Jubileum – Ünnepi majálist tartott a 30 éves Szent Imre iskola szombaton a skanzenben
Fotó: Szarka Lajos

Idén 30 éves a Szent Imre. A középiskola 1992-es megalapítása óta folyamatos fejlődési pályán van, hiszen a hivatalos neve már Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény továbbtanulási mutatója 95%-os, de talán ennél is fontosabbak azok az értékek, melyeket a diákok az évek során kapnak. A jubileum jegyében szombatra majálist szerveztek a múzeumfaluba.

 

Hálaadás

A köszöntőbeszédek után hálaadó szentmisével indult a szentimrés majális – természeten az intézmény diákjainak szolgálatával –, melynek több olyan pap is aktív részese volt, akik az intézményből indultak.

Köszönet az alapítóknak

A vezető köszönetét és háláját fejezte ki mindazoknak, akik bábáskodtak a gimnázium 1992-es megalapításánál, egyházi részről Seregély István érseknek, valamint Kiss István és Váradi József atyáknak, továbbá a világi segítőknek, akkori közéleti személyiségeknek, Mádi Zoltánnak, Takács Péternek, Szilassy Gézának, Mihályi Józsefnek és Tormássi Gézának, akik segítettek az álom megvalósulásában, hogy a rendszerváltás után újra katolikus, keresztény oktatás legyen a városban.

Megbíznak bennük a szülők

Tormássiné Kapitány Ágotha szerint az eltelt 30 év pedig a büszkeségé. – Büszke vagyok arra, amit elértünk, büszkeség az, hogy a szülők megbíznak bennünk, biztonságban tudják a gyermekeiket. Arra is, hogy 95%-os a továbbtanulási mutatónk, tehát a lelki és szakmai életünk egyaránt büszkeséggel tölt el. S ezt kérjük tovább, ezért imádkozunk, ezért dolgozunk, hogy legyen erőnk, hogy a továbbiakban is a keresztény fiatalokat, leendő családapákat, családanyákat tudjuk innen az alma materből elbocsátani – hangsúlyozta az intézményvezető.

A legpatinásabb egyházmegyei intézmény

Az intézmény szülőkkel és gyerekekkel, családokkal és díszvendégekkel teljes rendezvényén a fenntartó, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is képviseltette magát. Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti főigazgató kiemelte, a katolikus nevelés nagyon fontos érték, s az egyházmegyének nemcsak tanítani, hanem nevelni is kell, és értéket közvetíteni, teremteni. Márpedig a város egyik legrégebbi és legsikeresebb iskolájában érték- és élményalapú nevelés zajlik, ahol az óvodáskortól a felnőttkorig végigkísérik a gyerekek személyiségének fejlődését. A Szent Imre az az iskolánk, ahol a legmegszilárdultabb katolikus nevelés van jelen. 30 éves múltjával egyidős az egyházmegyével, ők a legpatinásabb, legidősebb intézményünk – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak a fenntartó tanfelügyeleti főigazgatója.

Folyamatos bővülés, fejlődés

Az intézmény elődjének a Királyi Katolikus Főgimnáziumot tekinti, mely már 101 éves lenne. A Szent Imre pedig 1992 óta folyamatosan bővül, hiszen a teljes neve: Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola. A gimnázium 30 éves, de több jubileum is van idén: az általános iskola 15 éve indult, az óvodát pont 10 éve alapították.

Értékeket ad a Szent Imre

A nagyjából 1500 fős vendégseregben a városvezetés is képviseltette magát. Mint kiderült, Jászai Menyhért alpolgármesternek plusz kötődése van, hiszen két nagyobbik gyermeke is járt a Szent Imrébe, de a nagy egészért is felelős. Kötődöm valamennyi nyíregyházi iskolához, mint önkormányzati képviselő, alpolgármester, hiszen Nyíregyháza iskolaváros, sokszínű kínálattal, a szülők tudnak választani. Úgy gondolom, hogy a Szent Imre olyan örök értékeket és alapértékeket ad a gyermekeknek, amely erősíti a személyiségüket, de szolgálja a közösséget is. Ez a kerek jubileum mindannyiunk közös ünnepe, nemcsak a szentimrések jeles napja.

Színes programok, szentimrés fellépők

Az ünnepi esztendő majálisát a múzeumfalus kézműves foglalkozások mellett színpadi programok is színesítették, például Nagy Sándor Jászai-díjas művész fellépése. A gerincét pedig szentimrések adták. Köztük a művészeti iskola tanárai, s a már 15 éve működő Topogó Tánccsoport tagjai, de a legnagyobb sikert talán az óvodások aratták a szülők körében.

Kapcsolódó galéria

Szent Imrés családi nap a múzeumfaluban