Térfigyelő kamerák, egészségügyi és rendőrségi beszámolók – Ismét ülésezett a közgyűlés

Újabb 33 darab közterületi térfigyelő kamerát helyeznek el a város különböző pontjain, többek között az Univerzum mögötti parkolónál – erről is döntött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön. A képviselők elfogadták többek között a rendőrség beszámolóját is, amiből kiderült, hogy a hatóság nyomozási eredményessége közel 80 százalék, ami az országos átlag fölötti teljesítmény. A közgyűlésen beszámoltak a megyei kórház szakmai munkájáról és a mentőszolgálat tevékenységéről, illetve elfogadták Nyíregyháza 50 milliárd forintos fejlesztési stratégiáját. Nyíregyháza címzetten kapja majd az összeget, a mostani uniós pénzügyi ciklusban és pályázatok mentén lehet felhasználni.

Ismét ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése, a napirendi pontok átbeszélése előtt elismerések átadásával kezdődött az ülés. Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács „Bütyök” József díjat kapott Dajka László, aki a kimagaslóan eredményes sportszervező munkája elismeréseként kapja a díjat. Őt követte Illés György rendőr alezredes, aki Sztárek Ferenc díjat kapott a rendőri pályafutása során nyújtott példamutató helytállásáért és a város érdekében végzett munkájáért.

Közbiztonság Nyíregyházán

A képviselők ezt követően három beszámolót hallgattak, majd fogadtak el. Elsőként Nyíregyháza közbiztonságának helyzetéről. Tóth Attila kapitányságvezető kiemelte, a nyomozási eredményességük közel 80 százalékos, ez az országos átlag fölötti. A rendőrség szoros kapcsolatot ápol a közterület-felügyelettel, hétvégenként sokkal több rendőr figyel a közbiztonságra a játszóterek és a szórakozóhelyek közelében. A kapitányságvezető arról is beszélt, hogy újfajta módszereket alkalmaznak a közúti ellenőrzések során, a balesetek száma csökkenő adatokat mutat. Ezek mellett kiemelte még, hogy bár az elektromos rollerek pontos szabályozása még várat magára, ittasan már most sem lehet ezeket az eszközöket használni, a hatóság ezt is fokozottan ellenőrzi a városban.

Bűncselekményi számokat tekintve Nyíregyháza vonatkozásában egy minimális, öt és fél százalékos emelkedés tapasztalható. Azt gondolom, hogy ettől még nem fogunk a Tiszába ugrani semmi esetre sem, mert ebből – bízom benne, hogy – a lakosság semmit nem érez. Az, hogy emelkedik a bűncselekményszámunk, nyilván egy természetes velejárója annak, hogy sokat dolgozunk és sokat vagyunk az utcán, rengeteg ittas vagy eltiltott vezetővel szemben intézkedtünk és ezek a számok megjelennek az adatokban is” – tette hozzá szóbeli kiegészítésében Tóth Attila, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője.

Kell az együttműködés

A beszámolót követően Nyíregyháza polgármestere is megköszönte a hatóság igen aktív és eredményes munkáját.

Itt mindig nagy figyelem kíséri az önök munkáját a nyíregyháziak által választott képviselőkből álló közgyűlés előtt és azt is meg tudom erősíteni, hogy már az elmúlt években mindig végül is a konkrét esetek, javaslatok, kérdések mellett az általános értékelés az nagyon pozitív volt, elismerést kapott a rendőrség és köszönetet. Ezt szeretném én is a városvezetés nevében megtenni, azzal együtt, hogy itt a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzati rendszer, cégeink, intézményeink életében az együttműködés folyamatos és sokrétű, ahogy kapitány úr is említette, illetve azt gondolom, hogy szükséges is. Mi szeretnénk egy olyan együttműködő partnerként végezni a munkánkat a jövőben is, mint ahogy az elmúlt években is, ami én azt gondolom, hogy a közbiztonsághoz kell” – mondta dr. Kovács Ferenc.

Szakmai munka a kórházakban

Ezt követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szakmai munkájáról számolt be dr. Szondi Zita főigazgató. Az egészségügyre rengeteg feladat hárult az utóbbi időszakban a koronavírus-járvány miatt, sok olyan, amivel korábban nem találkoztak. Az intézménykomplexumnak jelenleg mintegy 5300 dolgozója van, a vidéki kórházak közül elsőként kezdték el oltani a lakosságot, ami szintén óriási munkát és átszervezéseket igényelt. Dr. Szondi Zita beszámolt arról is, hogy az országos béremeléseken túl saját forrásból is emelték a dolgozók fizetését a megyei kórházakban. 2020-ban és 2021-ben évente két és fél millió járóbeteget láttak el, valamint átlagosan 80-80 ezer volt a fekvő esetszám az intézményekben. A koronavírus jelentős többletköltséget is eredményezett, jelenleg már hatmilliárd forintot tartanak nyilván mint Covid-költség, ebből hárommilliárd forintot megtérített a kormány.

