Hírösszefoglaló: Útfejlesztések, újabb körforgalom, felújítás Sóstón, óvodaszünet

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Útfejlesztés Nyíregyházán: 18 utca lesz aszfaltos földútból az első ütemben

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 5 milliárd Ft vissza nem térítendő kormányzati támogatásban részesült, amelyet útfejlesztésre, útfelújításra fordít. A több ütemben és több városrészt érintően megvalósuló útfejlesztés első szakaszában földútból szilárd burkolatú aszfaltos út épül 18 utcában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/utfejlesztes-nyiregyhazan-18-utca-lesz-aszfaltos-foldutbol-az-elso-utemben-2021-07-27

Dr. Kovács Ferenc: már kezd kirajzolódni a körvonala Nyíregyháza legújabb körforgalmának

A Kállói út – Tünde utca kereszteződésében épül a modern elágazás, mely forgalomkorlátozással ugyan, de a kivitelezés időszakában is használható. Ez a 14. körforgalom a sorban, amit az elmúlt 8 évben építettünk, nem számolva ehhez hozzá a más módon biztonságosabbá, gyorsabbá tett közlekedési csomópontokat – osztotta meg bejegyzésében a hírt Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/dr.-kovacs-ferencmar-kezd-kirajzolodni-a-korvonala-nyiregyhaza-legujabb-korforgalmanak-2021-07-27

Dr. Kovács Ferenc: „folytatjuk az iskolai tornaterem-felújítási programunkat”

Újabb jó hírt osztott meg Dr. Kovács Ferenc polgármester a közösségi oldalán, egy nyertes projekt segítségével folytatódik az iskolai tornaterem-felújítási program a város intézményeiben.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/dr.-kovacs-ferenc-folytatjuk-az-iskolai-tornaterem-felujitasi-programunkat-2021-07-30

 

Felújítás – Mintegy 80 millió forintból korszerűsödött a Svájci Lak Sóstón

Mintegy 80 millió forintból korszerűsödött a Svájci Lak Sóstón. A panzió felújítására a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 33,4 millió forintos forrást nyert a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., a fennmaradó összeget saját forrásból pótolták. A Svájci Lak 11 szobája új bútorzatot kapott, megújult a fűtési rendszere, vízvezetéke, valamint a belső tereket is felújították.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felujitas-mintegy-80-millio-forintbol-korszerusodott-a-svajci-lak-soston-2021-07-27

 

Szolgáltató, ügyfélközpontú szemlélet az adóvégrehajtásban is az önkormányzatnál

Az önkormányzati adóhatóságnak az adótartozás behajtására vonatkozó jogosultsága és egyben kötelezettsége jogszabályon alapul. Az adótörvények pontosan meghatározzák azt, hogy az adózó mely időpontig tehet pótlékmentesen eleget fizetési kötelezettségének. Ezt az időpontot nevezzük esedékességnek. Amennyiben az adózó az adótartozást esedékességig nem vagy nem teljes összegben fizeti meg, az adóhatóság megindítja a végrehajtási eljárást. Az alábbiakban dr. Kása Brigitta aljegyző részletes tájékoztatását olvashatják a témában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szolgaltato-ugyfelkozpontu-szemlelet-az-adovegrehajtasban-is-az-onkormanyzatnal-2021-07-30

 

Óvodaszünet – Udvari játék és tetőcsere

Csupán két-két hetes nyári szünet van a nyíregyházi óvodákban, váltott rend szerint. Éppen ezért nem jelöltek ki ügyeletes helyet. Eközben a város 35 intézménye közül 16 helyen zajlik a felújítás. Az önkormányzat 300 millió forintot különített el a feladatra.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ovodaszunet-udvari-jatek-es-tetocsere-2021-07-29

Fakivágás – 11 sérült, kiszáradt fát vágnak ki Sóstón a központi parkban

11 sérült, kiszáradt fát vágnak ki Sóstón a központi parkban, a Környezetvédelmi Kerekasztal és a Zöld Akciócsoport egyetértésével. A parkrendezés része annak az egymilliárd forintos európai uniós forrásból megvalósuló attrakciónak, amely egy Magyarországon egyedülálló szökőkutat is magában foglal. A projekt és a fásítási programok keretében közel 230 új fát, több mint ezer cserjét és bokrot ültetnek majd el a városrészen.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fakivagas-11-serult-kiszaradt-fat-vagnak-ki-soston-a-kozponti-parkban-2021-07-28


