Heti hírösszefoglaló: közgyűlés, autóbusz telephely épül, Helyi Érték Díjas a Nyíregyházi Televízió Híradója
Fotó: Illusztráció

A hét legfontosabb hírei egy helyen.

Térfigyelő kamerák, egészségügyi és rendőrségi beszámolók – Ismét ülésezett a közgyűlés

Újabb 33 darab közterületi térfigyelő kamerát helyeznek el a város különböző pontjain, többek között az Univerzum mögötti parkolónál – erről is döntött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön. A képviselők elfogadták többek között a rendőrség beszámolóját is, amiből kiderült, hogy a hatóság nyomozási eredményessége közel 80 százalék, ami az országos átlag fölötti teljesítmény. A közgyűlésen beszámoltak a megyei kórház szakmai munkájáról és a mentőszolgálat tevékenységéről, illetve elfogadták Nyíregyháza 50 milliárd forintos fejlesztési stratégiáját. Nyíregyháza címzetten kapja majd az összeget, a mostani uniós pénzügyi ciklusban és pályázatok mentén lehet felhasználni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/terfigyelo-kamerak-egeszsegugyi-es-rendorsegi-beszamolok-ismet-ulesezett-a-kozgyules-2022-05-26

kozgyules.jpg

Új autóbusz telephely épül – Korszerű létesítmény a Tiszavasvári úton

Új autóbusz telephely épül a Tiszavasvári úton a volt Vay Ádám laktanya területén, a beruházás alapkövét hétfő délelőtt rakták le. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett annak érdekében, hogy minél környezetbarátabb és egyben modernebb is legyen a közösségi közlekedés, ezt a törekvést pedig egy nyertes Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázata is támogatja.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-autobusz-telephely-epul-korszeru-letesitmeny-a-tiszavasvari-uton-2022-05-23

autobusz.jpg

Ismét Helyi Érték Díjas a Nyíregyházi Televízió Híradója

Ismét Helyi Érték Díjas a Nyíregyházi Televízió Híradója. A 93 helyi televíziót tömörítő egyesület idén is meghirdette pályázatát, így a Nyíregyházi Televízió műsora az elmúlt három alkalommal egymás után, minden évben elnyerte az elismerést, ami jelzi, hogy a helyi televíziók élvonalában van a hírműsor. A díjat Boronkay Ferenc stúdióvezető vette át május 26-án, Tatán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ismet-helyi-ertek-dijas-a-nyiregyhazi-televizio-hiradoja-2022-05-27

hirado.jpg

Hétvégén is nyitva lesz a Kormányablak – Több ezer okmány jár le június 30-ig

Rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. Május utolsó hétvégéjétől június végéig Nyíregyháza valamennyi, és hat vidéki település kijelölt kormányablaka fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között; pünkösdvasárnap kivételével.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hetvegen-is-nyitva-lesz-a-kormanyablak-tobb-ezer-okmany-jar-le-junius-30-ig-2022-05-25

kormanyablak.jpg

Járdafelújítás a Korányi tömbbelsőben – Hamarosan elkészül a beruházások utolsó üteme

Jövő hét végére befejeződik a járdaépítés a Korányi köz, Eperjes utca és Korányi Frigyes utca által határolt tömbbelsőben. Több ütemben újult meg a város ezen része, ennek eredménye, hogy a játszótér és környéke az elmúlt évek alatt közösségi térré nőtte ki magát. A megújult járdaszakasz hossza 659 méter, amelyre mintegy 48 millió forintot fordítottak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jardafelujitas-a-koranyi-tombbelsoben-hamarosan-elkeszul-a-beruhazasok-utolso-uteme-2022-05-24

jarda.jpg

Aszály a Nyírségben – Már az év eleje is csapadékmentesen indult 2022-ben

A Nyírség döntő részén közepes méretű aszály van – mondja a FETIVIZIG szakembere. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján országos, áztató esőre a következő napokban és a hétvégén sem kell számítani, így nem enyhül az aszály.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/aszaly-a-nyirsegben-mar-az-ev-eleje-is-csapadekmentesen-indult-2022-ben-2022-05-25
 

