Hétvégén is nyitva lesz a Kormányablak – Több ezer okmány jár le június 30-ig

Rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. Május utolsó hétvégéjétől június végéig Nyíregyháza valamennyi, és hat vidéki település kijelölt kormányablaka fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között; pünkösdvasárnap kivételével.

Több ezer ember okmánya járt le város-, megye- és országszerte a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején. Ezek az iratok 2022. június 30-ig érvényesek. Azokat érinti a határidő, akiknek 2020. március 11-e és 2022. május 31-e között járt le vagy jár le a személyazonosító igazolványa, vezetői engedélye vagy útlevele, illetve az autója műszaki érvényessége. Nem érdemes viszont kivárni a határidő előtti napokat, ajánlott már most felkeresni a kormányablakokat.

Nem érdemes várni

Van egy általános eljárási határidő az okmányokkal kapcsolatban és ezért is nagyon fontos, hogy ütemezetten érkezzenek az ügyfelek, mert nagyobb terhelés miatt nyilván elhúzódhat a határidő, mire megkapják az okmányokat. Már nem él az a régi szabály, hogy csak időpontfoglalásra lehet jönni, előzetes időpontfoglalás nélkül is igénybe lehet venni az ország közel 300 kormányablakát, sőt a kormányablak buszokon is lehet ügyet intézni” – nyilatkozta dr. Galambos Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának vezetője.

Hétvégi nyitvatartás

A kormányablakok is készülnek a rohamra, ezért hétvégén is intézhetőek a lejárt személyi okmányok. Rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. Május utolsó hétvégéjétől június végéig Nyíregyháza valamennyi, és hat vidéki település kijelölt kormányablaka fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között; pünkösdvasárnap, vagyis június 5-e kivételével. Ezeken a napokon kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni.

Fél óra alatt elintézhető

Azt is fontos kiemelni, hogy nincs szükség előzetes időpontfoglalásra, várakozással és ügyintézéssel együtt átlagosan 30–60 perc alatt elintézhető az okmánycsere. Fontos tudni, hogy a jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt. A lejárt forgalmi engedélyek miatt nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni.