Kánikula - Egy hónapon belül másodszor adtak ki harmadfokú hőségriasztást
Fotó: Illusztráció

Ismét itt a kánikula. Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Arra is figyelmeztettek továbbá, hogy hétfőn az UV-B sugárzás is az egész országban eléri a nagyon erős szintet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Felhívták a figyelmet, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. Dr. Kiss Csaba háziorvos arról tájékoztatta televíziónkat, hogyan lehet elkerülni a hőgutát.

A legnagyobb hőségben célszerű minél kevesebbet a napon tartózkodni, aki ezt nem tudja megtenni, annak ajánlott a hűvösbe húzódni és a megfelelő védőitalról gondoskodni. Amikor jön a szomjúságérzet, a szervezet már a kiszáradás kezdetén van, ezt ne várjuk meg, tudatosan figyeljünk arra, hogy eleget igyunk. Egy felnőtt számára, aki a napon dolgozik, a folyadékigénye simán lehet naponta akár 5-6 liter is.”

Kerüljük a napot és a fizikai munkát a napon

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját. Fontos, hogy sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot – kérték. Ha valaki mégis a napszúrás vagy a hőguta jeleit észleli magán, tegye meg az alábbiakat.

Nyilvánvalóan azonnal orvoshoz kell fordulni. A hőguta jelei a szédülés, gyengeség, fejfájás, súlyosabb esetben a hányás, látászavar, eszméletvesztés, ilyen esetben minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, de ezt megelőzően a hőártalmat kell a lehető leghamarabb megszüntetni vagy csökkenteni, a tűző napról el kell vinni az illetőt, folyadékot pótolni, és borogatni, hűteni a testét” – tette hozzá a háziorvos.

Egyéb veszélyek a hőségben

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében – hívták fel a figyelmet a katasztrófavédők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a nappali felmelegedés tovább erősödik. Előrejelzésük szerint a hét második felében helyenként 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

A hőség veszélyei az utakon

A rendőrség a ránk váró forró napok miatt összefoglalta a legfontosabb baleset-megelőzési tanácsaikat: A hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a toleranciaszint, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát: a vezetők nem vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre. Fontos, hogy mindig kipihenten induljanak útnak, tartsanak nagyobb követési távolságot!

A hőség elleni védekezés egyik leghatékonyabb formája a folyamatos folyadékpótlás, akár rövidebb úton is mindig legyen víz az autóban! Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen a felforrósodott autóban vezetni. Járművüket lehetőleg parkolják árnyékos helyen, kapcsolják be a klímát vagy húzzák le az ablakokat! A gyalogosokra is jellemző lehet ilyenkor a bágyadtság, még inkább figyeljenek oda rájuk, különösen a gyermekekre, akiknek javában tart a vakáció.