Kezdődik az őznász – Fokozódik a balesetveszély az utakon
Fotó: Illusztráció / turistamagazin.hu

Kezdődik az őzek párzási időszaka, ilyenkor fokozódik a balesetveszély az utakon. A vadászok az autósoknak azt javasolják, még a szokásosnál is figyelmesebben közlekedjenek, ha bármilyen mozgást érzékelnek az út mellett, lassítsanak. Fontos kiemelni, hogy lopásnak számít, ha valaki hazaviszi az elütött őzet egy esetleges baleset után.

Az őzeknek most van a szaporodási időszaka, ezt szakmai nyelven üzekedésnek hívják. Az ország déli részén valamikor július közepével kezdődik és majd augusztus közepén az ország északi végén zárul ez az időszak. Nem minden területrészen indul el egyszerre az üzekedés, egy-egy megyén, de akár vadászterületen belül is eltérő lehet a kezdés és a befejezés. Ezt előre nem lehet meghatározni, így az autósok jó, ha már július közepétől nagyobb körültekintéssel közlekednek az utakon.

Napközben is aktívak

A fő veszélyt az jelenti, hogy a bakok úgy kergetik a sutákat, hogy nem figyelnek a környezetre, bármikor átszaladnak az utakon.

„A másik fő veszély az, hogy az őz egyébként normális életvitel mellett hajnalban és alkonyatkor mozog többet, ilyenkor viszont üzekedési időszakban egész nap mozog és mivel többnyire napközben autózunk, ilyen módon sokkal nagyobb az esély, hogy találkozzunk velük az úton. Különösebben nem kell félni, nem kell azt gondolni, hogy mi most lépten-nyomon őzzel fogunk találkozni az úton, de nyilván a lehetősége kicsit nagyobb, viszont a jó hír az, hogy maga az aktív üzekedési időszak, amikor valóban nagyon sokat mozognak, az másfél hét, tehát hamar véget ér.” – mondta Fazekas Gergely, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének titkára.

Ha az autósok bármilyen mozgást érzékelnek, gondolkodás nélkül lassítsanak – ezt javasolják a vadászok.

Baleset esetén

Ha mégis megtörténik a baj és a vad nem tudott elszaladni a helyszínről, hanem megsérült, akkor nem csak az autó tulajdonosának, hanem a vadásztársaságnak is kára keletkezett.

„A vad és gépjármű ütközése az két veszélyes üzem találkozása, tehát az autóvezetés is veszélyes üzem, illetve a vadgazdálkodás is veszélyes üzem. Ha egyik félnek sem róható fel semmiféle olyan tevékenység, ami miatt bekövetkezett a baleset, akkor mindenki viseli a saját kárát. Nyilván ettől még ott marad a helyszínen az elpusztult vad, amiért a rendőrséget kell értesíteni. Itt a megyében a rendőrségnek egy nagyon komoly adatbázisa van a megyei kamarával együttműködve, ahol szerepel az összes vadász. Értesítik a hivatásos vadászt, aki ki fog menni és el fogja onnan rendezni az őznek a földi maradványait, illetve a rendőrség jegyzőkönyvét is ellenjegyzi, ha szükséges, hogy valóban történt baleset és hogyan történt.” – tette hozzá a titkár.

Ha valaki elviszi az őzet a baleset helyszínéről, akkor az lopásnak minősül, ha például egy trófeás bakról van szó, akkor az több százezer forintot is érhet, ami már átlépheti a bűncselekmény határát is – tette hozzá a Fazekas Gergely.

Veszélyes szakaszok

A veszélyes útszakaszokat KRESZ táblák is jelzik, de mindenhol figyelni kell, ahol a növényzet teljesen kiér az út mellé. Jellemzően nem a kultúrnövényekkel van a baj, hanem a bokros, erdős területekkel, illetve az új építésű utakkal, például a nyugati elkerülőnél idén tavasszal is volt olyan hét, hogy négy őzet is elütöttek.