A hét legfontosabb hírei egy helyen:  közgyűlés, új alpolgármester, képviselői eskütétel, allergia, turisztikai siker
Fotó: Illusztráció

Ezek is történtek az elmúlt héten Nyíregyházán. 

Közgyűlés – Letették az esküt a képviselők és az új alpolgármester

Három újonnan megválasztott önkormányzati képviselő tette le az esküt Nyíregyháza MJV közgyűlésén, ahol szavaztak a harmadik alpolgármester megválasztásáról is. Ezeken túl a közgyűlési bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztásáról szóló határozat módosításáról is döntöttek a képviselők, és átadták a város lakosságának gyógyításában és ápolásában kifejtett odaadó munkájáért Eisert Árpád-díjat, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának képzőművészeti ösztöndíját is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozgyules-letettek-az-eskut-a-kepviselok-es-az-uj-alpolgarmester-2022-07-22

kozgyules.jpg

Turisztikai siker – Rangos elismerést kapott a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

A kiváló marketingtevékenység, a vendégéjszakaszámok jelentős emelkedése és a folyamatos, összehangolt turisztikai fejlesztések – ezek állnak a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. rangos elismerése mögött. Az elismeréssel új lendületet kaptak a szakemberek a jelenlegi céljuk eléréséhez is, hogy a külföldi vendégeket újra a városba csábítsák.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/turisztikai-siker-rangos-elismerest-kapott-a-nyiregyhazi-turisztikai-nonprofit-kft-2022-07-20

turisztika.jpg

Elfogadták a költségvetést – Szinte minden terület többletforrást kap 2023-ban

A 13. havi nyugdíj, a 25 év alattiak adómentessége és az otthonteremtési programok – ezek mind maradnak 2023-ban is a kedden elfogadott jövő évi költségvetés szerint. Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, próbálják elérni, hogy a magyar gazdaság teljesítménye ne essen vissza és a rezsicsökkentés a háborús árak ellenére is maradjon.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elfogadtak-a-koltsegvetest-szinte-minden-terulet-tobbletforrast-kap-2023-ban-2022-07-20

koltsegvetes.jpg

Megkezdődött a toborzás – 2200 szerződéses határvadászt keresnek az országban

Megkezdődött a határvadászok toborzása, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is működtet majd szolgálatot a Készenléti Rendőrség Határvadász Igazgatósága. A tervek szerint szolgálati, készenléti és éjszakai pótlékra is jogosultak lesznek, a képzésük időtartama alatt 300 ezer forintos illetményre jogosultak, lesz fegyverük és bárkit igazoltathatnak, illetve előállíthatnak a határ térségében.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megkezdodott-a-toborzas-2200-szerzodeses-hatarvadaszt-keresnek-az-orszagban-2022-07-18

hatarvadasz.jpg

Megkezdték a sóstói székelykapu restaurálását

Megkezdték a sóstói székelykapu restaurálását. Az idén 95 éves alkotást a Nyírvv saját forrásból hozatja helyre, azt darabonként szállítják el és a restaurálás végeztével, szeptemberben helyezik vissza az eredeti helyére. A felújítás mintegy 13 millió forintos önkormányzati forrásból valósulhat meg, melynek részleteiről Dicső Pétert, a Nyírvv Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatóját kérdeztük.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megkezdtek-a-sostoi-szekelykapu-restauralasat-2022-07-22

szekelykapu.jpg

Több lesz idén az elsőéves a Nyíregyházi Egyetemen – Évről évre egyre népszerűbb az intézmény

18 és fél százalékkal több elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a Nyíregyházi Egyetemen mint tavaly. Az általános felvételi eljárás keretében 1030 fő nyert felvételt az intézménybe, közülük 880-an állami finanszírozásban tanulhatnak. Jövő héten indul a pótfelvételi eljárás, ahol szintén lehet még állami helyekre jelentkezni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tobb-lesz-iden-az-elsoeves-a-nyiregyhazi-egyetemen-evrol-evre-egyre-nepszerubb-az-intezmeny-2022-07-22

nye.jpg

Rendkívüli aszály van a térségben – Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a gazdákat

