Aszály a Nyírségben – Már az év eleje is csapadékmentesen indult 2022-ben

A Nyírség döntő részén közepes méretű aszály van – mondja a FETIVIZIG szakembere. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján országos, áztató esőre a következő napokban és a hétvégén sem kell számítani, így nem enyhül az aszály.

Elsősorban az Alföldön nagy a vízhiány, több helyen már a nagyfokú aszály jelei láthatóak, de nem sokkal jobb a helyzet a Nyírségben sem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat részletes agrometeorológiai elemzést tett közzé a napokban, ahol azt írják, csak szórványos záporok, zivatarok várhatók, de országos, áztató eső nem lesz a héten. Egyes területekre jelentős mennyiség hullhat, de lesz olyan országrész, ahol egyáltalán nem esik majd. Így az aszály sem enyhül még a héten.

Rosszabb adatok

A térképen is látszik, hogy az ország több területén is megjelent az aszály és megyénk területén is egy közepes méretű aszályról beszélünk” – nyilatkozta a FETIVIZIG Vízrajzi és Adattári Osztály vezetője. Az idei év rendkívül csapadékmentesen indult, az első három hónapban 15–20 mm-rel kevesebb csapadék esett, mint az átlag.

Ez nagy riadalmat okozott szakmai körökben, hiszen ha ilyen rosszul indul az év, holott a téli hónapokban csapadék kellene, akkor mi lesz később? Szerencsére a helyzet kicsit javult áprilisban, hiszen volt csapadék. Egyedül ebben az egy hónapban volt idén átlagon felüli csapadék. Most májusra viszont újra fokozódott az aszályhelyzet, ez azt jelenti, hogy napjainkra egy közepes méretű aszály alakult ki a területen. A tározóinkat csak részlegesen tudtuk feltölteni, ez azt jelenti, hogy a rohodi, pazarnyi, szamosmenti tározóink üresek, a vajai és harangodi tározóban egy szerény, 25–30 százalékos feltöltöttség van” – mondta a szakember.

Mélyen van a talajvíz

Ez már egy tendencia, tette hozzá az osztályvezető, a hőségnapok száma jelentősen nőtt, az utóbbi 5–10 évben a talajvíz folyamatosan csökkent, ez azt jelenti, hogy a Nyírségben jelenleg 4–5 méter mélyen van a talajvíz. A sok éves átlaghoz képest 30 százalékkal alacsonyabb.

Amikor csapadék hullik, akkor átmenetileg javul az aszályhelyzet, ez azt jelenti, hogy a talaj 40–60 centiméteres felső rétegében nő a talajnedvesség. Működtetünk egy aszálymonitoring hálózatot, ami országosan 130 állomásból áll, a mi működési területünkön kilenc állomásból, itt aszály előrejelzéseket készítünk. A csapadék tevékenység idején javul is az aszályhelyzet a felső talajrétegekben, de az alsó talajrétegekben nem, tehát ott jelentős a talajvízhiány. Ennek javítására nagyobb beruházásokra, vízgazdálkodási létesítményekre kellenek” – tette hozzá az osztályvezető.

Hosszú távú megoldás

A felső rétegek talajnedvességén javítana, ha Medárd napja körül, június elején esne az eső, de ez a talajvízszintet nem tudja megemelni, tette hozzá Lucza Zoltán. Ahhoz, hogy a több méterre lesüllyedt talajvíz emelkedjen, több éves munkára és komoly beruházásokra van szükség. A Nyírség vízpótlását jelenleg tervezi a FETIVIZIG, amennyiben a Tiszából történő vízpótlás megvalósulna, meg tudnák javítani a térség vízháztartását. Hosszú távon csak ez okozna érdemi javulást.