Támogatás a startup cégeknek – Összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek a vállalkozások

Tízmilliárd forintot fordít a kormány a magyar startup cégek támogatására. Korábban nem volt ilyen mértékű program az országban. Legkevesebb 300 millió, de akár másfél milliárd forint befektetési összegre is lehet jelentkezni a Széchenyi Alapoknál – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be. Magyarországon jelenleg ezer felett van a startupok száma, ezek összesen 25 ezer szakembernek adnak munkát.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tamogatas-a-startup-cegeknek-osszesen-10-milliard-forintot-igenyelhetnek-a-vallalkozasok-2021-07-27

Infrastrukturális fejlesztések finanszírozásáról is döntöttek a megyeházán

A Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésen 15 szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélül döntött két megyei TOP-os beruházás költségeiről. Az Apagyi Ipari Park, illetve a nagykállói infrastrukturális fejlesztések finanszírozása 250 milliónál is nagyobb összeget, 100%-os, vissza nem térítendő uniós támogatást jelent. Emellett televíziónk kérdésére válaszolt a következő 7 esztendő terveiről és lehetőségeiről is a megyei elnök.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/rendkivuli-kozgyules-infrastrukturalis-fejlesztesek-finanszirozasarol-is-dontottek-2021-07-28

 

15 százalékkal nőtt a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a gólyák száma

Sikeres felvételi eljárást könyvelt el a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. 15 százalékkal több hallgató kezdi a tanévet szeptemberben. Nyíregyháza mellett Szolnokon és Beregszászban is zajlik majd az oktatás. A pótfelvételi során állami ösztöndíjas helyekre is lehet pályázni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/15-szazalekkal-nott-a-debreceni-egyetem-egeszsegugyi-karan-a-golyak-szama-2021-07-27
 

PET Kupa – Idén először nyíregyházi csapat is indul, az önkormányzat támogatásával

Tizenhat rajthoz álló csapattal, idén először nyíregyházi hajóval indul a IX. Felső-Tiszai PET Kupa a hétvégén. Nyíregyháza MJV önkormányzata mintegy 350 ezer forinttal támogatja a PETrekészek csapatát, melyet a 22 induló nevezési díjára, szállására és étkezésére használnak fel.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/pet-kupa-iden-eloszor-nyiregyhazi-csapat-is-indul-az-onkormanyzat-tamogatasaval-2021-07-30

 

Július elsejétől tilos bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala

Július elsejétől jogszabály tiltja a konkrétan meghatározott összetételű és falvastagságú műanyagok forgalomba hozatalát. Türelmi idő érvényes a készlet erejéig, sőt várható még a pontos szabályozás. A Kormányhivatalok új dolgozókat vettek fel a környezetvédelemmel összefüggő feladatok ellenőrzésére.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/julius-elsejetol-tilos-bizonyos-egyszer-hasznalatos-muanyag-termekek-forgalomba-hozatala-2021-07-27

Különleges gyűjtemény – Veterán autókat láthat a közönség a Kállay-házban augusztusban

Egy különleges autógyűjteményt is láthatnak majd azok, akik ellátogatnak a felújított Kállay-házba augusztus 14-én. Családi napot szerveznek, ahol bemutatják a Kállay Gyűjteményt, fellép Tóth Andi és az Abrakazabra zenekar, illetve számos kiegészítő programmal várják majd a vendégeket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kulonleges-gyujtemeny-veteranautokat-lathat-a-kozonseg-a-kallay-hazban-augusztusban-2021-07-26

 

Kezdődik az őznász – Fokozódik a balesetveszély az utakon

Kezdődik az őzek párzási időszaka, ilyenkor fokozódik a balesetveszély az utakon. A vadászok az autósoknak azt javasolják, még a szokásosnál is figyelmesebben közlekedjenek, ha bármilyen mozgást érzékelnek az út mellett, lassítsanak. Fontos kiemelni, hogy lopásnak számít, ha valaki hazaviszi az elütött őzet egy esetleges baleset után.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kezdodik-az-oznasz-fokozodik-a-balesetveszely-az-utakon-2021-07-26