Rendkívüli aszály van Nyíregyházán és a térségben, július 13-án az aszályindex legmagasabb fokozatába lépett a vízhiány mértéke. A helyzetet tovább rontja, hogy újabb kánikulai napok elé nézünk és egyelőre nem tudni, mikor fog esni az eső a megyeszékhelyen és környékén.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/rendkivuli-aszaly-van-a-tersegben-az-agrartarca-minden-lehetseges-eszkozzel-tamogatja-a-gazdakat-2022-07-20

aszaly.jpg

Allergia - 3,5 millió az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek

Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása, az arra érzékenyeknek azonban már most el kell kezdeni a gyógyszerszedést. A lakosság 7-10 százaléka szenved valamilyen pollenallergiától, közülük pedig sokan a parlagfűallergiától is. Jellemző tünetek az orrfolyás, a szemviszketés és a tüsszögés, azonban jelenleg a koronavírus járvány miatt, mivel a koronavírus fertőzés és az allergia is a légutakban, illetve a légzőrendszerben zajlik, nagyon fontos, hogy ezeket el tudják különíteni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/allergia-35-millio-az-allergiasok-szama-kozuluk-15-millioan-a-parlagfu-pollenjere-erzekenyek-2022-07-19

allergia.jpg

„Ne dobd ki az iskolatáskádat” – Jótékonysági akciót hirdetett az ÉAK

„Ne dobd ki az iskolatáskádat” címmel hirdetett akciót az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A társaság augusztus 24-ig várja az iskolakezdéssel kapcsolatos használt, de szép állapotú tárgyakat, amelyeket tovább tudnak adni az arra rászorulóknak. Többek között iskolatáskát, tolltartót, tornazsákot és írószereket is gyűjtenek a tanévkezdésre.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ne-dobd-ki-az-iskolataskadat-jotekonysagi-akciot-hirdetett-az-eak-2022-07-18

iskolataska.jpg

Kánikula - Egy hónapon belül másodszor adtak ki harmadfokú hőségriasztást

Ismét itt a kánikula. Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Arra is figyelmeztettek továbbá, hogy hétfőn az UV-B sugárzás is az egész országban eléri a nagyon erős szintet.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kanikula-egy-honapon-belul-masodszor-adtak-ki-harmadfoku-hosegriasztast-2022-07-22

kanikula.jpg

Hőség az utakon – A Magyar Közút és a rendőrség is jó tanácsokkal segíti a közlekedőket

Mind a rendőrség, mind pedig a Magyar Közút jó tanácsokkal és fontos információkkal segíti a közlekedőket. A hőség sok veszéllyel jár az utakon is, mindig kipihenten induljunk útnak és iktassunk be több megállót is. Ha valami problémánk adódna az autópályán, soha ne induljunk el gyalog a leállósávban, sajnos erre is volt példa a napokban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hoseg-az-utakon-a-magyar-kozut-es-a-rendorseg-is-jo-tanacsokkal-segiti-a-kozlekedoket-2022-07-21

utakon.jpg

A közbiztonságért dolgoznak – Egész nap járőröznek a közterület-felügyelet munkatársai

A parkolókat, a játszótereket és a város valamennyi pontját nap mint nap ellenőrzik a közterület-felügyelet munkatársai. A közbiztonság szempontjából kiemelten fontos, hogy a szakemberek mindenhol jelen vannak a városban. A hőség idején, ha kell a bajba jutottakon is segítenek, de a parlagfüves területek ellenőrzésében is részt vesznek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-kozbiztonsagert-dolgoznak-egesz-nap-jaroroznek-a-kozterulet-felugyelet-munkatarsai-2022-07-21

kozter.jpg

Bíróság - Július 15-én valamennyi bíróságon megkezdődött az ítélkezési szünet

2022. július 15. napján valamennyi bíróságon megkezdődött az ítélkezési szünet, ami 2022. augusztus 20-áig tart. Ez idő alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. A részletekről dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője tájékoztatott:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/birosag-julius-15-en-valamennyi-birosagon-megkezdodott-az-itelkezesi-szunet-2022-07-22

birosag.jpg

Légiközlekedés a határ mentén – Négy országban vizsgálják a beruházási lehetőségeket

A kis repülőgépek határ menti közlekedéséről és forgalmáról, illetve további lehetőségeiről tanácskoztak a szakemberek egy projekt keretében hétfő délután. A határon átnyúló együttműködés résztvevő országai közé tartozik Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/legikozlekedes-a-hatar-menten-negy-orszagban-vizsgaljak-a-beruhazasi-lehetosegeket-2022-07-19

legikozlekedes.jpg

Sikeresen zajlott a tizedik strandfoci torna

Július 14-én kezdődött a hagyományos strandfoci torna Nyíregyházán. A Fatum Property Kupa iránt most is nagy volt az érdeklődés. A tizedik alkalommal megrendezett bajnokság helyszíne ezúttal is a Sóstói strand volt. A tornán női és férfi küzdelmeket is láthatott a közönség, de díjazták a legjobb kapust, a legjobb mezőnyjátékost és különdíjat kapott a bajnokság gólkirálya is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeresen-zajlott-a-tizedik-strandfoci-torna-2022-07-19

strandfoci.jpg