Támogatás a startup cégeknek – Összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek a vállalkozások
Fotó: Illusztráció

Tízmilliárd forintot fordít a kormány a magyar startup cégek támogatására. Korábban nem volt ilyen mértékű program az országban. Legkevesebb 300 millió, de akár másfél milliárd forint befektetési összegre is lehet jelentkezni a Széchenyi Alapoknál – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be. Magyarországon jelenleg ezer felett van a startupok száma, ezek összesen 25 ezer szakembernek adnak munkát.

Látványkonyhában készülnek az újragondolt tésztaételek Nyíregyháza legújabb éttermében.

Egy testvérpár, illetve egy harmadik társuk nyitotta meg a napokban ezt a tésztabárt. Külföldi konyhákban, többek között Michelin-csillagos éttermekben tanulták a mesterségüket, a tudásukat pedig most itthon kamatoztatják. Az ötlet nagyjából fél évvel ezelőtt jutott eszükbe, az étlapon most magyaros és nemzetközi ételeket is kínálnak friss, házi készítésű tésztákból.

Százmilliós támogatás

A startupokat a kormány is támogatja, a pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy soha nem látott összeget, összesen 10 milliárd forintot oszt közöttük szét a kormány. A befektetést nem közvetlenül a startup vállalat kapja, hanem az induló vállalkozásokkal foglalkozó szakmai vállalat – emelte ki. Az egyes befektető vállalkozások legkevesebb 300 millió, de akár 1,5 milliárd forint befektetési összegre jelentkezhetnek a Széchenyi Alapoknál – tette hozzá. A Széchenyi Alapok 2011 elején kezdte meg működését, fennállásának 10 éve alatt több mint 120 befektetést és 40 feletti exitet hajtott végre. Eddig több mint 30 milliárd forintot helyezett ki, amelynek eredményeképpen ma már 80 portfólió társaságot és 108 milliárd forintot kezel – olvasható az alapkezelő beszámolójában.

Széchenyi Alapok

Magyarországon 1000 felett van a startup cégek száma, ezek a társaságok 25 ezer szakembernek adnak munkát. Esetükben nem lehet elvárás, hogy mindegyik támogatott kezdeményezés sikeres legyen, sok esetben a többedik próbálkozás hozza meg a kívánt eredményt. Magyarországon már megvan az a hozzáértő szakember csapat, amely meg tudja ítélni, hogy mibe érdemes befektetni, ezen a területen a Széchenyi Alapok tízéves tapasztalattal rendelkezik – tette hozzá Varga Mihály. Az alapkezelő induló vállalkozásokra szakosodott inkubátorokat és úgynevezett akcelerátorokat tőkésít fel a tízmilliárd forintos keretösszeggel – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.