Sarki farkas hármas ikrek születtek
Fotó: Illusztráció

Sarki farkas hármas ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A 17 napos kölykök most estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, mely során az általános állapotfelmérés mellett testtömegmérés, ivarmeghatározás, féreghajtás és egyedi azonosítóval való ellátásuk is megtörtént.

A 2 éves anyaállat 63 napi vemhesség után hozta világra – a maga készítette kotorékban – kölykeit, a Nyíregyházi Állatpark egyik farkaskifutójának félreeső zugában. Bár a belga állatkertből érkezett nősténynek ez az első alma, nagyon gondoskodó anya. A 2 és fél hetes sarki farkas kölykök 6 hetes korukig anyatejjel fognak táplálkozni, majd fokozatosan szoknak át a szilárd táplálékra, amely a farkasok esetében elsősorban húst jelent.

A sarki farkas a farkas egyik alfaja, fehér bundával rendelkezik, de csak az ivarérettek ilyenek, a kicsik még barnák. Itt, az állatparkban egy saját maga által készített kotorékot hozott létre az anyaállat, amiben a kicsinyeit neveli” mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

A sarki farkas (Canis lupus arctos) a farkasok egyik legnagyobb testű alfaja, mely a tundrán él kisebb családi közösségekben, télen esetenként a családok nagyobb hordákba verődnek. A kicsik szeme már kinyílt, és hamarosan kúszás helyett már járni is képesek lesznek. Az ivarérettséget a nőstények 2 évesen, a hímek 3 évesen érik majd el.

A kölykök most 17 naposak, két hím és egy nőstény, most estek át az első vizsgálatukon. A kicsik 5 hetes koruk körül kezdik el felfedezni a környezetüket, és kezdenek majd szilárd táplálékkal táplálkozni” mondta dr. Csorba Máté állatorvos.

Az ismerkedési időszak 9 hetes korukig zajlik, addig jellemzően a kotorékban tartózkodnak, majd elkezdenek kijönni a felszínre is, és ezt követően majd 4 hónapos koruk körül kezdik meg folyamatosan követni a szüleiket – tette hozzá az állatorvos.