Megújul a Jósa András Múzeum – Múzeumi finisszázs januárban
Fotó: Szarka Lajos

A következő két esztendőben közel 3 milliárd forintért megújul és bővül a Jósa András Múzeum épületegyüttese. Januárban kedvezményes áron még látogathatják az állandó kiállításokat, és búcsúzhatnak el a látogatók az épülettől, mely 2024-ben varázslatos, XXI. századi formában nyílik újra.

Új fogalmakkal ismerkedhetnek mostanság a múzeumbarátok. Nem gondolom, hogy a mindennapi szótárunkban szerepel a vernisszázs és a finisszázs fogalma. Előbbi jelentése a kiállításmegnyitó, az utóbbi szó persze a kiállítás lebontását, zárását jelenti. A múzeum neoklasszicista épülete eredetileg pénzügyi palota volt a ’20-as évektől, majd 1974-től ad otthont a közgyűjteménynek, ahol több mint egymillió műtárgyat őriznek. A tervek folyamatosan készülnek, de azt már lehet tudni, hogy csupán a főfalak maradnak, a belső szerkezet teljesen újjáépül.

„Az nem elég múzeumi célra, ami van. Tehát azok a régi vasbeton gerendák nem tudják teljesíteni azt, amit egy mai modern múzeum megkövetel tőle. Ezeket valószínű ki kell szedni, a földszinttől a tetőtérig csak a főfalak maradnak meg, és újra kell az egészet építeni. Ugyanúgy a vizesedését is meg kell szüntetni, amelyhez a technikai feltételek adottak. Ennek a projektnek az építés is egy fontos eleme, de nem ez az esszenciája, hanem a lényege abban a modernizált látnivalóban rejlik, mely a Kulturális Negyedünk legnagyobb épületén keresztül mutatja be a nyíregyházi, a megyei és a magyar kultúrát” – fogalmazott a tájékoztatón az alpolgármester, dr. Ulrich Attila.

A tervek szerint előbb a nagyobb szárnyrészt, a Benczúr téri épületet, majd a másikat újítják fel. A lehetőségek után költöznek a munkatársak. A berendezések és műtárgyak külső raktárakba kerülnek. A régészek a múzeumfaluban gyűlnek össze a restaurátorokkal és az ún. leletmosókkal. Ők valamennyien most is dolgoznak, a 49-es út mentén ásnak még hosszú hónapokig. Több mint 40 lelőhelyet kell feltárniuk. Egyébként pedig mindenki folytatja tudományos kutatómunkáját, így talán több mód lesz a publikálásra. A felújítás nyomán nagyobb térben épülnek vissza a kiállítások. Hagyományos tematika szerint, de egészen új köntösben.

„Nem szeretnénk azoktól a témáktól, amik eddig is vonzók voltak eltekinteni, a múzeum profiljában a leggazdagabb gyűjtemény a régészet, tehát megkerülhetetlen a régészeti kiállítás. De most nem olyan kiállítás lesz, hogy az őskortól a középkorig, hanem a legjelentősebb régészeti gyűjteményünket szeretnénk bemutatni. Ez a honfoglalás és a bronzkori anyag. Erre épülne az új állandó régészeti kiállítás. Megújul természetesen a Benczúr-kiállításunk. A mostanit lebontjuk, és egy vándorkiállítást hozunk létre. Egyeztettünk is már múzeumokkal. A legelső állomás Salgótarjánban lesz, és onnan vándorol tovább” – nyilatkozta a Jósa András Múzeum igazgatója, dr. Rémiás Tibor.

Egy turisztikai célú TOP-os pályázat 2,8 milliárd forinttal támogatja a beruházást, a 4 ezer négyzetméteres hasznos terület felújítását. Attrakciók kerülnek majd a kiállítóterekbe, olyan gyűjtemények és foglalkozások, melyek igazán vonzóak lesznek az itteni polgároknak, és a vendég látogatóknak is. Az udvari épületet lebontják, és annak helyén megyei irodalmi múzeumot terveznek. Múzeumi finisszázs tehát 2022 januárjában, mindenkit kedvezményes belépővel vár a bezárás előtti utolsó hetekben a Jósa András Múzeum.

Kapcsolódó galéria

Sajtótájékoztató a Jósa András Múzeum felújításáról