Rendkívüli aszály van a térségben – Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a gazdákat

Rendkívüli aszály van Nyíregyházán és a térségben, július 13-án az aszályindex legmagasabb fokozatába lépett a vízhiány mértéke. A helyzetet tovább rontja, hogy újabb kánikulai napok elé nézünk és egyelőre nem tudni, mikor fog esni az eső a megyeszékhelyen és környékén.

Hiába a locsolás, a tápanyag-utánpótlás és a nyomelemek, amelyekhez az öntözéssel juttatják az almát, félő, hogy nap égette lesz a termés – mondja ez a szabolcsi gazda. Az ideális hőmérséklet 24–28 fok lenne a gyümölcs számára, illetve szükség lenne heti egyszeri esőre és a megfelelő páratartalomra is.

Ha párásabb az idő, a gombák jobban elszaporodhatnak, ilyen száraz meleg időben lisztharmatveszély van esetleg, meg az állati kártevők, tehát a molyveszély nagy ilyenkor” – mondta Görömbei Vilmos.

Negyven hektáron négyfajta almát termel Görömbei Vilmos, hektáronként 2500 darab fa, tehát százezer fa van az ültetvényben.

Nem kedvez az időjárás

Másfél hónappal ezelőtt egy tízperces jégeső volt ezen a területen, ami az egész éves termést nagy mértékben befolyásolta, hiszen a jég verte gyümölcsöket csak ipari almának tudják értékesíteni, de más szempontból sem kedvez az időjárás a gazdáknak.

Sajnos ez a rossz időjárás, ez a kimondottan száraz időjárás minket is megvisel. Ugyan tudjuk csepegtető öntözéssel locsolni a gyümölcsöst, de nagy problémánk a légköri aszály, ami az olyan fajtákat, ami a perzselésre hajlamos, ezekkel probléma lesz érési időszakban” – tette hozzá Görömbei Vilmos, az Arany Parmen Kft. ügyvezetője.

Az utóbbi időszakban mindössze 8 mm eső volt a környéken. Aki nem tud öntözni, ott igazán kis termés várható az idén, azokon a területeken óriási a gyümölcshullás.

Rendkívüli aszály

Az aszály mértéke Nyíregyházán és az egész megyében folyamatosan erősödik, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízhiány-értékelő és -előrejelző rendszere szerint már rendkívül aszály van. Ez a négyfokú skála legmagasabb fokozata, ha a vízhiányt vizsgáljuk. Az agrometeorológia azt írja, a hétvégén annyira csekély mennyiségű esett néhány helyen északkeleten, hogy még a port sem verte el a csapadék. Az aszállyal sújtott területek kiterjedése folyamatosan növekszik, már a Dunántúl keleti és északi részén, valamint a középső országrészben is egyre többfelé tapasztalható nagyfokú vagy súlyos aszály. Bár hiába érkezik a hétvégén hidegfront, számottevő csapadék továbbra sem várható, tovább száradnak a talajok és fokozódik a vízhiány. Nagy István agrárminiszter közösségi oldalára feltöltött képe azt hangsúlyozza: az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja az aszályhelyzetben a gazdákat.