Július elsejétől tilos bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala
Fotó: Illusztráció / femina.hu

Július elsejétől jogszabály tiltja a konkrétan meghatározott összetételű és falvastagságú műanyagok forgalomba hozatalát. Türelmi idő érvényes a készlet erejéig, sőt várható még a pontos szabályozás. A Kormányhivatalok új dolgozókat vettek fel a környezetvédelemmel összefüggő feladatok ellenőrzésére.

A második félévtől tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala - jelent meg az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Vajon hogyan érinti a jogszabályváltozás a mindennapokat?

„Nincs alternatív megoldás, mi azt az igéretet kaptuk, hogy marad minden a régiben, esetleg a falvastagságon változtatnak. Mi nem halmoztunk fel készleteket, ami jön helyette, amivel pótolják, azzal fogunk élni” - nyilatkozta Tárnok Krisztina, a Marci Menübirodalma étteremvezetője.

A nagykereskedések továbbra is ellátják az igényeket, legalábbis a készletek erejéig, illetve mindaddig, amíg a környeztvédelmi és gazdálkodási stratégiának nem készül el valamennyi területre érvényes utasítása. 

„Kormányrendelet tiltja az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. Ilyen például a fültisztító pálcika, a műanyag kés, kanál, villa, tányér vagy a 15 mikronnál vastagabb nejlonzacskók, melyek nem lebomlók. Ezeknek az elsődleges forgalmazását tiltotta meg a jogszabály. Ez egy nagy koncepció, hiszen tavaly a kormány elfogadta a klímavédelmi tervet, aminek része a körforgásos gazdaságra való áttérés, azaz a hulladékgazdálkodásban is egyfajta stratégiai megújulás” - tájékoztatott Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár–Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Osztály főosztályvezetője.

Ennek első lépése, az egyszer használatos műanyogok betiltása. Egy év haladékot kaptak a termelők és a kereskedők, hogy felkészüljenek a változásra. Így a 15 mikron feletti nem lebomló zacskók is eltűnnek majd a boltokból. Bizonyos termékekre nem terjed ki a rendelet, így például a kisgyermekeknek készült poharakra vagy az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakra és pálcikákra.

A magyar kis- és középvállalkozások új technológiák kifejlesztésére kapnak támogatásokat, de szóba került az újrahasznosítás kapcsán a műanyaggal együtt a visszaváltható üvegek kérdésköre is.

„Idén márciusban megalakult a Kormányhivatalon és a főosztályon belül a Hulladékgazdálkodási Hatóság. Július elsejétől ez a hatáskör is hozzánk tartozik, az ellenőrzés feladatával. Vagy közérdekű bejelentés alapján megyünk ki, illetve most ezeknek a gyártó cégeknek az ellenőrzését tervezzük nyáron, előre bejelentett módon visszaellenőrizve, hogyan forgalmaznak. Ezek visszaellenőrzése fog történni.” - folytatta a főosztályvezető.

A szakember azt is elmondta, hogy kilogrammonként határozzák meg a bírságtételeket, mely mennyiségtől függően akár több millió Forint is lehet. Egy azonban biztos, a közeljövőben további pontosítás várható a jogszabályban. Az úgynevezett zöldhatóság megyénkben is több mint tucatnyi szakembert foglalkoztat, akiknek elsődleges feladata az illegális szemétlerakók felszámolása.