Hőség az utakon – A Magyar Közút és a rendőrség is jó tanácsokkal segíti a közlekedőket

Mind a rendőrség, mind pedig a Magyar Közút jó tanácsokkal és fontos információkkal segíti a közlekedőket. A hőség sok veszéllyel jár az utakon is, mindig kipihenten induljunk útnak és iktassunk be több megállót is. Ha valami problémánk adódna az autópályán, soha ne induljunk el gyalog a leállósávban, sajnos erre is volt példa a napokban.

A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy-egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket. Ha hosszabb autóútra megyünk, mindig kipihenten induljunk, többször iktassunk be rövid megállót, legyünk türelmesek és tartsuk be a megfelelő követési távolságot.

Balesetveszély az autópályán

Igen veszélyes videót tett közzé a napokban a Magyar Közút, a felvételen látszik, ahogy két ember sétál az M0-s leállósávján, ráadásul sötétedéskor. Ez a séta baleset- és egyben életveszélyes is, a közút mindenkit arra kér, hogy ne kövessék ezt a példát, a társaság azt javasolja, ha valaki műszaki meghibásodás miatt a leállósávba kényszerül, húzódjon a szalagkorlát mögé és vegyen fel láthatósági mellényt. Azt is fontos lenne betartani, hogy balesetek mellett ne bámészkodjanak, mert sokszor emiatt lassul jelentősen a forgalom.

Pihenőhelyek listája

A nyári utazások megtervezéséhez jól fog jönni a Magyar Közúthoz tartozó Útinform weboldal talán eddig kevésbé ismert funkciója. A társaság külön térképi rétegen tünteti fel az autópályák és autóutak mellett található valamennyi pihenőt minden elérhető szolgáltatással, folyamatosan aktualizálva azt. A benzinkutak helyszínein túl többek között láthatják a közlekedők azt is, hogy az adott pihenőben van-e játszótér, üzlet vagy hogy mennyi parkolóhely áll rendelkezésre összesen. A pihenőhelyeket mutató térképes megjelenítés a https://www.utinform.hu/hu/parkolok linken érhető el vagy a weboldal jobb oldali rétegválasztói közül a „P” ikon kiválasztásával. A pihenő helyét mutató jel minden esetben a parkoló bejáratát mutatja. Ha a jel zöld, akkor a pihenő üzemel, használható, sárga szín esetén a pihenő szolgáltatásai korlátozottan használhatók, míg piros jelölés esetén a pihenő zárva van. A jelekre kattintva további információk is előhozhatók, mint például, hogy pontosan hol a kihajtó, mennyi parkolóhely áll rendelkezésre összesen, van-e gyalogos átjáró az ellenkező oldalra és milyen szolgáltatások vehetők igénybe az adott pihenőben. Az ott található benzinkút weboldalára is át tud navigálni az érdeklődő a hivatkozáson keresztül, illetve egy kattintással megtekinthető az autópálya vagy autóút következő pihenője is. A közzétett adatokat a társaság rendszeresen ellenőrzi, illetve egyezteti a benzinkút üzemeltetőkkel.