„Ne dobd ki az iskolatáskádat” – Jótékonysági akciót hirdetett az ÉAK

Ne dobd ki az iskolatáskádat” címmel hirdetett akciót az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A társaság augusztus 24-ig várja az iskolakezdéssel kapcsolatos használt, de szép állapotú tárgyakat, amelyeket tovább tudnak adni az arra rászorulóknak. Többek között iskolatáskát, tolltartót, tornazsákot és írószereket is gyűjtenek a tanévkezdésre.

Bár a diákok még javában élvezik a nyári szünidőt, a szülőknek lassan már az iskolakezdésre kell készülniük. A tanszereket és a szeptemberi kezdéshez szükséges eszközöket a legtöbben augusztus elején, fizetés után szokták megvásárolni. A füzetek, írószerek és egyéb kiegészítők több tízezer forintos kiadást jelentenek, főleg, ha iskolatáskát is kell venni, ami pár ezer forinttól akár harmincezer forintba is kerülhet.

Jótékonysági akció

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. egy felhívást tett közzé a napokban, miszerint várják a jó állapotban lévő, újszerű iskolatáskákat, tolltartókat és tornazsákokat, amit a rászorulóknak fognak eljuttatni.

Ez egy két éve indított akció, csak a járvány miatt szüneteltetni kellett, de szeretnénk újraéleszteni és hagyományt teremteni belőle. Iskolakezdés előtt mindenkit megkérünk arra, hogy a már megunt és számára már értéket nem képviselő tanszereket hozza be hozzánk, a hulladékudvarba. Ezeket a tanszereket továbbítanánk a Nyíregyházi Gyermekjóléti és Alapellátási Intézethez, akik majd a rászorulók számára továbbítják. Úgy gondolom, hogy ez egyrészt egy nemes akció, mert próbálunk segíteni olyanokon, akik nem tehetik meg azt, hogy hozzájussanak táskákhoz, tolltartókhoz, másrészt hulladékgazdálkodási szempontból is nagyon fontos akció, mert megpróbáljuk ezzel is a hulladékkeletkezést lecsökkenteni” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

A társaság kéri a lakosságot, hogy csak olyan tanszereket és egyéb kiegészítőket adjanak le náluk, amelyek szép állapotúak és bárki szívesen használná. Az iskolakezdéshez szükséges adományokat két helyszínen veszik át: a Korányi Frigyes utcai és a Kerék utcai hulladékudvarokban, nyitvatartási időben.

Népszerű a kezdeményezés

Ahogy látom a hirdetésünk megosztását a social mediában, úgy gondolom, hogy sikeres lesz most is az akció, de már két éve is az volt. Most viszont többszöröse a látogatottsága az oldalunknak és véleményem szerint ebből adódóan az akció sikeres lesz idén is és még több tanszert tudunk majd továbbítani a gyerekeknek” – tette hozzá a cégvezető.

Újrahasználati Központ

A Kerék utcai hulladékudvarban egy Újrahasználati Központot is talál a lakosság, ami két és fél éve kezdte meg működését Nyíregyházán. A hulladékok keletkezésének elkerülésére jó megoldási lehetőség az újrahasználat. A mai fogyasztói társadalomban sok tárgy gyorsan cserélődik, azonban a központ segítségével a már nem használt eszközeinket egyszerűen tovább adhatjuk másoknak, akik még hasznát vehetik.

Aki behozza hozzánk a már nem használt tárgyát, mi térítésmentesen átvesszük tőle. Akinek megtetszik, egy minimális tárolási díj fejében tovább tudjuk adni. Ez egyrészt tudatformáló, szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy bármi, ami újrahasználható, az ne kerüljön a hulladékba, ne lepjen el bennünket a szemét, hanem a tárgyak funkciójukban újrahasználhatóak legyenek” – mondta Petró Árpád.

„Ami nekünk felesleges, az másnak még kincset ér!” – ezzel a szlogennel szeretné felhívni a lakosság figyelmét az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.