Új autóbusz telephely épül – Korszerű létesítmény a Tiszavasvári úton

Új autóbusz telephely épül a Tiszavasvári úton a volt Vay Ádám laktanya területén, a beruházás alapkövét hétfő délelőtt rakták le. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett annak érdekében, hogy minél környezetbarátabb és egyben modernebb is legyen a közösségi közlekedés, ezt a törekvést pedig egy nyertes Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázata is támogatja.

2018 februárjától járják Nyíregyháza útjait a sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG buszok. Az önkormányzat 41 darab járművet szerzett be az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program egy nyertes pályázatának forrásából. A tömegközlekedés megújításában a Volánbusznak is jelentős feladata van, néhány hónap leforgása alatt már két korábbi fontos esemény is történt a a társaság vonatkozásában, aminek Nyíregyháza volt a helyszíne.

Új buszok

2021 októberében, illetve 2022 márciusában is új járműveket hoztak a megyében, összesen 58 darabot. Hétfő délelőtt pedig az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. közösen helyezték el az új autóbusz telephely alapkövét a Tiszavasvári úton, a volt Vay Ádám laktanya területén.

Az autóbuszoknak átlagéletkora Nyíregyházán 10 és fél év. Tavaly közel több mint tízmillió utast szállítottunk el Nyíregyházán. Sajnos a pandémiás helyzet rányomta az utasszámokra a bélyegét, hiszen azelőtt 2019-ben ez az utasszám majdnem 16 millió volt. Azért is szükséges a közösségi közlekedés fejlesztése mind informatikájában, mind eszközállományában és infrastruktúrájában, hogy az utasoknak olyan jellegű szolgáltatást tudjunk nyújtani, hogy térjenek vissza a közösségi közlekedésre.” – mondta Nagy Attila, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési főigazgatója.

Épül a telephely

Az autóbusz telephely kialakítása is az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően indulhatott el. Az eredeti támogatási összeget ötről hétmilliárd forintra emelték, így száz százalékos mértékű a telephely építése, illetve a CNG kút kialakítása. A projekt műszaki tartalma forgalomirányító és utastájékoztató rendszer kialakításával is bővült. A távlati célok között szerepel, hogy a beruházás második ütemének végén a Korányi Frigyes utcáról a járműfenntartási telephely a Tiszavasvári útra költözik – tette hozzá Nagy Attila üzemeltetési igazgató. A második ütem tervezési folyamata most indul, majd várhatóan 2024-ben adják át komplexen az új létesítményt.

A városhoz méltó központ épül

Dr. Ulrich Attila úgy nyilatkozott, a városhoz méltó autóbusz központja lesz Nyíregyházának a jövőben.

Tudatosság van abban a fejlesztési hullámban, ami polgármester úr vezetésével, az önkormányzat készít. A 41 busznak a beszerzése, itt a Tiszavasvári úton lévő fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy egyszerűbben lehessen kiszolgálni egy olyan modern tömegközlekedést, amely a környezetet is védi. Nyilvánvalóan minden beruházásnak vannak olyan részei, amelyek a környezet átalakításával tudnak megvalósulni, de amit kapunk utána, az mindenféleképpen városunk büszkeségévé válhat.” – tette hozzá az alpolgármester.

Fejlesztések a társaságnál

A Volánbusz Zrt. a magyar kormány törekvéseivel azonosulva elkötelezett a közösségi közlekedés fejlesztésében, az eszközpark, a szolgáltatások, illetve az infrastruktúra folyamatosan javul az utasok minél jobb kiszolgálása érdekében. 2018 óta több mint 1800 új autóbuszt állítottak forgalomba országos szinten, idén további ezer jármű érkezik még a társasághoz. Ezek alapján a flotta 40 százaléka újul meg, a járműpark átlagéletkora nagy mértékben csökken.

Kapcsolódó galéria

Autóbusz telephely alapkőletétele