Óvodaszünet – Udvari játék és tetőcsere
Fotó: Archív

Csupán két-két hetes nyári szünet van a nyíregyházi óvodákban, váltott rend szerint. Éppen ezért nem jelöltek ki ügyeletes helyet. Eközben a város 35 intézménye közül 16 helyen zajlik a felújítás. Az önkormányzat 300 millió forintot különített el a feladatra.   

Ez a nyár sem olyan, mint a többi, hiszen tavasszal az oktatási intézményekben rendkívüli szünetet rendeltek el a pandémia miatt. Március 8–tól április 18–ig nem fogadtak kicsiket az óvodákban, csak a védekezésben dolgozó szülők gyerekeit. Lassan elfogytak a szabadságok, emiatt szükséges módosítani, rövidíteni a nyári szünetet.

„Úgy döntött a közgyűlés, illetve az illetékes bizottság, hogy a lehető legrövidebb időre szűkítjük nyáron az óvodai zárva tartást. Ez azt jelenti, hogy kizárólag két hétig lesznek zárva az óvodák, és ez is két turnusban történik. Az első zárva tartás most zárul a héten. Ez az óvodák felét jelenti. Hozzáteszem, 35 feladatellátási helyen történik óvodai ellátás Nyíregyházán. Az óvodák másik fele augusztus 1-től az első két hétben lesznek zárva. Az óvodákkal egyeztettünk, és erről a szülőket természetesen tájékoztattuk.” - nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Úgynevezett ügyeletes óvoda nincs, hiszen az intézmények fele nyitva van, tehát megoldható a gyerekek elhelyezése. A bezárás idején zajlik a szokott nyári karbantartás, ami szükséges annak ellenére is, hogy az elmúlt években a város valamennyi intézményét felújították.

„Örvendünk annak, hogy valamennyi nyíregyházi óvoda fel lett újítva. Sajnos ezek nem tudnak lefedni minden lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy 16 óvodában nyáron is lesznek felújítási munkák. Olyanok, amik a nagy óvodafelújításból kimaradtak. Óvodai udvar csapadékvíz megoldása, olyan tetőnek a szigetelése, ami kimaradt. Tisztasági festések, térburkolat, kerítésjavítás, támfal megerősítés, játszóeszközök kicserélése, tehát nagyon sok feladat van. Az önkormányzat intézményi felújításra saját forrásból az idén közel 300 milliót fordít.”  - folytatta az alpolgármester.

Ennek egyharmadát – tehát több, mint 100 millió forintot – az óvodai felszerelések megújítására költik.

A nyári szünet idején dolgoznak például a Kereszt utcai óvodában, Rozsrét és Mandabokor, a felsősimai intézményben, a Búza utcán vagy a Benczúr téri óvodában is. Lesz, ahol sószobát alakítanak ki, filagória készül, máshol megújulnak az udvari játékok, vagy a konyha.