Több lesz idén az elsőéves a Nyíregyházi Egyetemen – Évről évre egyre népszerűbb az intézmény

18 és fél százalékkal több elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a Nyíregyházi Egyetemen mint tavaly. Az általános felvételi eljárás keretében 1030 fő nyert felvételt az intézménybe, közülük 880-an állami finanszírozásban tanulhatnak. Jövő héten indul a pótfelvételi eljárás, ahol szintén lehet még állami helyekre jelentkezni.

Jó hírekről számolt be péntek reggel a Nyíregyházi Egyetem vezetése az intézmény sajtótájékoztatóján. Csütörtök este nyilvánossá váltak a felsőoktatási ponthatárok, így már azt is lehet tudni, hogy legalább 1030 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az intézményben. A számok azt mutatják, hogy évről évre nő a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége, a tavalyi adatokhoz képest jóval több hallgatót várnak szeptembertől.

Több lesz az elsőéves 2022-ben

18 és fél százalékkal több elsőéves hallgató kezdheti meg a Nyíregyházi Egyetemen szeptembertől a tanulmányait. 1030 hallgató nyert felvételt, a tavalyi évben 869 hallgatót tudtunk felvenni, ez egy óriási különbség. Ez bizalmat adhat nekünk a jövőre vonatkozóan is. A felvett hallgatóink nagy része, összesen 880 fő állami finanszírozásban nyert felvételt. Legnépszerűbb szakjaink a gazdálkodási és menedzsment, az óvodapedagógus, a programtervező informatikus, valamint a repülőmérnök szak, illetve erősödött a tanárképzésre jelentkezők száma is.” – mondta Kósáné dr. Bilanics Ágnes, oktatási rektorhelyettes.

Jó néhány újdonság is megjelenik majd a szeptemberi tanévkezdés során, ilyen például a távoktatási tagozat mint képzési forma anglisztika szakon, illetve Mátészalkán is megkezdheti 22 diák a tanulmányait.

Digitális egyetem

2021. augusztus elsejétől az intézmény a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány fenntartásában működő modellváltó felsőoktatási intézmény lett. Ez nem csak szemléletváltó folyamat volt, hanem többletfinanszírozást is jelent a Nyíregyházi Egyetem számára, amelynek köszönhetően még komfortosabb körülmények között várják az elsőéveseket.

Hálózatfejlesztésbe fogtunk bele, ez azért fontos, mert meghirdettük a Nyíregyházi Egyetem a digitális egyetem lesz. Ehhez elengedhetetlen, hogy egy olyan modern, internetes hálózatot dolgozzunk, építsünk ki, ami képes lesz arra, hogy a hallgatók digitális oktatását tudja szolgálni. Nem csak egyszerűen a laptop használatáról van itt szó, hanem digitális tananyagok elkészítése, azok használata és folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció a hallgatókkal. Ezen túl láthatják, hogy modern infrastrukturális körülmények várják a hallgatókat, amit tudunk, itt is modernizálni fogunk, amit a többletforrás és a pályázati források megteremtenek majd számunkra.” – hangsúlyozta a kancellár, Halkóné dr. Rudolf Éva.

Az intézmény az energetikai fejlesztésekre is nagyobb hangsúlyt fordít a jövőre, illetve a különböző korszerűsítésekre, ennek egyik példája, hogy idén felújították a Nyíregyházi Egyetem Atlétikai Csarnokát.

Kezdődik a pótfelvételi

Az általános felvételi eljárás most véget ért, de július 26-án, vagyis jövő hét kedden indul a pótfelvételi eljárás. Erre azok jelentkezhetnek, akiket sehova nem vettek fel vagy az általános eljárás keretében egyáltalán nem jelentkeztek. Hiánypótlásra itt nincs lehetőség, minden dokumentumot augusztus 5-ig kell feltölteni a pótfelvételi jelentkezéshez.

A póteljárásban csak egyetlen egy felsőoktatási intézmény egyetlen egy képzését lehet megjelölni, viszont egy képzésen belül az állami és az önköltséges formát is. Ez egy jelentkezésnek minősül. Idén is tudtunk állami finanszírozott helyeket hirdetni pótfelvételi eljárás keretében. Minden olyan képzésünket, amit általános eljárásban be tudunk indítani, azt mindet meg fogjuk hirdetni pótfelvételi eljárás keretében is, tehát egy hatalmas, széles palettával találják majd szembe magukat az érdeklődők.” – tette hozzá Nagyné Erdős Judit, a Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője.

Szeptember 11-ig jelentkezhetnek még azok, akik szakirányú továbbképzésen szeretnének tanulni a 2022-es tanévtől. Ez az e-felvételi rendszerén kívül, papír alapon történik, az egyetem honlapjáról letölthető nyomtatványt kell postai úton vagy e-amil elküldeni az intézmény számára. Erre a képzésre azok jelentkezhetnek, akik korábban már alap diplomát szereztek.

Idegen nyelvi képzések

A Nyíregyházi Egyetem néhány éve nyitott a nemzetköziesítés irányába is, több mint tíz angol nyelvi képzés is elérhető már az intézmény palettáján.

Múlt tanévben a biológia, illetve a mezőgazdasági mérnök szakokon, illetve magyar mint idegennyelv előkészítő szakokon voltak hallgatóink külföldi területről. Várhatóan most be tudjuk indítani a repülő mérnöki, a programtervező informatikus szakokat is, de továbbra is várjuk még a külföldi jelentkezőket. Ők két úton jönnek be a képzéseinkre, egyrészt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében vagy a fizetős rendszerű képzésen, de nyilván ugyan azon a szakon fognak tanulni, minden milyen módon jönnek hozzánk.” – nyilatkozta dr. János István általános rektorhelyettes.

Az általános rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy az intézmény diákjainak nagyjából 60 százaléka a régióban marad és itt talál munkahelyet, de például a bölcsészképzésen végzett diákoknál ez az arány 80-100 százalék között mozog.