Elfogadták a költségvetést – Szinte minden terület többletforrást kap 2023-ban

A 13. havi nyugdíj, a 25 év alattiak adómentessége és az otthonteremtési programok – ezek mind maradnak 2023-ban is a kedden elfogadott jövő évi költségvetés szerint. Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, próbálják elérni, hogy a magyar gazdaság teljesítménye ne essen vissza és a rezsicsökkentés a háborús árak ellenére is maradjon.

4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél, csökkenő államadósság és 5,2 százalékos infláció – ezek a legfontosabb célok és számok a 2023. évi költségvetésben, amit kedden fogadott el az Országgyűlés.

Rezsi- és honvédelmi alap

A kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott a jövő évi büdzsére, mivel külön pénzügyi alapokat állítottak fel ezekre a célokra. A honvédelmi pénzügyi alapba 842 milliárd forintot különítettek el, ebből mind a szárazföldi, mind a légierőt, valamint a katonai infrastruktúrát is fejlesztik majd.

Több mint 1500 milliárd forinttal Honvédelmi és Rezsivédelmi alapokat állítunk fel és szinte minden területnek többletforrást juttatunk. A családok támogatását 450 milliárd forinttal növeljük. Nyugellátásokra 730, oktatásra 200, az egészségügyre 100 milliárd forinttal többet tudunk fordítani majd jövőre” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Energiaárak

Az energiaárak elszabadulásából fakadóan a rezsicsökkentés fenntartását szolgálni hivatott 670 milliárdos rezsivédelmi alap fedezetét az energiaágazat befizetéseiből, a bányajáradék, a légitársasági hozzájárulás, valamint a távközlési adó biztosítja. A Pénzügyminisztérium közleménye így fogalmaz: a kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, és ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát. Most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme.

Növekvő gazdaság

Az a célunk, hogy a magyar gazdaság a romló világgazdasági környezetben is növekedni tudjon. Azon dolgozunk, hogy a rezsicsökkentést a háborús árak ellenére is megmentsük, megvédjük a 4,7 millió munkahelyet, tovább csökkentsük az államadósság és a hiány szintjét. A jövő évi költségvetés megfelelő alapot ad ehhez, a háborús válság ellenére is garantálja Magyarország biztonságos működését” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Az elfogadott költségvetés alapján jövőre is marad a 13. havi nyugdíj, a 25 év alattiak adómentessége és folytatódnak az otthonteremtési programok is.