aszály.jpg

Városszerte ünnepelték a gyerekeket

Május utolsó vasárnapján várta a kicsiket és szüleiket az önkormányzat a Kossuth térre. Bár az elmúlt két esztendőben a koronavírus-világjárvány nem engedte a közös ünneplést, most újra programokkal népesült be a főtér.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/varosszerte-unnepeltek-a-gyerekeket-2022-05-30
 

gyereknap.jpg

Hősök napja – Május utolsó vasárnapján a magyar hősökre emlékeztek Nyíregyházán is

A magyar hősökre emlékeztek május utolsó vasárnapján, Nyíregyházán is beszédekkel, koszorúkkal, díszlövésekkel. Mindazokra, akik a 2001-es törvény megfogalmazása szerint „a vérüket ontották, életüket kockáztatták, vagy áldozták Magyarországért.” Az önkormányzat által szervezett, három helyszínes tiszteletadás-sorozat a Hősök temetőjében kezdődött.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hosok-napja-majus-utolso-vasarnapjan-a-magyar-hosokre-emlekeztek-nyiregyhazan-is-2022-05-30

hosok napja.jpg

Háborús helyzet – Tovább működik az öt segítségpont a magyar–ukrán határon

Továbbra is működik és fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket a magyar-ukrán határon létrehozott öt segítségpont – közölte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Beregsurányban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/haborus-helyzet-tovabb-mukodik-az-ot-segitsegpont-a-magyarukran-hataron-2022-05-27

haboru.jpg

Idősügyi Tanács – A bűnmegelőzés és közlekedés, szűrőprogramok és az újabb könyvpályázat volt a délelőtt témája

A bűnmegelőzésről és a kerékpáros közlekedésről, sajtómegjelenésekről és egészségügyi szűrővizsgálatról volt szó az Idősügyi Tanács hétfői ülésén, illetve meghirdették a következő Meséld el nekem! könyvpályázatot.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/idosugyi-tanacs-a-bunmegelozes-es-kozlekedes-szuroprogramok-es-az-ujabb-konyvpalyazat-volt-a-delelott-temaja-2022-05-23

idosugyi.jpg

Jubileum – Ünnepi majálist tartott a 30 éves Szent Imre iskola szombaton a skanzenben

Idén 30 éves a Szent Imre. A középiskola 1992-es megalapítása óta folyamatos fejlődési pályán van, hiszen a hivatalos neve már Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény továbbtanulási mutatója 95%-os, de talán ennél is fontosabbak azok az értékek, melyeket a diákok az évek során kapnak. A jubileum jegyében szombatra majálist szerveztek a múzeumfaluba.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jubileum-unnepi-majalist-tartott-a-30-eves-szent-imre-iskola-szombaton-a-skanzenben-2022-05-24

jubileum.jpg

14. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – Kontinensek hangja

Észtországtól Amerikáig görög, török, spanyol és olasz énekkarok érkeznek augusztusban Nyíregyházára, a 14. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra. Mesterkurzussal és VIP énekkarokkal gazdagodik az esemény, mely követi a hagyományokat. Lesz ünnepi nyitóhangverseny, megyejárás, belvárosi folklór est, majd augusztus 20-án gálakoncert az arénában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/14.-cantemus-nemzetkozi-korusfesztival-kontinensek-hangja-2022-05-24

cantemus.jpg

Sarki farkas hármas ikrek születtek

Sarki farkas hármas ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A 17 napos kölykök most estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, mely során az általános állapotfelmérés mellett testtömegmérés, ivarmeghatározás, féreghajtás és egyedi azonosítóval való ellátásuk is megtörtént.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sarki-farkas-harmas-ikrek-szulettek-2022-05-25

farkas.jpg