Allergia - 3,5 millió az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek
Fotó: Illusztráció

Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása, az arra érzékenyeknek azonban már most el kell kezdeni a gyógyszerszedést. A lakosság 7-10 százaléka szenved valamilyen pollenallergiától, közülük pedig sokan a parlagfűallergiától is. Jellemző tünetek az orrfolyás, a szemviszketés és a tüsszögés, azonban jelenleg a koronavírus járvány miatt, mivel a koronavírus fertőzés és az allergia is a légutakban, illetve a légzőrendszerben zajlik, nagyon fontos, hogy ezeket el tudják különíteni.

Február végén már elkezdődött a pollenek szórása a levegőben, mostanra pedig már tombol az allergiaszezon. A szakértők július végére, augusztus elejére várják a parlagfű virágzását, de aki allergiás a virág pollenjére, annak már most is okozhat tüneteket. A növény növekedési üteme változatos képet mutat az országban, az aszályos időszak is visszavetheti a fejlődését, de jelentősen nem változtat rajta. A nyári pollenhatás részben azon múlik, hogy mennyi a darabszáma egyfajta pollennek, illetve, hogy maga a pollen milyen hosszú ideig van a levegőben. Az esős idő leveri a polleneket, és egy pár napig enyhülést okozhat a pollen allergiában szenvedőknek, de ahogy az időjárás előrejelzés mutatja, fel kell készülni a levegőben megtalálható pollen számának növekedésére. 

A nagyvárosokban az elmúlt hetekben nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent - közölte az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A koronavírus fertőzés és az allergia is a légutakban, illetve a légzőrendszerben zajlik, nagyon fontos, hogy ezeket el tudják különíteni. Mind a két betegség orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel, gyengeséggel és fáradékonysággal jár. Ami a legkézenfekvőbb különbség, hogy a koronavírusnál szag- és ízvesztés tapasztalható, illetve nagyfokú fáradékonyság, és nagyfokú orrdugulás mellett a láz is jellemző, amely nem fordul elő az allergiás betegeknél. 

A pollenallergia a lakosság 7-10 %-át érinti, közülük a parlagfűre allergiások száma megközelítőleg 40-50%. Ebben az esetben viszont a tünetek is sokkal erősebbek, azonban ennek az időszaka még előttünk áll.