14. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – Kontinensek hangja
Fotó: Szarka Lajos

Észtországtól Amerikáig görög, török, spanyol és olasz énekkarok érkeznek augusztusban Nyíregyházára, a 14. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra. Mesterkurzussal és VIP énekkarokkal gazdagodik az esemény, mely követi a hagyományokat. Lesz ünnepi nyitóhangverseny, megyejárás, belvárosi folklór est, majd augusztus 20-án gálakoncert az arénában.

800 énekessel indul augusztus 15-én a 14. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Mesterkurzus. Nyolc külföldi és két magyar vendég énekkar érkezik, így zajlik a Cantemus kóruscsalád hat együttesével a fesztivál. Japán, Kína vagy a Fülöp-szigetek énekesei nem érkeznek Nyíregyházára, viszont Európa prémium kórusai igen. A minősített énekkarokhoz viszont nem illik a verseny. Talán sosem lesz már úgy semmi, mint régen – osztotta meg kételyeit a tájékoztató résztvevőivel a Kossuth-díjas karnagy.

„Végre, újra együtt! Közönség és előadók. Örülhetünk egymásnak, mint korábban, és reméljük, hogy ez most is így lesz. Ez az első bizonytalan lépésünk a Covid óta. Igazi nagy lépés, a nemzetközi kóruséletben. Szeretnénk a fesztivált a hagyományoknak megfelelően megrendezni. Talán még jobban odafigyelni mindenkire, aki ennek most részese, hogy azokat a lelki traumákat, amiket megéltünk, mint közönség és előadók, most lassan feloldjuk. Elmegyünk a Kossuth térre is énekelni. Itt az ország egyik – szerintem – legjobb koncerttermében rendkívüli énekkarok rendkívüli hangversenyét hallgathatja a közönség. Nem feledkezhetünk el megyénkről, hiszen misszió számunkra, ezért a megye számos pontjára elvisszük a kórusokat” – nyilatkozta Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

Jó a közönségnek és jó az énekeseknek a megyejárás. Ne feledjük a záró hangversenyt – folytatta Szabó Dénes –, ahol együtt énekelhetjük az István a király himnikus dalát.

Óvatosan szerveződik a mesterkurzus, amelyből kettő is lesz. Az egyik a hagyományos karvezetői mesterkurzus, de lesz itt három kiváló karnagy, akik az előadói repertoárt és felfogást érkeznek gyarapítani és pontosítani.

„Én azt reflektálnám elsősorban karnagy úr szavaira, hogy a Cantemusban – azt gondolom – itt, Nyíregyházán, Magyarországon és nemzetközi szinten is van annyi erő, lesz és marad is annyi erő, hogy képes legyen a következő években is nagyon jó színvonalú fesztivált megszervezni. Ebben annak ellenére is bízom, hogy – egyetértek a szavaival – a két év Covid alaposan megtépázott sok mindent kicsiny hazánkban, sőt a világban is. A mentalitást, az emberek hozzáállását a dolgokhoz. Én bízom abban, hogy nemcsak a nyíregyháziak, hanem a megyeiek is, ahova mennek, és viszik a Cantemus kulturális értékeit, egyre többen láthatják őket. Fontos nekik, hogy ez megteremtődjön” – szólt a fesztivál kapcsán dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Utalt az alpolgármester a korábbi sikerekre, mely a folyamatos munka eredménye. Kulturális élmény a Cantemus valamennyi megmozdulása. A város kétévente felváltva támogatja a Cantemus és a Nyírség Nemzetközi Néptánc Fesztivál eseményeit. Ulrich Attila a kisgyermekes szülők figyelmébe ajánlotta a Kodály iskolát, hiszen a zenetanulás érzékenyíti a gyereklelkeket, és kedvezően formálja hozzáállását a világhoz és embertársaihoz. A hangversenyek kapcsán Szabó Soma Liszt-díjas karnagy arról is tájékoztatta a közönséget, hogy az ingyenes programok mellett belépődíjas események is lesznek, de összbérlethez is hozzájuthatnak a zenebarátok.

Kapcsolódó galéria

Cantemus Fesztivál 2022 beharangozó 20220524