Eszközpark-fejlesztések

Dr. Szondi Zita nagy vonalakban beszélt a fejlesztésekről is, az elmúlt évben több projektet is befejeztek másfél milliárd forint értékben.

Kettő darab CT-t, nagy tudású szívultrahang berendezést, illetve az akkut infarktus ellátásához a homodinamikai laborban egy nagy értékű röntgen átvilágító berendezést vásároltunk. Ezek a fejlesztések igen jelentősek a kórház életében. Hazai forrásból közel 300 millió forint értékű fejlesztésünk valósult meg az elmúlt évben, de ezek áthúzódnak egyik évről a másikra, nehéz évekhez sorolni őket. Folyamatosan dolgoztunk a Covid alatt is, hogy a fejlesztéseink megvalósuljanak. A kórház a héten egy pozitív támogatói döntést kapott, így az onkológiai és kardiológiai eszközparkot tudják majd fejleszteni 800 millió forintból” – tette hozzá a főigazgató.

Több feladat 2021-ben

Az Országos Mentőszolgálat Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltségének tevékenységéről Ilyés György megyei vezető mentőtiszt tájékoztatta a képviselőket. A 229 települést összesen ötven autóval és 472 munkavállalóval látja el a szolgálat. 2021-ben hat százalékkal emelkedett a feladatok száma a megyében az egy évvel korábbi adatokhoz képest, közel 84 ezer feladatot láttak el, ennek negyedét Nyíregyházán.

Nyíregyházán, illetve a megyében több járműnek a lecserélése is megtörtént, dolgozóinknak, bajtársainknak a munkaruházata megújult, praktikusabbá vált és mentési pontot alakítottunk ki Rozsály községében, ezzel is a betegbiztonságot szerettük volna növelni” – tette hozzá Ilyés György, majd azt is kiemelte, ismét visszatér a Hősképző, így minden hónap első hétfőjén 15 és 17 óra között ingyenes újraélesztési oktatást tartanak Nyíregyházán is.

Alapellátás és óvodavezetők

Az egészségügynél maradva a képviselők elfogadták az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezeti keretében működő orvosi ügyeleti ellátás struktúrájának módosítását. A beadott javaslatban az intézmény 5 főállású orvos és 5 főállású ápoló egészségügyi szolgálati jogviszonyban történő foglalkoztatását kérték az ügyeleti ellátás biztosítása és hatásfokának növelése céljából. A képviselők elfogadták három óvoda intézményvezetői pályázatát, a Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság nevében Jeszenszki András úgy fogalmazott, minden pályázó kiemelkedő módon végezte eddig munkáját, így támogatják őket a jövőben is.

Vita a közgyűlésen

A közgyűlésen vita alakult ki a 16. napirendi pontnál, ami a konkrét fejlesztési irányok meghatározásáról szólt. A 2021–27-es uniós ciklusban a városfejlesztésre a megyei jogú városok közül Nyíregyháza kapja a legnagyobb uniós forrást, 50 milliárd forintot.

Ez a napirendi pont megér egy rövid hozzászólást. Óriási jelentőséggel bír, óriási anyagról van szó és óriási munka van benne. Ez az anyag irányvonalakat határoz meg, konkrétumokkal ellátva természetesen és 2027-ig meghatározza azokat a lehetőségeket, amik a városlakóknak közvetlen és közvetett módon történő életminőségének javítására, komfortfokozatának javítására, gyermekeink, családtagjaink biztonsága, ellátása és sorolhatnám még, hogy milyen területeket érint ez az anyag” – mondta felszólalásában Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette azt is, nem érti, miért szavaztak tartózkodással az ellenzéki képviselők, miközben saját bevallásuk szerint sok olyan elemet is tartalmaz a tervezet, amit ők is javasoltak korábban.

Nem tartalmi vitánk van, teljesen egyértelmű, hogy nem tartalmi a vita. A vita eljárásrendi, hogy világos legyen - amit én megfogalmaztam az elején is - , azt kértük vagy azt szerettük volna, hogy előzetesen legalább az irányvonalak kapcsán legyen egy egyeztetés” – mondta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Hagymási Gyula polgármesteri kabinetvezető kiemelte, hogy a pályázati anyagokat felül kell majd vizsgálni és módosítani is lehet.

33 új kamera

Újabb közterületi térfigyelő kamerák elhelyezéséről is döntöttek a csütörtöki közgyűlésen, összesen 33 darab új eszközt helyeznek ki Nyíregyháza különböző pontjain. Teljes kereszteződéseket tudnak majd megfigyelni ezentúl többek között a Bethlen Gábor és Mező utca, valamint a Vay Ádám körút és Hunyadi utca csomópontokban. Régi igény volt már a városlakók részéről is, hogy az Univerzum mögötti parkolót térfigyelő kamera ellenőrizze, ez hamarosan megvalósul, hiszen ez a helyszín is szerepel a képviselők által elfogadott listán.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20220526