15 százalékkal nőtt a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a gólyák száma

Sikeres felvételi eljárást könyvelt el a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. 15 százalékkal több hallgató kezdi a tanévet szeptemberben. Nyíregyháza mellett Szolnokon és Beregszászban is zajlik majd az oktatás. A pótfelvételi során állami ösztöndíjas helyekre is lehet pályázni.

Még tart az előző tanév a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, közben megszülettek a következő tanév felvételi eredményei. A pandémia miatt ugyanis tovább tart a tanév az egyetem orvos–egészségügyi területein. A mentőtiszti képzés nyíregyházi gyakorlati óráit sem tudták megtartani, így a júliusi szakmai képzés után augusztus 20-a után lesznek a záróvizsgák. Közben pedig ismertek lettek a 2021-22-es tanév felvételi adatai.

„Idén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára 366 hallgatót vettünk fel. A nappali képzések közül a legnépszerűbb szakok a mentőtiszt és a védőnő szakok voltak, illetve levelező képzések közül a szociális munkás szak volt a legkedveltebb.” - tájékoztatott Dr. Sárváry Attila, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatási dékánhelyettese.

Három helyen folytat oktatást a kar, nyilván a nyíregyházi campuson, de 2021 szeptemberétől a szolnoki campuson indítják a védőnő és az ápoló képzést levelező tagozaton. Emellett van egy beregszászi kihelyezett képzés is.

Duális és gyakorlati képzésben folyamatosan bővítik a partnerek körét, jelenleg 12 intézménnyel van együttműködési megállapodása az egyetemnek.

„A pótfelvételi eljárásra 2021. július 29. és augusztus 8. között jelentkezhetnek a hallgatók. Azok, akiket vagy nem vettek fel sehova, vagy nem jelentkeztek az általános felvételi eljárás során egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az orvos– és egészségtudományi alapképzésekre még állami ösztöndíjas helyek is rendelkezésre állnak, illetve a kiterjesztett hatáskörű ápoló mesterképzésre is.” - emelte ki a dékánhelyettes.

2021 szeptemberétől már három angol nyelvű képzést indítanak – nyilván külföldi diákoknak - a korábbi  egészségügyi szociális munka mesterképzés mellett az ápoló alapképzést, illetve a szociális munka és szociális gazdaság mesterképzést is tervezik 10–12 fiatal részvételével.