Megkezdődött a toborzás – 2200 szerződéses határvadászt keresnek az országban

Megkezdődött a határvadászok toborzása, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is működtet majd szolgálatot a Készenléti Rendőrség Határvadász Igazgatósága. A tervek szerint szolgálati, készenléti és éjszakai pótlékra is jogosultak lesznek, a képzésük időtartama alatt 300 ezer forintos illetményre jogosultak, lesz fegyverük és bárkit igazoltathatnak, illetve előállíthatnak a határ térségében.

Három nap alatt már több mint 15 ezren nézték meg a rendőrség videóját, ezzel az összefoglalóval próbálják felhívni a figyelmet, hogy vegyenek részt az államhatár védelmében és jelentkezzenek szerződéses határvadásznak az érdeklődők. Még 2016 novemberében indultak az első határvadász-képzések az országban, többek között Nyírbátorban is. A határőrizet megerősítése érdekében szerették volna akkor háromezer új rendőrrel növelni a századok létszámát. Nyírbátorban 2019-ben egy újabb határvadász-komplexumot is építettek.

Szerződéses határvadászok

Most elkezdődött a szerződéses határvadászok toborzása. A rendőrség várja azoknak a 18 évet betöltött, de az 55. életévet be nem töltött, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása iránt – olvasható a police.hu összefoglalójában.

Komplex rendszer

2014-től a rendőrség folyamatosan érzékelte a migrációs nyomást a déli határ szakaszon, 2015-ben ez szintet lépett, és ha visszaemlékeznek a röszkei csatára – a rendőrség történetébe ez így vonult be –, ott nagyon komoly rendőri fellépés kellett ahhoz, hogy a betörni vágyó migránscsoportokat vissza tudjuk fordítani, meg tudjuk akadályozni, hogy bekerüljenek Magyarország területére illegálisan. Az elmúlt években folyamatosan növekedtek a statisztikai adatok, egyre többen kíséreltek meg bejutni Magyarország területére és Ausztria felé el is hagyni Magyarországot. Ezért egy komplex rendszert üzemeltet jelenleg is a rendőrség, ez áll a zöld határ őrizetéből, ami a biztonsági fizikai határzár megépítését jelentette, amelyet a büntetés-végrehajtás épített meg, ezen kívül a technikai ellenőrzési rendszer kiépítéséből, kamera-, riasztó- és jelzőrendszer működtetéséből, és természetesen gyors reagálású erőket is alkalmazunk, hiszen ha az adatok megérkeznek a központba, mindig a megfelelő riasztási ponthoz tudunk küldeni kollégákat. Így működik a rendszer kiegészítve a honvédség és a polgárőrség erőivel” – mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján Tarcsa Csaba, a Készenléti Rendőrség parancsnoka.

2200 főt keresnek

A Kormány 2022. július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról. Első ütemben összesen 2200 fő szerződéses határvadász felvétele, képzése és szolgálatba állítása szükséges a Bács-Kiskun Megyei, a Csongrád-Csanád Megyei, a Békés Megyei, a Hajdú-Bihar Megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Határvadász Századok állományába.

Statisztikai adatok

Statisztikai adatok szerint 117 ezer behatolni vágyó belépését akadályozta meg a rendőrség, ez egy nagyon komoly szám. Több mint 860 büntetőeljárást folytattunk már ebben az évben, amelyet kifejezetten embercsempészekkel szemben kezdeményeztünk. Tavaly 123 ezer volt a feltartóztatási szám, így már most látszik a számokból, hogy sokkal több lesz idén év végén, mint amennyi tavaly egész évben volt. Ha így halad, akkor az embercsempészek számadata is duplája lesz, tehát nagyjából 1600–1700 esettel fogunk számolni, ami egy nagyon komoly megterhelés a rendőrség egészére, hiszen az elfogások után büntetőeljárásokat is kell lenyomozni. Ezekben előállítások, kihallgatások vannak tolmács bevonásával, kényszerintézkedések, tehát ez jelen pillanatban egy nagyon komoly megterhelés az egész magyar rendőrség számára” – tette hozzá Tarcsa Csaba.

A toborzás keretében más városok mellett Nyírbátorban is toborzóirodát hoztak létre, ahol az általános felvilágosítás mellett személyesen is fogadják az érdeklődőket, de a megyei rendőr-főkapitányságokon is lehet jelentkezni.

Illetmények, juttatások

A jelentkezők alapilletményt kapnak, ezen felül szolgálati, idegennyelv-tudási, éjszakai, valamint készenléti pótlékokra és cafeteria-juttatásra is jogosultak lesznek. 160 órás képzés idején az illetmény összege 300 ezer forint, a képzés befejezése után pedig 400 ezer forint lesz – ezt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta.

A fokozódó migrációs nyomás és a szomszédunkban dúló háborús helyzet miatt ismételten meg kell erősíteni Magyarország biztonságát és el kell ismerni a rendvédelmi szervek dolgozóinak munkáját. A kormány arról döntött, hogy szeptember elsejétől újabb béremelést hajt végre a rendőri szerveknél. A tiszthelyettesi állomány tekintetében ez egy 30–44 százalék közötti emelés lesz, a tisztek vonatkozásában egy 18–25 százalékos béremelés lesz” – emelte ki Rétvári Bence a közösségi oldalra feltöltött videójában.

A képzés után a határvadászoknak lesz fegyverük és bárkit igazoltathatnak, illetve előállíthatnak a határ térségében.