Tündérkönyvtáros – A Vécsey utcai fiókkönyvtár Edit nénije is a kitüntetettek között

Találjuk meg együtt a köztünk élő tündérkönyvtárosokat! – ez a felhívás szerepel a manapság oly sikeres gyermekkönyv szerző, Bosnyák Viktória és a Kolibri Kiadó hirdetményében. A címre minden olyan felnőtt nevezhető, aki gyermekkönyvtárat vezet, vagy ott dolgozik. A tavalyi kitüntetettek között volt Bakosné Mikula Edit, a Móricz Zsigmond Könyvtár Vécsey utcai Fiókkönyvtárának főkönyvtárosa.

A Tündérkönyvtáros cím az ötletgazda, Bosnyák Viktória Tündérboszorkány könyve nyomán született. Morcz Aranka könyvtáros kisasszony olvasók nélkül vénül és morcosodik, mindinkább boszorkányos külsőt mutat. De az író igenis hiszi, hogy a könyvtáros valamilyen varázslat útján tündérré változik. A Tündérkönyvtáros  jelöléshez 5 olvasó ajánlása szükséges, amit el kell juttatni a Kolibri Kiadóhoz. A pályázatok határideje folyamatos. Bakosné Mikula Edit, a Vécsey utcai Fiókkönyvtár Edit nénije előbb csak találgatott, kik lehettek az ajánlói.

„Nagyon kedves dolgokat írtak, tehát elsősorban, ami a gyerekeknek nagyon fontos, a mosoly és a figyelem, tehát, hogy nevükön szólítom őket. Az egyik kislány nagyon érdekes dolgot írt le. Azt írta, egyszer láttam, hogy egy idős bácsitól megkérdezte, hogy van a felesége. Edit néni még azokkal is törődik, akik nem is járnak könyvtárba. Igazából nagyon érdekes dolog, hogy egy gyerek mire figyel. A könyvtáros egész személyiségére figyelnek, nemcsak arra, hogy milyen könyveket ajánl. Úgyhogy azt gondolom, ez nagy felelősség” – tájékoztatott Bakosné Mikula Edit, a Móricz Zsigmond könyvtár főkönyvtárosa.

Ez egy kinevezés – fogalmazott Bosnyák Viktória –, azért, hogy tovább folytassuk a sikeres munkát. Az oklevélátadót a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában rendezték.  Rengeteg ötlete van a Vécsey utcai Fiókkönyvtár vezetőjének. Sütiklub és olvasólétra, a Vécsey Unicef Klub, Szöszmötölő, és a Tündérujjak vagy a karácsonyi mesefolyam, melynek szereplői között két éve Thuróczy Szabolcs, a nyíregyházi származású színművész volt. A tavalyi karácsonynak más lett aztán a tematikája. 

„2016-ban egyszer csak megjelent egy manóajtó a régi könyvtár falán, és semmi mást nem csináltam, csak kitettem ezt a fotót, hogy nahát, egy ilyen manóajtó jelent meg. Jöttek a gyerekek, és mondták, hogy ezek nyilván a könyvtári manók. Elindult ez a mesefolyam, mely tavaly odáig szélesedett, hogy felkértem 24 kortárs meseírót. Helyieket és országos ismeretségűeket. Elsősorban azokat, akiket itt, nálunk szeretnek és keresnek a gyerekek, hogy írjanak a könyvtári manókról mesét. Elküldték nekünk, aztán az olvasóink között kerestem 24 mesemondót, akik otthon, mobiltelefonnal rögzítve felolvasták ezeket a meséket, és egy adventi mesekalendáriumba – december 1-től 24-ig – mindennap egy mesét kitettünk” – tájékoztatott az okleveles tündérkönyvtáros.

Óriási lett az érdeklődés a Facebookon közzétett napi mese körül, még a korosabbak is azt mondták, hogy nagyon várják az újabb és újabb történeteket. A kortárs meseírók között volt pl. Bosnyák Viktória, Boldizsár Ildikó, M. Kácsor Zoltán, Kertész Erzsi, Igaz Dóra, Vadadi Adrienn, vagy a helyi szerzők közül pl. Kovács Judit és Béres Tamás. A mesék természetesen a könyvtári manókról szólnak, akik nem járnak iskolába, viszont állandóan olvasnak, és egymást tanítják. A Mogul kiadó felajánlotta, hogy ezt a 24 mesét e-book formában megjelenteti. Most szerkesztik az ingyenes meseantológiát. Újabb Vécsey fiókkönyvtáras rendezvényről a Szieszta műsorában hallhatnak.