezői, a jubileumi esztendőben – tekintettel a pandémiás időszak párkapcsolati kihívásaira – a kapcsolatok tudatos gondozására kell fordítani a figyelmet. Emellett az adatok azt mutatják, hogy a válások száma hat éve mélyponton van.

„Büszke vagyok arra, hogy Nyíregyházán az anyakönyvvezetőkkel minden egyes megkötött házasság alkalmával egy kicsit mi is részesei lehetünk a pár boldogságának. Az anyakönyvi okiratok mellé a tökéletes házasság receptjét nem áll módunkban átadni, viszont életük közös útja, amely a házasság megkötésével kezdődik, rajtuk múlik, nekik kell közösen, együtt családdá válniuk” – mondta Iványik Edina anyakönyvvezető. 

Ezek a szép szavak így a hétköznapokon is meghatóak. Messze földön híres a nyíregyházi anyakönyvvezetők ceremóniája, a Gróf Károlyi Ferenc Házasságkötő terem varázsos szépsége.

A pandémia ellenére tavaly közel 600 pár kötött házasságot, közülük 757-en nyíregyháziak voltak. Ez a szám több mint 2018-ban és 2020-ban volt. Anyakönyvvezetőnek lenni hivatás. Aki ezt nem szívvel-lélekkel csinálja, nem tudja átélni a boldog pár örömét és meghatottságát. Mindenben igyekeznek segíteni őket abban, hogy életük álma valóra válhasson.

„Rendeletünk szabályozza a házasságkötés menetét a Gróf Károlyi Ferenc Házasságkötő teremben. Egyre népszerűbbek külső helyszínen is a házasságkötések, természetesen Nyíregyháza közigazgatási területén belül. A májustól augusztusig tartó időszak a legnépszerűbb továbbra is a párok körében. Nagyon sok kéréssel és megkereséssel találkozunk. A teremben a homoköntés az egyik új dolog, amivel a párok nagyon szívesen élnek. A gyertyagyújtás a hagyományos fennkölt hangulatot teremti meg, míg a homoköntés kicsit modernebb, izgalmasabb, amikor a párok az egyesülés szimbólumaként összeöntik a kétszínű dekorhomokot” – sorolta a ceremónia elemeit Iványik Edina.

Külső helyszínen lehet lufi-lakat vagy folyadékceremónia is. Sok fiatal fát vagy rózsabokrot ültet. Idén eddig már 170 pár jelentette be szándékát. A házasságkötés ügyintézésére időpontot lehet foglalni a hazassag@nyiregyhaza.hu e-mail-címen, így nem kell hosszú időt várakozni, de érdemes előre tisztázni, milyen iratokat, dokumentumokat kell beszereznie az ifjú párnak. A Házasság Hete alkalmából ezekben a napokban Palánki Ferenc megyés püspök szentmisét mutat be február 19-én 18 órától a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, de a Jósavárosi Szent Imre Plébánia is programokkal készül erre a hétre.