Hősök napja – Május utolsó vasárnapján a magyar hősökre emlékeztek Nyíregyházán is
Fotó: Trifonov Éva

A magyar hősökre emlékeztek május utolsó vasárnapján, Nyíregyházán is beszédekkel, koszorúkkal, díszlövésekkel. Mindazokra, akik a 2001-es törvény megfogalmazása szerint „a vérüket ontották, életüket kockáztatták, vagy áldozták Magyarországért.” Az önkormányzat által szervezett, három helyszínes tiszteletadás-sorozat a Hősök temetőjében kezdődött.

Díszlövések a hősök tiszteletére

A Honvédsuli Hagyományőrző Egyesület díszlövése is teljessé tette a megemlékezést, melyen elhangzott: 4 millió embert soroztak be annak idején az Osztrák-Magyar Monarchia területéről. Közülük 661 ezren nem élték túl az első világháborút, ebből 350 ezer a mi honfitársunk volt – idézte vissza a tényeket emlékezőbeszédében dr. Ulrich Attila.

Legyen kiszámíthatóbb a jövőnk!

A Hősök temetőjében – Magyarország egyik legjelentősebb kegyeleti parkjában, ahol az első nagy világégés idején a nyíregyházi barakk kórházban elhunyt katonák nyugszanak – az alpolgármester hozzátette, miközben emlékezünk a hősökre, fontos, hogy vonjuk le a tanulságokat is.

– Azt kívánom mindannyiunknak, a jelenlévőknek, azoknak is, akik nincsenek itt, de Európában élnek, hogy a jövőnk az legyen békésebb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb, olyan, mint amely 2019, a COVID járvány ideje előtt megadatott nekünk.

Nemzeti ünnep is volt egykor

A főhajtáson dr. Vinnai Győző visszaidézte, az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején iktatták törvénybe, a hősök emlékünnepét egy 1924. évi törvénycikk rögzítette, sokáig nemzeti ünnep volt május utolsó vasárnapja. Nyíregyháza országgyűlési képviselője hozzátette, 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg, a rendszerváltozás után lehetett ünnepelni újra, s egy 2001-es törvény kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták, vagy áldozták Magyarországért.”

Sok hősünk van

A parlamenti képviselő kiemelte, nagyon sok hősünk van, talán túlontúl sok, sokszor bánt velünk mostohán a történelem, rengeteg háborúval. – Sok hőst nevelt ez az ország. Reméljük, hogy ezek, és a II. világháborús sírok az utolsók. Reméljük, hogy a jövőben nem lesz szüksége Magyarországnak olyan hősökre, akiknek az életüket kell adni a hazáért. Mert reméljük, hogy béke lesz, s ezért a békéért mindent meg is teszünk – fogalmazott. Nyíregyháza képviselője hozzátette, Magyarország kormánya békepárti, s mindig is az marad.

Példát mutattak

Az eseményen Vantal Zsolt ezredes felhívta a figyelmet: a hősökre, s nemcsak a hősi halottakra emlékezünk ilyenkor. Mindazokra, akik a századok során példát mutattak hazaszeretetből, önfeláldozásból és kötelességtudatból. Szerinte áldozatuk nem volt hiábavaló, ezt mutatja Magyarország több mint ezeréves fennállása is.

A békéért és biztonságért

A Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka kijelentette, másként és más eszközökkel, de a katonák ugyanúgy a hazáért, az itt élő emberek biztonságáért vívják a jelenkor küzdelmeit. – Az elmúlt években új kihívásokkal kellett és kell szembenéznünk. Nekünk, katonáknak, a szemünk előtt mindig a haza és annak szolgálata lebeg. A magyar katonák nap mint nap ugyanazért és ugyanúgy szolgálnak, mint ahogy azt tették egykor hősi honvédeink is, azért, hogy a magyar emberek és családok békében és biztonságban élhessenek hazánkban.

Főhajtások

Az önkormányzati szervezésű eseménysorozat első programja koszorúzásokkal ért véget.

A városi hagyományoknak megfelelően ezt követően a Hősök terén, az I. világháborús emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait a résztvevők, köztük dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője. Majd az Északi temetőben, a II. világháborús hősi emlékműnél fejeződött be a tiszteletadás-sorozat.

Kapcsolódó galéria

Hősök napja - megemlékezés a Hősök temetőjében