Hírösszefoglaló: megújul a múzeum, diákokat jutalmaztak, változó szabályok és vörös kód

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. A legfontosabb hírek egy helyen!

Megújul a Jósa András Múzeum – Múzeumi finisszázs januárban

A következő két esztendőben közel 3 milliárd forintért megújul és bővül a Jósa András Múzeum épületegyüttese. Januárban kedvezményes áron még látogathatják az állandó kiállításokat, és búcsúzhatnak el a látogatók az épülettől, mely 2024-ben varázslatos, XXI. századi formában nyílik újra.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megujul-a-josa-andras-muzeum-muzeumi-finisszazs-januarban-2022-01-10

josa.jpg

Tehetséges diákokat jutalmaztak – Különböző eszközöket kaptak az önkormányzattól

Többek között laptopot, mikroszkópszettet és fényképezőgépet kapott tíz tehetséges diák a városházán. A tanulók saját érdeklődési körük alapján kaptak különböző eszközöket, amelyek segítik majd őket a továbbiakban. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-ben nyerte el a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat, az ezzel járó támogatásból vásárolták az eszközöket, ezt a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal javasolta.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tehetseges-diakokat-jutalmaztak-kulonbozo-eszkozoket-kaptak-az-onkormanyzattol-2022-01-13

diak.jpg

Változnak a járványügyi szabályok – Rövidebb karantén és oltási igazolvány februártól

Több változás is életbe lép a járványügyi szabályok kapcsán február 15-től. A védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, a karantén ideje pedig hét napra rövidül. Február közepétől csak az számít oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást vagy a második oltását hat hónapon belül vette fel. Ez viszont csak a 18 éven felüliekre érvényes.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/valtoznak-a-jarvanyugyi-szabalyok-rovidebb-karanten-es-oltasi-igazolvany-februartol-2022-01-14

szabalyok.jpg

Oltási akciók – A kampány fokozza az oltakozási hajlamot, az egészségügyi intézmények pedig bővítik oltási kapacitásaikat

Az oltási kampány fokozza az oltakozási hajlamot, az egészségügyi intézmények pedig bővítik oltási kapacitásaikat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagintézményeiben, a megye 6 városában, januárban minden hétvégén van lehetőség regisztráció és időpontfoglalás nélkül a 12 év feletti kamaszok és a felnőtt lakosság számára védettséget szerezni vagy erősíteni a szervezet immunválaszát. Az intézmény gyermekgyógyászai Nyíregyházán, Mátészalkán és Fehérgyarmaton várják – regisztrációt és időpontfoglalást követően – az 5–11 éves gyermekeket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oltasi-akciok-a-kampany-fokozza-az-oltakozasi-hajlamot-az-egeszsegugyi-intezmenyek-pedig-bovitik-oltasi-kapacitasaikat-2022-01-10

oltas.jpg

Újabb oltási akció – Januári hétvégék a nyíregyházi háziorvosoknál

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság tájékoztatója szerint Települési Oltási Akciónapok voltak és lesznek januárban. Péntek délután 14-től 18-ig, illetve szombaton 10–18 óráig, előzetes időpontfoglalás vagy regisztráció nélkül vehetik fel a COVID elleni védőoltást a kijelölt háziorvosoknál. A rendelőkben, illetve a nyíregyházi webportálon, de szinte minden helyi honlapon tájékozódhatnak az aktuális menetrendről.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujabb-oltasi-akcio-januari-hetvegek-a-nyiregyhazi-haziorvosoknal-2022-01-12

ujabb akcio.jpg

Életbe lépett a vörös kód – Nyíregyházán még van kapacitás az éjjeli menedékhelyen

Csütörtök este nyolc órától hétfő reggelig vörös kód jelzés lépett életbe a Dél-alföldi és az Észak-alföldi régiókban. A vörös kód riasztás alatt a szociális bentlakásos intézmények kötelesek fogadni minden olyan, a hideg miatt veszélyeztetett embert, akiket a regionális diszpécserszolgálatok hozzájuk irányítanak. Nyíregyházán nincs kapacitáshiány, az éjjeli menedékhely még tud fogadni hajléktalanokat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/eletbe-lepett-a-voros-kod-nyiregyhazan-meg-van-kapacitas-az-ejjeli-menedekhelyen-2022-01-14

voros kod.jpg

Hajléktalanhelyzet – Nyíregyházán mindenkit befogadnak

Nyíregyházán megoldott és jól működő a hajléktalanokat ellátó rendszer. Az éjszakai menedékhely kihasználtsága idén nem érte el a tavalyi szintet, de már így is túlteljesíti a befogadóképességét. Ennek ellenére mind a nappali melegedő, mind az éjszakai menedékhely felkészült arra, hogy befogadjon minden bajba jutottat. Az emberi erőforrások minisztere az időjárási viszonyokra való tekintettel elrendelte az Észak- és Dél-Alföldön az úgynevezett vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hajlektalanhelyzet-nyiregyhazan-mindenkit-befogadnak-2022-01-13

hajlektalan.jpg

Bevonultak a tartalékos katonák – 24 fő kezdte meg a féléves képzést Nyíregyházán

24 önkéntes tartalékos katona kezdte meg a kiképzést január 5-én, Nyíregyházán. A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz vonultak be a katonák, ahol elindult a hat hónapos kiképzésük. Az önkéntesek elméleti oktatáson és különböző gyakorlatokon vesznek részt, illetve fizetést is kapnak a félév során.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/bevonultak-a-tartalekos-katonak-24-fo-kezdte-meg-a-feleves-kepzest-nyiregyhazan-2022-01-11

katona.jpg

Jégre lépni tilos! – Sem a Sóstói-tó, sem a Bujtosi-tó jege nem alkalmas korcsolyázásra

