Türelem és kitartás – A szakember szerint ezek az életmódváltás legfontosabb tényezői

Rendszeres mozgás, egészséges ételek és vitaminok – a szakember szerint ezek szükségesek ahhoz, hogy az életmódváltás hosszú távon is sikeres legyen. Akik korábban nem mozogtak, ne heti hét edzéssel kezdjék a váltást és a divatdiétákat sem érdemes kipróbálni, ha nem szeretnénk a könnyen leadott kilókat pár hét múlva, akár duplán visszaszedni.

Az újévi fogadalmak jelentős része az egészséges életmódhoz, a fogyáshoz köthetők és mint minden mást, ezt is hirtelen akarja mindenki. Nem számít, hogy esetleg évek alatt csúsztak fel a plusz kilók, a változást 1-2 hét alatt szeretnénk látni. A szakember azonban arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy a hirtelen elkezdett és túl aktív sportolás nem egészséges és hosszú távon nem is tartható. Így aki korábban nem élt túl aktív életet, ne heti hét edzéssel kezdje az életmódváltást.

A megfelelő egyensúly

Az egészséges élet fontos eleme a mozgás, de ez megfelelő étkezés nélkül önmagában nem elegendő, Lugosi Mónika úgy fogalmazott, 70 százalékban az étkezés és 30 százalékban a mozgás határozza meg a sikerességet.

Az a baj, hogy általában csak egy darabig tartjuk be ezeket az életmódváltó programokat. Régen úgy hívtuk, hogy diétás programok és a diétában benne van, hogy kampányszerűen végezzük ezeket a dolgokat, de ez így nem működik. Én azt gondolom, hogy a legtöbben ott vétik a hibákat, hogy az elején túlságosan lelkesek, túledzésbe is kerülnek vagy túlon túl drasztikusan végzik a feladataikat. Mindig a harmóniát kell megtalálni, a megfelelő arányokat és akkor lesz igazán hosszú távú, tartós és jó eredmény” – nyilatkozta Lugosi Mónika aerobikoktató, fitnesz- és személyi edző.

Fontos a fokozatosság

Mielőtt belevág valaki az aktív sportolásba, érdemes először ráhangolódni, ez lehet akár a séta is. Ezután ajánlott heti két edzésen részt venni, majd fokozatosan maximum a heti öt alkalomig növelni azt, két pihenőnapot viszont mindig érdemes hagyni a héten.

Koronavírus után

A koronavírus sok esetben megszakíthatja ezeket a pozitív folyamatokat, azt pedig fontos kiemelni, hogy aki átesett a betegségen, csak fokozatosan kezdjen el újra sportolni.

A felépülés után, amikor diagnosztizálják, hogy nincs a páciensnek betegsége, akkor két-három hétig ugyanezt a ráhangolódási szakaszt tudom javasolni, sétáljon nagyokat. Lehet, hogy az elején csak a házát tudja körbesétálni, de már az is nagyszerű dolog, aztán egyre jobban, akár egy intenzívebb joggolás is belefér. Majd a harmadiktól körülbelül a nyolcadik hétig a korábbi teljesítményének az 50 százalékát, hogy ha teljesíti, akkor az már jó, ezeket is lehet esetleg kisebb szakaszokra bontani. Ha valaki például korábban egy órán át edzett, akkor az elején elég csak egy fél órát edzeni. Ezután a nyolcadik héttől folyamatosan teljesítménynövelést kell végezni, akár szériaszámmal, akár az intenzitással, akár pedig az időtartammal” – tette hozzá Lugosi Mónika.

Téli prevenció

A prevenció azonban talán még nagyobb jelentőséggel bír, itt ismét az étkezésen van nagyobb hangsúly. Érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt enni, pótolni a vitaminokat, sétáljunk naponta 30 percet vagy sportoljunk legalább heti háromszor. Lugosi Mónika azt is hozzátette, a változást nem fontos időponthoz kötni, nem feltétlenül január elsejétől kell változtatni korábbi rossz szokásainkon. Az akaraterő és a kitartás elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez, ami viszont megnyugtató hír lehet mindenki számára, hogy a szorgalmas munka már nagyjából másfél hónap alatt láthatóvá válik saját magunk és a környezetünk számára is.