Idősügyi Tanács – A bűnmegelőzés és közlekedés, szűrőprogramok és az újabb könyvpályázat volt a délelőtt témája
Fotó: Szarka Lajos

A bűnmegelőzésről és a kerékpáros közlekedésről, sajtómegjelenésekről és egészségügyi szűrővizsgálatról volt szó az Idősügyi Tanács hétfői ülésén, illetve meghirdették a következő Meséld el nekem! könyvpályázatot.

A napirendi pontok ismertetése közben merült fel annak a lehetősége, hogy a nyíregyházi nyugdíjasok képviselőit meghívták a Parlamentbe, ahol aktuális bizottságokban elmondhatnák véleményüket, informálnák mindennapjaikról a felelős politikusokat. A klasszikus szűrővizsgálatok lehetőségéről és jelentőségéről tájékoztatta az Idősügyi Tanács tagjait az Alapellátási Igazgatóság vezetője, akivel előkészítették az Idősek Napjához kapcsolódó őszi akciót. Két év pályázati sikereit jelentette meg a város a Meséld el nekem! sorozat 4. kötetében, közben a hetedik pályázati felhívásra kerül most sor.

„Várt öröm ez az időseknek, és nagyon népszerű. A közelmúltban osztották ki a díjakat, különdíjakat és az emléklapokat. Most újra meghirdetjük az újságban és a televízióban, hogy mikor lesz a határideje. Nagyon szeretik az idősek, és egyre termékenyebbek, egyre értékesebb anyagok jönnek be. Érzik az idősek, hogy van miről beszélniük, és szívesen beszélnek Nyíregyháza múltjáról, az életük valamilyen jeles eseményéről, ami hol vidám, hol torokszorító, de mindenképpen nagyon népszerű” - tájékoztatott az Idősügyi Tanács titkára, Telepóczkyné Farkas Márta.

A kerékpáros, sőt már a rolleres közlekedés is hagy kívánni valót városunkban. Ez a kérdéskör persze nem csak az időseket érinti, viszont a gyerekekkel együtt ők a legkiszolgáltatottabb közlekedők a városi utcákon, tereken. A sétálóutca, a belváros kifejezetten veszélyes terep lett a családok számára. Az Idősügyi Tanács – valamennyi szépkorú nevében - ütős felhívást és fellépést szeretne a szabálytalan, erőszakos kerekezőkkel szemben. Mindkét félnek ismerni kell a szabályokat. Tisztában kell lenni a közlekedési táblák jelentésével, melyek akár kiegészítő feliratokkal is felhívhatják a figyelmet a veszélyes helyzetre.

„Nyíregyházát érintően a kerékpáros balesetek száma több mint 200 volt, és ebből 50 személyi sérüléssel járt. A kerékpárosok a legvédtelenebb közlekedők, az őket érintő balesetek minden esetben személyi sérülést okoznak. Szerencsésnek mondhatjuk a városunkat, hogy halásos kerékpáros baleset nem történt. Az időskorúakat tekintve ismét szerencsések vagyunk, hiszen kis létszámban, összesen 14 főt érintett személyi sérüléses baleset” - fogalmazott Morvai Szabolcs rendőralezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság  Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A másik téma a bűnmegelőzés volt. A rendőrkapitányság kiemelten figyel az idős emberek védelmére, és az őket ért bántalmazás ellen kemény fellépést ígérnek. Még mindig jellemző a lopás és betörtés, a telefonos csalás, de újabb módon is megkörnyékezik az idős embereket. Melléjük szegődnek az utcán, felajánlják, hogy hazakísérik és cipelik a csomagját a szépkorúnak, aztán figyelnek és várnak a lehetőségre.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács - 20220523