Tilos és életveszélyes a Bujtosi-tó jegére lépni, hiába volt hideg téli idő az elmúlt napokban, a jég vastagsága alig nőtt néhány centiméterre. A következő napokban is hideg idő várható, de ennek ellenére továbbra sem lesz alkalmas a téli sportolásra sem a Bujtosi-tó, sem a Sóstói-tó jege.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jegre-lepni-tilos-sem-a-sostoi-to-sem-a-bujtosi-to-jege-nem-alkalmas-korcsolyazasra-2022-01-12

jeg.jpg

Védeni kell a vízórákat – Fagykár esetén a felhasználót terhelik a költségek

Az elfagyott vízórára a szolgáltatás hiánya hívja fel a figyelmet, de olyan is előfordulhat, hogy kifolyik a víz az aknába, ez pedig jelentős károkat okozhat. A meteorológiai előrejelzések alapján további hidegre lehet számítani még a jövő héten is, ezért a szolgáltató kéri a fogyasztókat, hogy aki még nem téliesítette berendezéseit, tegye meg, mielőtt probléma adódna.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/vedeni-kell-a-vizorakat-fagykar-eseten-a-felhasznalot-terhelik-a-koltsegek-2022-01-14

vizora.jpg

Ingatlanpiac – További emelkedés várható 2022-ben is

Az elmúlt évben jelentősen átalakult az ingatlanpiac keresleti oldala. A pandémia továbbra is a mindennapi életünk része, aminek következtében a vevők lakásvásárlási motivációja is jelentősen megváltozott. Nyíregyházán tovább emelkedett a kereslet, ezzel együtt pedig az ingatlanárak és a kihelyezett hitelek mennyisége is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ingatlanpiac-tovabbi-emelkedes-varhato-2022-ben-is-2022-01-12

ingatlan.jpg

Autópiac – Rekordévet zárhatott 2021-ben a magyar használtautó-piac

Rekordévet zárhatott 2021-ben a magyar használtautó-piac, és idén még inkább felélénkülhet az import, hiszen még mindig komoly fennakadások vannak az autógyárakban. Ebben az iparágban is felléptek ellátási problémák, ezen belül leginkább a csiphiány, az alapanyag-drágulás és az infláció okoz gondot, idehaza pedig a forint leértékelődése növeli az árakat. Ennek következtében mind az új-, mind a használtautó-piacon tovább emelkedhetnek az árak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/autopiac-rekordevet-zarhatott-2021-ben-a-magyar-hasznaltauto-piac-2022-01-13

auto.jpg

Új támogatási forma elektromos kerékpár vásárlására

2022 januárjától a lakosság számára már nem érhetők el az elektromos kerékpárok vásárlását támogató pályázatok, azonban a cégek számára új lehetőség, hogy a cafetériába építve támogathatják a munkavállalóikat ilyen eszközökkel. A korábban elnyert pályázatokat folyamatosan be lehet váltani, sőt, akár a kereskedők közötti átjárhatóság is megengedett.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-tamogatasi-forma-elektromos-kerekpar-vasarlasara-2022-01-13

kerekpar.jpg

Felvételi: három tagozatra várja a diákokat a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

Több mint három évtizede indult a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola, ma Szakgimnázium. Az országos beiskolázású intézménybe határon túlról is érkeznek fiatalok, akik a következő hetekben adnak számot tehetségükről. Központi írásbelit nem kérnek a jelentkezőktől, sokkal inkább művészi kvalitásaik számítanak. A jelenlétire tervezett felvételi, szakmai alkalmassági gyakorlati vizsga február 28-án és március 1-jén lesz.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felveteli-harom-tagozatra-varja-a-diakokat-a-nyiregyhazi-muveszeti-szakgimnazium-2022-01-11

muveszeti.jpg

Türelem és kitartás – A szakember szerint ezek az életmódváltás legfontosabb tényezői

Rendszeres mozgás, egészséges ételek és vitaminok – a szakember szerint ezek szükségesek ahhoz, hogy az életmódváltás hosszú távon is sikeres legyen. Akik korábban nem mozogtak, ne heti hét edzéssel kezdjék a váltást és a divatdiétákat sem érdemes kipróbálni, ha nem szeretnénk a könnyen leadott kilókat pár hét múlva, akár duplán visszaszedni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/turelem-es-kitartas-a-szakember-szerint-ezek-az-eletmodvaltas-legfontosabb-tenyezoi-2022-01-12

eletmod.jpg

Milliókat lehet spórolni pár száz forinttal – Külföldi kirándulás csak utasbiztosítással

Akár már napi pár száz forintért is lehet utasbiztosítást kötni, viszont nem az ár, hanem a külföldi tevékenységünk alapján érdemes választani a lehetőségek közül. Bár az Európai Unió országaiban az előre kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya az állami kórházakban érvényes, az orvosi ellátás mértéke és a kártyával elérhető szolgáltatások országonként eltérőek lehetnek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/milliokat-lehet-sporolni-par-szaz-forinttal-kulfoldi-kirandulas-csak-utasbiztositassal-2022-01-12

biztositas.jpg

Ökumenikus imahét - A keresztény egyházak közös eseménye zajlik január 16-tól

Volt már előzménye az Ökumenikus imahétnek, amikor 1926-ban az egyházak világtanácsa meghirdette az eseményt. A cél a Krisztus-hívők egysége. A nyitó istentiszteletet hazánkban 2022. január 16-án, vasárnap 18 órától tartják Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán református püspök.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/okumenikus-imahet-a-kereszteny-egyhazak-kozos-esemenye-zajlik-januar-16-tol-2022-01-14

imahet.jpg