PET Kupa – Idén először nyíregyházi csapat is indul, az önkormányzat támogatásával
Fotó: Illusztráció / petkupa.hu

Tizenhat rajthoz álló csapattal, idén először nyíregyházi hajóval indul a IX. Felső-Tiszai PET Kupa a hétvégén. Nyíregyháza MJV önkormányzata mintegy 350 ezer forinttal támogatja a PETrekészek csapatát, melyet a 22 induló nevezési díjára, szállására és étkezésére használnak fel.

A hagyományokhoz híven a IX. Felső-Tiszai PET Kupára is szeretettel várják azokat az érdeklődőket, helybélieket és a Tiszán szabadságukat töltő vendégeket, akik szeretnének bepillantani a hulladékgyűjtő mozgalomba, érdeklődnek a környezet- és természetvédelmi, valamint a kulturális programok iránt. A hajós flottába való jelentkezés már hónapokkal ezelőtt betelt. Hétvégén a tiszabecsi kempingben pillepalackokból építik meg hajóikat a csapatok, majd hétfőn délelőtt az ünnepélyes megnyitó után rajtol a mezőny.

„Egy szép számú, 22 fős csapatot sikerült összeverbuválnunk, lelkes amatőrökből, illetve gyerekek is színesítik a társaságunkat. Most hétvégén kezdjük a hajó építését, egy postakocsi formájú hajót álmodtunk meg, ami teljes egészében újrahasznosított, hulladékanyagokból épül fel, és ezze vágunk neki, hogy minél több hulladéktól megtisztítsuk a Tiszát és árterét.” - mondta el Dr. Kiss Csaba, csapattag.

A nyíregyházi PETrekészek csapata már elkezdte a közös munkát, az elmúlt hetekben összegyűjtötték azokat a másodfelhazsnálású, hulladékanyagokat, amelyek a hajó megépítéséhez szükségesek. Ehhez nem csak PET palackokat, de például a bontás előtt álló stadionból származó székeket is kaptak, emellett pedig a nyíregyházi önkormányzat is támogatja az induló csapatot.

„Zseniális volt az önkormányzat segítőkészsége, azon dolgoztak, hogy hogyan tudják a legjobban támogatni a csapatot, sikerült egy 350 ezer forintos támogatást kapnia a csapatnak, amelyből a nevezési díj, a szállás és az étkezés így fedezve lesz.” - tette hozzá Berberovics-Sóvári Viktória, a csapat mentora.

A nyíregyházi csapat célja a legtöbb hulladék összegyűjtése. Tavaly mintegy 10 tonna szemetet gyűjtöttek a csapatok, idén ezt is szeretnék felülmúlni.